TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Čo na to politici?

08.12.2017, 23:00
Vymenovanie áno, ale aj zmeny pri ich výbere.

Kisku čaká stretnutie s Ficom a Dankom

Podľa predsedu parlamentu Andreja Danka, Kiska nemôže rozhodnutie súdu ignorovať. Národná rada si podľa neho splnila všetky úlohy a nepochybila ani pri výbere kandidátov.

Zdôraznil tiež, že ani v minulosti neexistoval dôvod na nevymenovanie kandidátov a je pre neho teraz potrebné vyriešiť súčasnú situáciu. Na predvianočnú debatu tiež zavolal Kisku aj premiéra Roberta Fica, aby (ne)vymenovanie kandidátov rozobrali.

Súhlasí tiež s tým, aby sa stanovili kritériá týkajúce sa požiadaviek na vzdelanie kandidátov aj otázky o ich politickom smerovaní. Danko sa ešte v januári od vyhlásenia nového kola volieb odklonil, keďže podľa neho si parlament svoju úlohu splnil.

S rozhodnutím súhlasí aj predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Róbert Madej. Verí, že prezident si svoju chybu uzná a rozhodnutie bude rešpektovať.

Fico vyčíta, že Kiska nie je nadústavný

Premiér Robert Fico nevidí iné riešenie, ako vymenovanie sudcov, či sa to už prezidentovi páči alebo nie. Dúfa tiež, že Kiska skončí s hrubým porušovaním Ústavy, čo sa dialo podľa neho dlhý čas.

Fico stiahol aj po vyjadrení z minulosti a vytiahol súhlas Andreja Kisku, ako vtedajšieho prezidentského kandidáta, ktorý s obžalobou Gašparoviča súhlasil.

Premiér sa téme sudcov venoval aj na poslednej tlačovej konferencii (informácia k dňu 8.12.2017). Zdôraznil, že Kiska hrubo porušuje Ústavu a Ústavný súd sa preto nachádza v stave, kedy nie je schopný vybavovať svoju agendu.

Prezident podľa neho nie je nadústavný a musí nálezy Ústavného súdu rešpektovať.

V reakciách na vyjadrenie Ústavného súdu nezaostal ani vicepremiér pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.

Podľa neho rozhodnutie iba potvrdilo jeho rozhodnutie nevyhlasovať nové voľby kandidátov na Ústavný súd, keď bol na čele Národnej rady.

Volajú po zmene v požiadavkách

Luca Žitňanská, ministerka spravodlivosti predpovedá, že rozhodnutie Ústavného súdu môže posunúť debatu o jeho samotnom kreovaní, keďže táto otázka pre kauzu s vymenovaním prešľapovala na mieste. Kiska sprísnenie podmienok na výber navrhoval už skôr.

Trochu inú rétoriku zvolila Strana Sloboda a Solidarita. Reagovala, že nerozumie, ako ústavné pravidlá Ústavný súd kreuje a vyťahuje už spomenutú kauzu s nevymenovaním generálneho prokurátora.

Podľa poslanca parlamentu za Slobodu a solidaritu Alojza Baránika súd nekliesni cestu spravodlivosti, ale vychádza v ústrety vládnemu Smeru.

Neváhal použiť až spojenie súmrak slovenskej ústavnosti.

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 00:04