TASR
StoryEditor

Ako dopadol spor s Ústavným súdom?

19.12.2017, 15:14
Kiska podľa Fica porušoval Ústavu.

Sudcov už vymenoval

Premiér Robert Fico na prezidenta Andreja Kisku viackrát útočil pre jeho stagnovanie s vyplnením prázdnych miest pre sudcov Ústavného súdu. Vyťahoval rozhodnutie Benátskej komisie či Ústavného súdu, vyzýval Kisku na konanie či ho obviňoval z porušovania Ústavy. Téme sme sa detailne venovali aj tu. Kiska si podľa neho vymyslel vlastné kritériá na vymenovanie sudcov.

Spor ohľadom (ne)vymenovania Ústavných sudcov medzi Kiskom a Národnou radou Slovenskej republiky vyzerá, že je viac menej ukončený. Prezident Kiska už vymenoval troch nových ústavných sudcov, Janu Laššákovú, Mojmíra Mamojku a Miroslava Ďuriša. Predchádzalo tomu rozhodnutie Ústavného súdu, aby si prezident z navrhnutých kandidátov vybral. Aj napriek kritike prezidenta voči rozhodnutiu je tak súd po asi troch rokoch opäť znovu kompletný. Podľa Fica dostal Kiska od Ústavného súdu po nose, keď jeho rozhodnutie i tak prevýšilo argumenty prezidenta. Uviedol tiež, že Kiska už nemôže hovoriť o mafiánskom štáte a morálke, ak týmto spôsobom napadol senát Ústavného súdu.

Smerácky pôvod či dvaja na jedno miesto

Podľa Kisku však návrh bude patriť k najhorším rozhodnutiam v dejinách ústavnoprávnej praxe – je svojvoľný, obsahuje viaceré formálne a vecné chyby, hlboko pohŕda Ústavou Slovenskej republiky a ignoruje predchádzajúce rozhodnutia Ústavného súdu či nerešpektuje deľbu moci v právnom štáte.

Ako na svojom facebookovom profile uviedol, išlo o hodnotový zápas o tom, ako by mal vyzerať Ústavný súd, aby plnil svoje poslanie. Podľa svojho vyjadrenia tiež odmietol zákulisné politické kšefty okolo kandidátov a neuzavrel politické obchody.

Bezprostredne po vymenovaní sa začala objavovať kritika na adresu vymenovaných, medzi ktorými sú dvaja exposlanci za Smer, Mamojka a Laššáková. Laššáková sa pre vymenovanie vzdala predsedníctva Krajskej organizácie Smeru v Banskobystrickom kraji a tiež vystúpila zo strany.

Rovnako jej zanikol aj poslanecký mandát, keďže je nezlučiteľný s funkciou ústavného sudcu. Spolu s Mamojkom však zastáva názor, že ich stranícke pôsobenie by ich pri rozhodovaní nemalo nijak ovplyvniť a budú rozhodovať nestranne.

Druhým sporným bodom je aj vymenovanie spomenutých kandidátov Mamojku a Laššákovej naraz, pričom boli v jednej voľbe zvolení ako kandidáti na miesto Ľubomíra Dobríka. Vymenovanie kritizoval aj predseda parlamentu Andrej Danko.

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 03 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 04 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 05 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 01:19