StoryEditor

Aké boli hlavné témy súčasnej kampane?

14.01.2018, 14:07
Väčšina hlavných otázok, okolo ktorých sa krútila kampaň pred prvým kolom prezidentských volieb, sa týka ekonomiky a vzťahu s Európskou úniou či inými svetovými veľmocami.

Medzi najhorúcejšími témami pretrvávalo prijatie eura. Česi sú na rozdiel od Slovákov špecifickí v tom, že väčšina z nich je hrdá na českú korunu a euro odmieta. Tomu prispôsobili svoju rétoriku aj kandidáti. Nikto z nich sa rezolútne nepostavil za odchod od koruny a prijatie eura. Za spoločnú európsku menu sa opatrne vyjadrili Jiří Drahoš, Michal Horáček, Pavel Fischer, Vratislav Kulhánek a Marek Hilšer, ktorí argumentujú číslami a ekonomickými výhodami. Miloš Zeman vlani euro nepriamo podporil, keď povedal, že strach ľudí z európskej meny je iracionálny. Eurozóna by však mala vylúčiť Grécko a prijať ďalšie tvrdé opatrenia.

​Naopak, vyložene proti euru boli Mirek Topolánek, Jiří Hynek a Petr Hannig. Tí však skôr než hospodárskymi faktami vysvetľovali svoj názor odporom zo strany obyvateľstva, veľkým zdražovaním v prípade prijatia európskej meny či hrozbou novej krízy v eurozóne. Medzi ich stúpencami sa v diskusiách objavovali aj údajne zlé skúsenosti Slovákov s eurom.
Podobne prebiehala diskusia aj v otázke prijatia utečencov, kde sa rovnako väčšina ostro kandidátov vyhradila proti. Odmietanie migrantov bola jednou z ústredných tém Miloša Zemana aj expremiéra Mirka Topolánka.
V úvode kampane síce možnosť diskusie o prijímaní utečencov naznačil bývalý predseda Akadémie vied Českej republiky Jiří Drahoš, neskôr však odmietol kvóty na prerozdeľovanie utečencov aj prijímanie ekonomických migrantov. Niekdajší šéf automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek zase v júli minulého roka povedal, že Česko môže okamžite prijať päť- až desaťtisíc ľudí. Malo by však ísť o skutočných utečencov, ktorí sa budú musieť v Česku prispôsobiť. Nepovolil by ani žiadne mešity či burky.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 05 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 09:54