TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Akú rétoriku zvolil Fico?

11.12.2017, 14:34
Stop politickej korektnosti, Fico chce proti opozičníkom vystúpiť tvrdo.

Zo všetkých Ficových hlášok na sneme určite zarezonovalo „kto do teba kameňom, ty doňho dvoma“. Odkláňa sa tým ako od pôvodnej biblickej frázy, tak aj od svojich skorších vyznaní o tom, akým silným je kresťanom.

Pamätný je jeho rozhovor s Marekom Maďaričom v rámci jeho prezidentskej kampane pred tromi rokmi, v ktorom zdôraznil svoje pomerne silné katolícke zázemie a vzťah ku katolíckej cirkvi, s ktorým by možno predbehol aj poslancov KDH. Téme sme sa venovali aj tu.

Práve kresťanské hodnoty mu hlavne u starších voličov zvyšovali popularitu, ktorým neváhal svoju priazeň vyznávať na stretnutiach seniorov či Medzinárodných dňoch žien. Otázne však je, ako sa Fico svojou razantnosťou priblíži k obyvateľom.

Síce niektorým ľuďom môže jeho zápolenie zaimponovať, na druhej strane však zostanú stále tí kričiaci svoju nespokojnosť so stavom v regiónoch či s dopravnou infraštruktúrou. Terajšia tvrdá rétorika by tak mohla mať za úlohu len ubrať pozornosť iným smerom.

Deň pred snemom strany na tlačovej konferencii tiež uviedol, že s určitosťou nebude kandidovať na prezidenta. Nejde však o úplne nové vyhlásenie, známe sú jeho výroky z roku 2009 kedy sa dištancoval od svojho kandidovania v prezidentských voľbách aj od miesta na slovenskej politickej scéne v roku 2013.

To však v roku 2014 porušil a nálepku prezidenta si chcel nalepiť tiež. Svoju porážku však následne vysvetlil v svoj prospech a to tak, že obyvatelia určite nechceli, aby opustil svoj post predsedu vlády.

Kisku nespomenul

Prekvapením bolo, že v príhovore nespomenul prezidenta Andreja Kisku, na ktorého v posledných dňoch vrhá tieň pochybení pre využívanie prezidentského špeciálu na jeho súkromné lety do Popradu a žiada o ich finančnú kompenzáciu. Téme sme sa venovali aj tu.

Jednou z ústredných tém bol Kiska ešte pred snemom na jeho tlačovej konferencii k aktuálnym politickým otázkam. Fico si tak pravdepodobne povedal, že neustále omieľanie istých tém je niekedy na škodu, snem nie je miestom na riešenie sporov a zameral sa skôr na stranícke problémy.

Ako pred snemom, tak aj po ňom však neopomenul svoje útoky na médiá. Siahol po slovenskom denníku s tým, že si na neho treba zobrať lupu, aby sa čitateľ dozvedel tú „správnu“ interpretáciu faktov. Ani po sneme nelenil v komentovaní médií, ktoré podľa neho používajú dvojaký meter.

Hovoril hlavne o korupcii - päť krajín západnej Európy ocenilo Slovensko za úsilie v boji proti korupcii a vyzvalo, aby sme v opatreniach pokračovali.

Fico chce, aby slovenskú verejnosť médiá informovali aj o správach z relevantných zdrojov rovnako, ako aj o prípadoch prevalenia sa korupcie. Médiá podľa neho nespravili nič a pozitívna správa sa stretla iba s agentúrnou správou. Redaktorom tiež naďalej vyčíta, že sa pýtajú bez akejkoľvek znalosti veci.

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 22:43