Jedna z najväčších tráum, s ktorou sa Slovensko dodnes nevyrovnalo, je únos syna prvého slovenského prezidenta Michala Kováča. Toho koncom augusta 1995 násilne zavliekli do Rakúska. Pre kauzu Technopol bol totiž na neho vydaný medzinárodný zatykač. Kováč mladší bol v Nemecku spájaný s podvodom za takmer dva milióny dolárov. Osem mužov v dvoch autách mu prehradilo cestu, pomocou vyhrážok ho zatiahli do jedného z áut, kde mu dávali elektrošoky a násilne do neho vliali fľašu alkoholu. Z organizovania únosu je podozrivá Slovenská informačná služba, ktorej vtedy šéfoval nominant HZDS Ivan Lexa. Na zapojenie tajnej služby poukázal jej niekdajší zamestnanec Oskar Fegyveres. V čase, keď sa skrýval v zahraničí, zahynula jeho slovenská spojka Róbert Remiáš, po tom, ako mu v aute vybuchla nálož. Celú kauzu sa dodnes nepodarilo vyšetriť. Bránia tomu takzvané Mečiarove amnestie, ktoré sa poslanci viackrát neúspešne pokúsili zrušiť, no bezvýsledne. Naposledy tomu zabránil Smer a SNS na decembrovom zasadnutí parlamentu. Koalícia prijala len vyhlásenie, ktorým amnestie odsúdila.TASR/Drahotín Šulla
StoryEditor

Čo ďalej s amnestiami?

02.01.2018, 23:00
Amnestie sa zrušili, o trestoch sa zatiaľ však nehovorí.

Film Únos v kinách a kauza s Mečiarovými amnestiami sa vrátila opäť na slovenský stôl. Ich zrušenie prvý pripustil minister kultúry Marek Maďarič, premiér Robert Fico predtým takúto cestu dlhodobo odmietal. Deň D alebo skôr deň A, kedy amnestiám padlo zbohom prišlo začiatkom apríla, a tak amnestie z konca 90. rokov zažili svoj parlamentom odhlasovaný koniec.

Wikipedia

Posledný posun v udalostiach padol začiatkom decembra, kedy Vladimíra Mečiara, bývalého predsedu vlády, predvolali na výsluch pre podozrenie zo zneužitia právomocí pri udelení amnestií za únos Michala Kováča mladšieho. Podľa neho však bolo stíhanie preto prerušené, lebo by bolo vedené proti príliš veľa ľuďom. Nad skutkom stále visí otáznik či je už premlčaný alebo ešte nie. V polovici decembra začal tiež vyšetrovateľ trestné stíhanie pre trestný čin zneužívania právomocí verejného činiteľa.

Po zrušení amnestií parlamentom a ich potvrdení Ústavným súdom je teraz na rade Okresný súd Bratislava III, ktorý až po preštudovaní spisu sudcom a obvinenými spolu s ich advokátmi môže začať konať. Obžalovaných je spolu 13 ľudí vrátané bývalého šéfa SIS Ivana Lexu. Začatie súdneho konania aj prípadné tresty sú však ďalej zahalené rúškom neistoty.

01 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 02 - Modified: 2024-03-15 11:21:54 - Feat.: - Title: Slovenská televízia bojuje o verejnoprávnosť už od Mečiara. Šimkovičová novelou zavádza starý systém 03 - Modified: 2024-02-15 15:13:35 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia za milióny eur. Hala, ktorú obľuboval aj Mečiar, má nový šat. Správny impulz pre náš basketbal? 04 - Modified: 2024-01-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Hádzanie špiny na rivalov, spravodajské hry zo zahraničia i počasie. Ktoré premenné vstupujú do volieb? 05 - Modified: 2023-11-14 18:30:00 - Feat.: - Title: Ficova vláda ide pri cenách energií zas do extrému. Slovensko sa vracia do éry Mečiara (Brífing HN)
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 15:32