TASR/Martina Kriková
StoryEditor

Aká je reakcia politikov?

30.11.2017, 15:36
Smer sa nakoniec v podpore spojil.

Hrnko propaguje svoj návrh

Pre predsedu Most-Híd Bélu Bugára je Ficovo rozhodnutie na nedobrej ceste a namiesto toho, aby sa vládna koalícia utužovala, ju len viac rozdeľuje.

Sám pád vlády nevylúčil, keďže si nie je istý tým, že poslanci na cestu zmrazovania platov pristúpia.

Parlament by podľa neho nemal byť slúžkou vlády, ale malo by dôjsť medzi jednotlivými zložkami moci k rokovaniam, vďaka ktorým by tak boli systémové riešenia bližšie.

Anton Hrnko, podpredseda SNS skôr ako po zmrazovaní platov volá po zmene zákona.

Fico sa pre neho stal terčom kritiky za to, že v prípade zmrazovania platov došiel so zrýchleným režimom a na jeho osobu vyťahuje slovo populizmus. Pád vlády je pre neho v škále uvažovania.

Hrnko podľa vlastných slov pripravoval už od začiatku roka návrh zákona o platových pomeroch ústavných činiteľov, ktorý mal vyriešiť viaceré sporné veci, a teda by sa zabránilo tomu, aby sa platy len dookola zmrazovali. Návrh počítal aj s nárastom miezd poslancov.

Siahol tiež po porovnaní, že platy riaditeľov sekcií na ministerstvách sú často vyššie ako samotných ministrov. Vytiahol aj kauzu s advokátom Bžánom. Vyplatená odmena 17,6 milióna eur by podľa neho pokryla šesťročné náklady na zvyšovanie platov ústavných činiteľov.

Téme sme sa venovali aj tu. Ficovým vyjadrením je nielen prekvapený, ale aj osobne dotknutý.

Čo na to Smer

Čo sa týka poslancov Smer-SD, Miroslav Číž za neustále zmrazovanie platov nie je. Dušan Bublavý nechce, aby vláda padla a podľa toho bude aj hlasovať.

Šéf poslaneckého klubu Smer Martin Glváč sa vyjadril, že poslanci Smeru budú postupovať jednotne a zmrazovanie platov podporia, čo celkovo predstavuje 49 poslancov. V hre je podľa neho aj podpora Hrnkovho návrhu.

V reakcii nezostal ticho ani predseda parlamentu Andrej Danko, ktorý chce iniciovať stretnutie ako s prezidentom Andrejom Kiskom, tak aj s premiérom Robertom Ficom.

Na tlačovej konferencii uviedol, že je proti akémukoľvek nesystémovému narastaniu miezd ako aj platovým anomáliám v spoločnosti.

Namiesto násilného presadenia cez pozmeňujúce návrhy zákonov preferuje komplexné riešenie cez nový zákon.

Zdôraznil tiež, že v prípade výrazného zvyšovania platu ústavných činiteľov dá peniaze na charitu, keďže s tým nechce mať nič spoločné.

Vyjadril tiež podporu Hrnkovmu návrhu riešenia platov.

01 - Modified: 2024-04-25 10:06:28 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 02 - Modified: 2024-04-25 09:04:45 - Feat.: - Title: Fico informuje po kontrolnom dni u Rašiho 03 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 04 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát 05 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 13:24