"Nemôžeme žiť v spoločnosti, v ktorej keď ide záznam z futbalového zápasu a nejaká hlavohruď za tým redaktorom začne vykrikovať Heil Hitler, nemôžeme povedať ´a však to sú slovanisti alebo Spartak, to je v pohode,” Martin Poliačik reagoval na Kotlebovu ĽS-NS.HN/Marek Kmeť
StoryEditor

Prečo odchádza?

11.11.2017, 17:00
Rozchod síce v dobrom predchádzal dlhotrvajúcim sporom.

Situácia vo svete sa zmenila

Poslanec Národnej rady Martin Poliačik dlhšie kritizoval smer SaSkárskej lode a k definitívnemu rozhodnutiu mal dospieť pred dvomi mesiacmi. Strana podľa neho nedostatočne reagovala na situáciu vo svete, ktorá sa od jej vzniku zmenila, vrátane brexitu, zvolenia Donalda Trumpa na čelo Spojených štátov či zhoršujúcej sa situácii v Maďarsku a Poľsku.

Tak, ako bola spoločnosť kedysi stabilná a okrajové názory extrémistického, rasistického či xenofóbneho pôvodu sa vytláčali do úzadia, sa teraz zmenila a tieto názory sú centrom našej pozornosti aj diskusie. Práve v tom vidí Poliačik najväčší problém a chce, aby sa Slovensko voči podobným tendenciám čo najviac vyhranilo. A jeho exdomov SaS v tomto boji podľa neho dostatočne nerealizuje záujmy liberálnej demokracie. Na Slovensku má tiež rásť túžba po alternatíve k súčasnej vládnej moci.

Čo po Poliačikovom odchode

Je naozaj SaS stranou jedného muža, ktorá namiesto toho, aby sa prispôsobovala dianiu v spoločnosti sa prispôsobuje rétorike lídra Richarda Sulíka? „Až na pár výnimiek, keď sa niektorí členovia snažili korigovať neliberálne vyjadrenia Richarda Sulíka je až zarážajúce, do akej miery je zvyšok členskej základne voči jeho rétorike servilný. Prekvapuje to najmä pri osobnostiach, ktoré nie sú politickými zelenáčmi. Po odchode Martina Poliačika sa pozícia Sulíka ešte viac posilní, keďže sa zbaví ďalšieho kritika,“ myslí si politológ Jozef Lenč.

Poliačik tiež zdôrazňuje, že treba viac vyzdvihovať členstvo Slovenska v Európskej únii a posilňovať tak základy občianskej spoločnosti, demokracie či obhajobu základných ľudských práv. Práve preto sa rozhodol pre spoluprácu s inými ľuďmi, s ktorými sa viac názorovo zhodne.

Za odchodom vidí teda dva faktory – nesúhlas so smerovaním strany a vznik nových hnutí ideologicky mu bližším. V oficiálnom vyjadrení SaS k Poliačikovmu odchodu sa neskrýva prítomnosť dlhodobých názorových rozdielov na niektoré špecifické otázky, ktoré sa však snažia obrusovať na základe otvorenosti, dobrej vôle a vzájomného rešpektu. Odídencovi strana tiež popriala veľa úspechov v ďalšej politickej práci.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 08:10