Ako bojovať s úzkosťou pri cestovaníBrainee X Canva/
StoryEditor

Žalúdočné problémy, stres, úzkosť. Ako si poradiť s cestovnou horúčkou? Prinášame overené tipy

Nikola Michalkova18.05.2024., 13:00h

Cestovanie je síce samo o sebe radostnou činnosťou, ale niekedy ju sprevádzajú aj iné pocity, ako napríklad stres a úzkosť. V článku ti poradíme, ako ich prekonať a cestovanie si užiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Existujú ľudia, ktorí cestovanie zvládajú s ľahkosťou a pociťujú radosť. No nájdu sa aj takí, ktorí majú z cestovania úzkosť a nie je to len o tej radosti a nadšení. Najmä ak vezmeme do úvahy, že takíto ľudia často trpia obavami o stratu batožiny či z navigácie v neznámom prostredí. Je totiž úplne prirodzené, že nie všetci sa s prekážkami dokážeme popasovať s ľahkosťou a niektorým už len pomyslenie na to, čo sa môže stať, spôsobí stres a úzkosť. My ti ale poradíme, ako s tým bojovať.

Vypracuj si plán

Ak ľahko prepadáš úzkosti či panike, veľmi dobrým pomocníkom môže byť vypracovanie si pohotovostného plánu. Dokážeš tak znížiť riziko stresových situácií a budeš tak pripravený na takmer každú situáciu. Napríklad, ak bude meškať let, môžeš si do mobilu stiahnuť nejaké hry alebo filmy. Budeš mať čo robiť a meškajúci let ti nebude robiť stres.

Ďalším spôsobom, ako si cestovanie uľahčiť v prípade, že trpíš úzkosťami, sú skupinové zájazdy. Sólo cestovanie totiž môže byť spúšťačom stresu oveľa častejšie. V skupine sa totiž všetko zvláda lepšie a nebudeš mať celkovú zodpovednosť len na svojich pleciach.

image

Dokonalý web pre cestovateľov? Táto stránka ti ukáže, kam sa do ôsmich hodín dostaneš vlakom z akejkoľvek stanice v Európe

„Posledná rada, ak trpíš úzkosťami, naplánuj si po návrate nejaký zážitok alebo si zober v práci deň alebo dva voľno, aby si sa ľahšie vrátil do každodenného života,“ radí Vicki Smith na portáli Euronews.

Ako urobiť cestovanie zmysluplným?

Ak máš rád adrenalínovú zábavu, cestovanie je tiež vhodnou príležitosťou vyskúšať nové veci. Vicki ale odporúča, aby si svoj čas trávil spoznávaním iných kultúr a spôsobu života miestnych. Cestovanie totiž môže byť vyčerpávajúce a prináša aj sklamanie. Dôvodom je, že niektoré miesta sú príliš známe a existuje toľko obsahu, ktorý nám hovorí, čo vidieť a zažiť, že je ľahké stratiť zvedavosť aj na tie menej známe veci. A istým spôsobom to vytvára aj tlak, aby si tie známe miesta navštívil.

Vždy je dobré mať určený cieľ, čo chcete spoznávať v destinácii, do ktorej sa chystáš. Ak trpíš úzkosťami, vopred vytýčený plán cesty ti môže pomôcť.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. jún 2024 21:22