Líder strany Maďarské fórum Zsolt Simon. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Strany okolo Maďarského fóra predstavili kandidátku, do volieb ich povedie Zsolt Simon

10.07.2023, 16:00
Autor:
TASRTASR

Druhým na kandidátke bude Pavel Macko, tretím Zsolt Gál, štvrtým Jozef Rajtár.

Strany Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia a Demokratická strana predstavili spoločnú kandidátnu listinu. Do volieb ich povedie predseda Maďarského fóra Zsolt Simon.

Druhým na kandidátke bude Pavel Macko, tretím Zsolt Gál, štvrtým Jozef Rajtár a piatym László Bindics. Zástupcovia strán o tom informovali na pondelkovej tlačovej konferencii.  

Na kandidátke sú podľa Simona ľudia so skutočným charakterom, ktorí sú garanciou slušnosti a odbornosti. "Chceme vám spoločne garantovať, že Slovensko ostane súčasťou vyspelého demokratického sveta, že budeme budovať silný a stabilný právny štát a naše ukotvenie v Európskej únii a NATO nebude vôbec otázne," povedal.

V prvej desiatke bude Imrich Hybký, Éva Polerecka, Ivan Uhrík, Zuzana Kotrus Rákociová a Natália Blahová. Jedenáste až dvadsiate miesto obsadia Michal Kapusta, Ingrid Lukáčová, Tamás Bojtos, Attila Mikolai, Dušan Bráz, Rudolf Sloboda, Jaroslav Bytčanek, Norbert Krušinský, Jaroslav Petö a Károly Sztreda. Nasleduje Ivo Thomka, Jaroslav Hrehor, Marián Bölcs, Melinda Erdélyi Török, Štefan Tomáš, Stanislav Saniga, Péter Balázs, Iveta Fulková, Erika Szelle a László Somogyi.

Zástupcovia jednotlivých strán zároveň priblížili svoje priority. Demokratická strana sa chce zamerať najmä na boj proti korupcii, budovanie právneho štátu a ekonomickú prosperitu Slovenska.

Rómska koalícia sa chce venovať hlavne vzdelávaniu, a to najmä vzdelávaniu rómskej národnostnej menšiny. Medzi priority strany Za regióny patrí zmena územného členenia samosprávy, decentralizácia štátu či zvýšenie kvality života občanov v regiónoch.

Líder ODS Pavel Macko dodal, že spoločne sa chcú zamerať aj na mier a bezpečnosť v krajine, opravu inštitúcií a zefektívnenie štátu, posilnenie investícií do verejnej infraštruktúry či zefektívnenie sociálneho systému. Podľa Simona sa strany chcú venovať aj témam ľudských a menšinových práv i boju s infláciou.

01 - Modified: 2024-03-27 12:01:51 - Feat.: - Title: Mimoparlamentná strana Fórum podporí v druhom kole Korčoka. Kresťanská únia nebude odporúčať nikoho 02 - Modified: 2024-02-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Tri maďarské strany, tri rôzne taktiky. Kým Gyimesi chce ostať doma, Forró naberá na popularite v regiónoch 03 - Modified: 2024-01-03 09:17:45 - Feat.: - Title: Pôsobenie Takáča na čele agrorezortu už zanechalo hlbokú stopu, tvrdí Simon. Vyčíta mu jednu zásadnú chybu 04 - Modified: 2023-12-18 14:13:40 - Feat.: - Title: Nikoho sme neoklamali, hlasy sme si nekupovali, reaguje hnutie Slovensko na trestné oznámenie Únie Rómov 05 - Modified: 2023-12-04 10:40:04 - Feat.: - Title: Politické strany dostanú za výsledky volieb za štyri roky takmer 93 miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2023, menuAlias = parlamentne-volby-2023, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2023, homepage = false
28. apríl 2024 09:18