TASR
StoryEditor

Koho vlani vymenoval Kiska?

03.01.2018, 23:00
25 rokov samostatnosti a k tomu 25 vyznamenaných osobností.

Kiska s odbitím prvého januára vymenoval osobnosti spoločenského a kultúrneho života, vďaka ktorým má Slovensko možnosť pripomenúť si, že aj, podľa jeho slov, v najhorších, najsmutnejších časoch našej modernej histórie sa našli hrdinovia s odvahou čeliť zlu, ľudia schopní konať dobro a nezištne pomáhať.

Ocenení boli podľa Kisku príležitosťou ukázať to, čo naozaj trvalo obohacuje našu spoločnosť.

Prezident udelil viaceré druhy ocenení – Rad Ľudovíta Štúra I. a II. triedy, Pribinov kríž I. a II. triedy a Rad Bieleho dvojkríža II. triedy.

Rad Ľudovíta Štúra I. triedy získali za mimoriadne zásluhy na rozvoji demokracie a za ochranu ľudských práv a slobôd napríklad Fedor Gál, osobnosť Nežnej revolúcie, žurnalista Martin M. Šimečka, aj za rozvoj žurnalistiky či vysokoškolský pedagóg Alexander Bröstl, aj za rozvoj práva.

Rad Ľudovíta Štúra II. triedy získal napríklad účastník SNP Otto Šimko či prekladateľka Marta Ličková.

Pribinov kríž sa udeľuje za mimoriadne zásluhy o hospodársky, sociálny alebo kultúrny rozvoj. Ten I. triedy a ušiel napríklad speváčke Marike Gombitovej či in memoriam hercovi Jozefovi Kronerovi.

Pribinov kríž II. triedy zase pre kresťanského aktivistu Mariána Čaučíka za mimoriadne zásluhy o sociálny rozvoj a pre výkonnú riaditeľku Ligy proti rakovine Evu Kováčovú aj za rozvoj v sociálnej oblasti a prevenciu zdravia.

Rad Bieleho dvojkríža II. triedy dostala česká speváčka Marta Kubišová za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti kultúry a všestranný rozvoj vzťahov medzi Českou a Slovenskou republikou.

Ďalej kameraman Vladimír Ješina za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti filmového umenia a o šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí či bývalý predseda českej vlády Petr Pithart za mimoriadne zásluhy o všestranný rozvoj vzťahov medzi Českou a Slovenskou republikou.

01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 20:08