TASR/Andrej Galica
StoryEditor

Prečo Smer vo voľbách pohorel?

06.11.2017, 08:20
Medzi hlavných porazených v sobotňajších voľbách do vyšších územných celkov patrí jednoznačne strana Smer.

Zmena v protipravicovom kraji

Ten prišiel rovno o niekoľko krajov. Prekvapením je najmä porážka favorita volieb v Košickom kraji Richarda Rašiho. „Urobili sme maximum, čo sa dalo, navštívili sme všetko, čo sa dalo. Napriek tomu to nevyšlo, aj keď prieskumy boli pozitívne,“ povedal krátko po priznaní prehry sklamaný Raši.

Hoci práve bývalého ministra zdravotníctva za Smer drvivo favorizovala väčšina prieskumov, voľby nakoniec síce tesne, ale predsa len ovládol pravicový kandidát Rastislav Trnka.

Podobným prekvapením sa skončili aj voľby v Žiline, kde Erika Jurinová z OľaNO totálne deklasovala dlhoročného smeráckeho župana Juraja Blanára.

Porazila ho zhruba o 14 percent. Smer tak šokujúco prišiel o kraj, ktorý bol známy odporom voči pravici.


Aj menej poslancov

Spomeňme si na úradovanie bývalého šéfa SNS Jána Slotu či na vysoké čísla, ktoré tu vo voľbách pravidelne získavalo Hnutie za demokratické Slovensko Vladimíra Mečiara.

Smer si tak ponechal len Trenčiansky kraj, kde so zhruba 50-percentným ziskom dominoval Jaroslav Baška podporovaný celou koalíciou, ako aj Nitru.

Práve Trenčín je pritom považovaný za smerácku baštu, takže v tomto smere nejde o žiadne prekvapenie.

V každom prípade sa Ficova strana musela vo väčšine krajov zároveň vyrovnať s rapídnym úbytkom župných poslancov.

Mobilizáciou k zmene

Prečo k tejto situácii došlo? Smeru ublížilo hneď viacero faktorov.
Jedným z nich je určite únava ľudí z dlhoročných politikov, ktorí sa držia na svojom poste alebo striedajú funkcie.

Smer však nedokázal voličom mladých ambicióznych ľudí, ktorí by ukázali modernú tvár strany.

Určite však svoju úlohu zohrali korupčné škandály, ktoré sa spájajú práve so špičkami či s podnikateľmi blízkymi vládnej strane, alebo už spomínaná zmena volebného systému na jednokolový.

Všetko toto voliči vnímali citlivo a v mnohých prípadoch ako snahu udržať sa za každú cenu pri moci.

Preto došlo k veľkej mobilizácii tých, ktorí sa usilovali zabehnuté koľaje zmeniť a priniesť do regionálnej politiky nový vietor.

01 - Modified: 2024-03-07 09:40:18 - Feat.: - Title: Prehra má väčšiu váhu ako víťazstvo 02 - Modified: 2024-02-13 11:57:52 - Feat.: - Title: Sebavedomí športovci sú presvedčení o tom, že dokážu viac, ďalej a lepšie 03 - Modified: 2023-11-07 09:51:33 - Feat.: - Title: Význam spätnej väzby 04 - Modified: 2023-09-15 18:15:41 - Feat.: - Title: Slovan otvoril Tipos extraligu zdrvujúcou prehrou s Michalovcami 05 - Modified: 2023-06-02 11:46:55 - Feat.: - Title: O tom, či vyhráte, rozhoduje hlavne stav vašej mysle
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 22:20