Richard SulíkTASR
StoryEditor

Čo bude ďalej so stranou?

11.11.2017, 17:00
Líder SaS odmieta akýkoľvek náznak štiepenia sa strany.

Nutná sebareflexia

Politológovia sa zhodujú, že Poliačik odchádza zo strany ako jeden z tých nielen najznámejších členov, ale aj z tých najliberálnejších prvkov, ktorý na začiatku určoval podobu a smerovanie strany.

„O štiepení SaS sa mohlo hovoriť v roku 2013, kedy stranu opustilo takzvané biznis krídlo, ktoré tvorili politicky vyprofilované osobnosti a veľký počet členov strany. Richard Sulík si potom v strane vybudoval takú pozíciu, že dnes o štiepení nemôže byť ani reči. Členovia strany sú oddaní predsedovi a až na pár výnimiek ho verejne nekritizujú. Akákoľvek vzbura voči predsedovi je len v rovine jednotlivcov. Obzvlášť v situácii stále vysokých preferencií, ktoré strana dosahuje,“ tvrdí Lenč.

Situáciu prirovnáva k odchodu Jozefa Mihála, ktorý pokles popularity ani štiepenie strany nespustil.

Samotný dopad odchodu však najlepšie ukážu voličské preferencie v parlamentných voľbách o tri roky. Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka musí strana prejsť sebareflexiou, keďže v niektorých parametroch naberá skôr konzervatívny a nacionalistický nádych podobný Slobodnej strane Rakúska či Strane slobody holandského politika Geerta Wildersa.

Bol na čele výboru

Preferencie strany sa teraz pohybujú okolo 15 percent. Okrem toho, viac než víziu strany napĺňa víziu svojho predsedu, ktorý ju postupne pretvára podľa svojej rétoriky a cieľov.

Galko tvrdí, že strana musí najprv zadefinovať, čo to európske jadro vôbec je, do ktorého chce súčasná vláda patriť.

Poslanecký klub SaS bude mať teraz 19 namiesto pôvodných 20 členov.

Strane zostáva tiež obsadiť post predsedu výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý dovtedy Poliačik zastával.

Sulík už vraj má meno poslanca, ktorý sa na túto funkciu hodí, ale prezradiť ho zatiaľ neplánuje: „V strane už dávno mali mať premyslené meno náhradníka, keďže z vyjadrení Martina Poliačika je zrejmé, že o jeho odchode Richard Sulík vedel už minimálne mesiac. Predpokladám, že túto pozíciu, ktorá patrí k tým dôležitejším v NR SR, ponúkne tomu, komu nanajvýš dôveruje a od koho bude vyžadovať adekvátnu lojalitu,“ myslí si Lenč.

01 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 04 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 05 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 23:08