Marian Kotleba na protiimigračnej demonštrácii v Bratislave z leta 2015YouTube
StoryEditor

Čo sa dialo po nástupe za župana?

31.10.2017, 23:00
Predsedom Banskobystrického kraja sa Kotleba stal v roku 2013. Pri nástupe hneď vyhlásil, že sa bude usilovať o zníženie závislosti kraja na Európskej únii.

Stopnutie dotácií či vlajky na sídle úradu

V týchto voľbách tiež kandidoval ako poslanec a pripísal si vyše 8-tisíc hlasov, čo bol vtedy druhý najlepší výsledok na Slovensku. Pri inaugurácii za župana poprial požehnané a biele Vianoce a vzápätí dodal, nech je veľa snehu, čo vyvolalo smiech prítomných.

Ďalšie obdobie sa dá charakterizovať bojom proti dotáciám. Kotleba odmietol podpísať pridelenie schválenej dotácie na kultúrny projekt o extrémizme alebo na organizáciu divadelného festivalu.

Oficiálne vyjadrenie zo župného úradu vtedy znelo, že podpísanie či nepodpísanie dotácií je v plnej kompetencii župana, ktorý pri posudzovaní hodnotí finančné aj morálne aspekty predkladaných projektov.

Stopnutie podpory sa týkalo Štúdia tanca, tanečného festivalu Dni tanca či projektu Stop extrémizmu pre Bábkové divadlo na rázcestí.

Vystupoval aj proti členstvu Slovenska v NATO. V deň osláv SNP v roku 2014 vyvesil na sídlo Banskobystrického samosprávneho kraja transparent s textom: „Yankees go home. Stop NATO!".

Zúčastnil sa tiež demonštrácií proti imigrantom, organizoval pochody proti Rómom a hlavne otvorene prejavoval sympatie k vojnovému Slovenskému štátu a jeho prezidentovi Jozefovi Tisovi.

Podivné rodinkárstvo aj eurofondy

V roku 2015 Kotlebu tiež kritizovali za podivné rodinkárstvo v správe kraja. Jeho manželka Frederika Kotlebová nastúpila do Banskobystrickej regionálnej správy ciest ako referentka pre oznamovanie protispoločenskej činnosti, aj keď na to nemala odborné predpoklady.

Jeho brat Martin Kotleba bol zase finančným riaditeľom organizácie vo vlastníctve kraja.

Do správy sa tiež dostali ľudia blízki kotlebovcom. Viacerí predstavitelia strany sa zase dostali k župným zákazkám.

Kritike čelil Kotleba aj za to, že z výplat strhával zamestnancom peniaze na kúpu bagra, ktorý mal pomôcť vyriešiť problém s nelegálnou rómskou osadou.

Pred župnými voľbami v roku 2017 sa začala vynárať kauza s eurofondami. Kotlebovci presviedčali voličov, že ich vo výške asi 20 miliónov vybojovali a idú preto opravovať krajské cesty.

Kotleba pritom eurofondy od začiatku odmietal a keď ich už chcel, vlastnou zásluhou o ne prišiel. Banskobystrický kraj tak patril k neoprávneným žiadateľom.

01 - Modified: 2024-04-23 13:39:47 - Feat.: - Title: Začína sa výstavba R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Vodičov čakajú dopravné omedzenia 02 - Modified: 2024-04-21 14:41:21 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia slepej ulice v Banskej Bystrici finišuje, ľudia na zavŕšenie prác čakali 30 rokov 03 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia 04 - Modified: 2024-03-22 12:10:23 - Feat.: - Title: Na letné Štiavničky smeruje viac ako tisíc mladých európskych nádejí: Dávame dokopy oslnivé podujatie 05 - Modified: 2024-03-20 14:13:05 - Feat.: - Title: Európska únia pomôže regiónom, ktoré čelia odlivu mladých ľudí, podporu získa aj stredné Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 16:38