Alojz HlinaTASR
StoryEditor

Pomohla strane zmena lídra?

07.11.2017, 14:54
Za úspechom či neúspechom sa hľadá vždy líder strany.

Smerom k záhube

Alojz Hlina nastúpil na čelo KDH minulý rok v júni. Po vlaňajších marcových parlamentných voľbách sa názov strany už aj prestával skloňovať, keď sa po prvý raz v histórii ani nedostala do parlamentu a pripisoval sa jej preto podobný koniec ako stranám HZDS či SDKÚ.

Práve v Hlinovi videli vtedy niektorí členovia poslednú rozlúčku strany s riešením politiky Slovenska.

Po jeho zvolení však začala strana v prieskumoch pomaly naberať na popularite a Hlina vtedy vyhlasoval, že sa dostali zo špirály smrti, keď situáciu otočili.

„Úspech sa Hlinovi nedá uprieť, keď je neúspech hľadáme vinu a vždy je to líder strany, meter tak zostáva rovnaký pri úspechu aj neúspechu,“ ozrejmuje Baránek a tiež zdôrazňuje, že výsledky ovplyvňuje aj volebný systém. Tak, ako v prezidentských voľbách platí väčšinový, v parlamentných ide o systém pomerného zastúpenia.

Hlina protestné akcie obľuboval 

Analytici úspech strany pripisovali práve novému vedeniu strany s novým vetrom v podobe Hlinu na čele, vďaka ktorému si strana nielen udržala svojich voličov, ale aj pomaly získavala nových. Pri znovuzrodení hnutia sa skloňoval sa aj rozpad strany Sieť, ktorá v časoch svojej popularity ťažila práve z bývalých voličov kresťansko-demokratického hnutia.

Vyše štvrťstoročie po vzniku strany tak jej začalo svitať na lepšie začiatky. A aj keď sa postava Hlinu dovtedy spájala s murovaním vchodov do nebankových spoločností, ovcami pred parlamentom na znak protestu a podnikaním v gastro priemysle, dokázal stranu opäť dostať do víru politického diania.

„Je fakt, že Hlina robí terénnu prácu dlho a poctivo. Je nenahraditeľná, nedá sa nahradiť internetom či sociálnymi sieťami. Verejná mienka tiež funguje veľmi prvoplánovo a úspech KDH tak eliminuje staršie veci,“ vysvetľuje Baránek, či Hlinove excesy z minulosti ovplyvnili aj súčasných voličov.

01 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Čistý vzduch, skvelý spánok a svätý pokoj: Túto ekologickú chalupu zo slamy a hliny si okamžite zamilujete 02 - Modified: 2022-10-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kandidáti míňali tisíce aj na kino a ceruzky. Najviac investoval Kollár 03 - Modified: 2022-10-30 11:11:32 - Feat.: - Title: Výsledky volieb 2022: Jedna z top zmien. Najdlhšie vládnuceho župana porazil syn exministra HZDS 04 - Modified: 2022-10-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Nie je mi to jedno, hovorí pre HN volička o stave chodníkov, ciest, škôlok a športovísk 05 - Modified: 2022-10-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Exministri smerujú do komunálu, kotlebovci chcú ovládnuť kraje. Vo voľbách kandiduje až polovica parlamentu
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 09:09