TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Čo priniesol snem?

11.12.2017, 14:29
Nový program aj vízie do budúcnosti.

Strana vznikla v roku 1999

Na sneme sa zúčastnilo 90 percent delegátov, čím sa tak stal uznášaniaschopný a mohol schváliť nový program strany. Strana slávi tento rok svoj vek plnoletosti a Fico ju neváhal slovne ohodnotiť ako najúspešnejší politický projekt histórie Slovenska.

Doterajšie štyri volebné víťazstvá a tri zostavenia vlády majú stranu len predurčiť na ďalší úspech.

Fico jasne stanovil, že sa politika nedá robiť pre všetkých voličov a odklonil sa od zámeru osloviť bratislavskú kaviareň či dôchodcov.

Práve tento bod sa stal neskôr terčom kritiky u vystupujúcich, napríklad zo strany Ľuboša Sirotu, predsedu Republikovej únie zamestnávateľov, podľa ktorého vláda na Slovensku musí byť práve pre všetkých.

Dodal však tiež, že vláda v podnikateľoch nemá svojich nepriateľov.

Rozdiely ženú dopredu

Členom strany Fico odkázal, aby si plnili ako prácu vyplývajúcu zo svojich pozícií, tak aj tú vyplývajúcu z politiky celej strany. Dodal tiež, že ich nevníma ako svojich podriadených.

Maďarič zase vyzdvihol vnútorné rozdiely v strane, ktoré na miesto toho, aby stranu rozdeľovali, prispievajú k vnútornej diskusii či k jej obohacovaniu.

Predseda načrel aj kotlebovským smerom, keď zdôraznil význam Slovenského národného povstania, ktoré má podľa neho dvíhať výstražný prst pred hnedým morom. Čo sa týka spájania sa s inými stranami, strana je podľa Fica pripravená robiť kompromisy, ktoré majú pomôcť k vytvoreniu širokých koalícií.

Vystúpil tiež proti bruselskej sociálnej demokracii a vyzdvihol tú slovenskú sociálnu demokraciu. Z nového programu strany tiež vyplynulo, že spolupráca s inými stranami bude možná iba vtedy, keď bude jasne stanovená ich proeurópska orientácia.

K ústredným momentom snemu určite patrilo odmietnutie tvrdenia, že Fico nesúhlasil s politickým programom odstupujúceho Maďariča – podľa Fica sú oba materiály, jeho aj Maďaričov totožný.

01 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 02 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 03 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 04 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát 05 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 15:31