Reuters
StoryEditor

Bude Zeman opäť na čele Česka?

02.01.2018, 23:00
Voľby u susedov sú za rohom.

Už o vyše týždeň čakajú našich českých susedov prezidentské voľby. Je pravdepodobné, že sa ich víťazom stane staronový prezident, Miloš Zeman.

Prieskumy sa v svojich odhadoch líšia. Podľa toho realizovaného spoločnosťou CVVM z konca decembra podporuje Zeman 32 percent opýtaných. V jeho tieni je Jiří Drahoš, bývalý šéf českej Akadémie vied s 21,5 percentami a producent Michal Horáček s 10,5 percentami. Koncom novembra pritom prieskum pre Českú televíziu ukázal 41 percentnú podporu pre Zemana, 30 percentnú pre Drahoša a 4,5 percenta ľudí by sa rozhodlo pre bývalého českého premiéra Mirka Topolánka. Drahoš pri tom Zemana v prieskumoch ešte v septembri predbiehal.

Zeman sa podpore môže tešiť aj od premiéra Andreja Babiša či Tomia Okamuru s radikálnymi názormi zo Slobody priamej demokracie. Kandidátom sme sa venovali aj tu. Analytici však zdôrazňujú, že tretina potenciálnych voličov stále nie je rozhodnutá, a preto na českej politickej scéne môže nastať prekvapenie.

Zemanovi však najviac nahráva jeho známosť u voličov, oslovuje široké spektrá a posilňuje svoje vnímanie u obyvateľov tým, že sa vie do ich problémov vcítiť. A ako je na tom jeho kampaň? Podľa odborníkov ju Zeman vedie skryto až takticky, zámerne využíva isté termíny pre rozhodujúce udalosti na posilnenie svojho mena pred voľbami. Na druhej strane, nekladie dôraz na predvolebné debaty alebo namiesto seba posiela svojho hovorcu Jiřího Ovčáčka, do boja tiež nevytiahol ani svoj predvolebný spot. Podľa Zemana by išlo o osobnú kampaň, ktorú viesť nechce.

K jeho najväčším súperom podľa odhadov patrí teda Drahoš, Horáček a Topolánek. Ďalším kandidátom neprospieva, že sú verejnosti pomerne neznámi, ľudia si ich ľahko pomýlia podobne ako aj ich program. A aj keď má Zeman 72 rokov a na konte viaceré zdravotné problémy, pre Čechov nie sú ničím netypickým či odsúdením pre jeho politický zánik.

Ak z prvého kola volieb nevypadne kandidát s nadpolovičnou podporou hlasov, do druhého kola postúpia dvaja najúspešnejší kandidáti, z ktorých si toho „lepšieho“ obyvatelia zvolia posledný januárový víkend. Jiří Drahoš sa už dávnejšie vyjadril, že demokratickosť volieb môže byť výrazne ovplyvnená zahraničnými skupinami ako napríklad ruskou tajnou službou.

01 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice 02 - Modified: 2024-03-25 11:36:14 - Feat.: - Title: Zeman je v stabilizovanom stave, ale domov ho z nemocnice tak skoro nepustia 03 - Modified: 2024-03-20 12:22:26 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je v stabilizovanom stave, začal s rehabilitáciami po operácii 04 - Modified: 2024-03-15 13:24:53 - Feat.: - Title: Český exprezident Miloš Zeman je po operácii vo vážnom stave 05 - Modified: 2024-03-14 20:43:00 - Feat.: - Title: Bývalého prezidenta Zemana hospitalizovali v nemocnici. Mal by tam byť týždeň
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 17:18