Najsilnejšia vládna strana mala v Martine pravidelný snem.HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Kam pláva smerácka loď ďalej?

11.12.2017, 14:43
Zmenu v priazni spraví iba zmena v súčasnom zastúpení a politike.

Maďarič ako príklad

Aj podľa Mareka Maďariča je realitou, že Smer v posledných rokoch stráca, čoho priamym dôkazom sú voľby. V hre je teraz to, či sa strana udrží na politickej scény aj v nasledujúcej dekáde. Viac zodpovednosti či sebareflexie je podľa neho to, čo v povolebných reakciách absentovalo.

Po župných voľbách vyzdvihuje úlohu zmien – každý člen by si mal povedať, či pre je stranu prínosom alebo príťažou, a z toho vyvodiť dôsledky. Ako aj sám prezentoval, najlepšie je začať od seba.

V rámci nového programu chce Smer dotiahnuť sociálny balík, k čomu patrí zvyšovanie príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky, ďalej zamerať sa na platy v štátnej správe či pripraviť zoznam opatrení, ktoré majú vyriešiť problém nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily.

Slovensko si podľa neho nemôže dovoliť strácať z tohto dôvodu konkurencieschopnosť a atraktívnosť pre zahraničné investície.

Potrebná pomoc opozície

Fico tiež avizoval zmeny v Ústave ako právo na minimálnu mzdu či hornú hranicu odchodu do dôchodku. Chce tiež pokračovať v opatreniach na podporu transparentnosti.

V súvislosti s novelizáciou Ústavy chce minister práce Ján Richter osloviť koaličných partnerov ako aj opozičné strany ďalší mesiac.

Na zmenu zákona je totiž potrebné aj opozičné zastúpenie.

Smer je teraz v období voľby generálneho manažéra. Ten súčasný, Jan Richter je podľa Fica vyťažený, a tak je komplikované riadiť procesy v strane. Fico avizoval aj zmeny ohľadom krajských a okresných šéfov Smeru.

Kauza s odvolávaním ministra vnútra Roberta Kaliňáka tiež nevyzerá, že by aj po ďalšom neúspešnom odvolávaní zaľahla prachom.

01 - Modified: 2024-04-08 06:57:08 - Feat.: - Title: Aliancia v parlamente výrazné mení pomer síl, Ficova vláda by s ňou mala ústavnú väčšinu (najnovší prieskum) 02 - Modified: 2024-04-05 17:04:36 - Feat.: - Title: Pragmatický Smer? Do ktorej zo štyroch kategórií patrí Ficova strana 03 - Modified: 2024-03-20 16:43:00 - Feat.: - Title: Uvrhnú nás voľby z centra politického diania na perifériu Európy? 04 - Modified: 2024-03-18 12:33:35 - Feat.: - Title: Prieskum: Smer zvýšil náskok pred progresívcami, Danko je mimo parlamentu 05 - Modified: 2024-03-17 11:59:29 - Feat.: - Title: Sme rodina si na sneme opätovne za predsedu zvolilo Borisa Kollára
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 08:00