Unsplash
StoryEditor

Dajte svojim fotkám život. Tipy a triky ako upraviť fotky

23.11.2023, 00:00

Fotografie sú niečo, čo vytvára spomienky, oživuje ich a hlavne ich zvečňuje. Vďaka nim dokážeme zachytiť takmer čokoľvek a vznikajú z toho mnohokrát aj hotové umelecké diela.

V dnešnej dobe, v ktorej máme tak ľahký prístup k foťákom a smartfónom s kvalitnými fotoaparátmi, zachytávame prakticky všetko a hocikde. Či sme už niekde na výlete, alebo na oslave, s priateľmi, rodinou, svadbe a tak ďalej. Avšak, zachytené snímky ešte nezaručujú, že budú aj dokonale vyzerať. Práve tu prichádza na rad úprava fotiek, ktorá im dáva nový život a vylepšuje ich. Samozrejme, nie je to potrebné, ak chcete mať fotky len tak pre seba, ale pokiaľ sa s nimi chcete niekde pochváliť, poprípade sa venovať foteniu, je nevyhnutné aby ste fotky upravovať vedeli. A možno to vyzerá náročne, nie je to nič, čo by sa nedalo naučiť. Na internete je veľa tutoriálov, videí a podobne. Taktiež nájdete napríklad kurzy Lightroom, Photoshop a podobne, vďaka čomu sa všetko naučíte od samého začiatku. Ale o tom potom. Poďme si teraz povedať niečo viac o úprave fotiek.

Dôležitosť upravených fotiek

Možno si poviete, že úprava fotografií nie je potrebná a je to taká zbytočná vec. No mýlite sa. Upravovanie fotografií je dôležité v mnohých odvetviach a v mnohých prípadoch, pretože umožňuje zdokonaliť ich vzhľad a dosiahnuť tak profesionálny výsledok. Úpravou sa pomáha zvýrazniť krása a detaily, korigujú sa farby a expozícia, odstraňujú sa nedostatky a vytvára sa tak výsledok, ktorý zaujme a zanechá dojem. Bez úprav by fotografie mohli pôsobiť nevýrazne a nepresvedčivo. My vám tu dáme len niekoľko príkladov, kde je nevyhnutné upravovať fotky.

Sociálne médiá. V dnešnej dobe digitálnej, kedy sociálne médiá hýbu svetom a majú veľkú váhu, upravené fotky na profile môžu urobiť prvý dojem a prilákať viac pozornosti. Veď si len vezmite príklady, koľko vecí sa dokáže predať cez sociálne médiá, no a ak by fotka nebola zaujímavá, upravená a bola by fádna, váš zrak by ani na daný produkt nezablúdil.

Webové stránky a blogy. Ak vlastníte webovú stránku, blog alebo e-shop, určite viete, že kvalitné fotografie sú kľúčom k atraktívnemu vzhľadu, ktorý priláka návštevníkov. A pokiaľ s takýmto niečím začínate, zistíte to. Ale aj vy ste takisto konzument, takže určite viete, čo platí pri iných weboch aj na vás.

Fotenie svadieb, portrétov, architektúry, či mnoho iných vecí. Ak si niekto zavolá fotografa na fotenie seba, svojej rodiny, svadby alebo iných chvíľ, ktoré chce mať zvečnené, každý očakáva aj kvalitné výsledky. A tie sú okrem fotografických zručností aj tie postprodukčné, ktoré zahŕňajú úpravu. Veď buďme k sebe úprimní, ak by ste nechceli niečo kvalitné, mohli by ste sa dať odfotiť aj niekomu, kto v tejto oblasti nemá znalosti, a ešte aj zadarmo. No ale, ako by to dopadlo?

Profesionálne portfólio. Toto platí samozrejme pre fotografov a umelcov, pretože pre nich je dôležité mať upravené snímky v ich portfóliu, aby prostredníctvom nich ukázali svoj talent a zručnosti. Tak dokážu svoje výsledky a svoju prácu predávať úspešne ďalej.

Ako a kde si môžete upraviť fotky?

Momentálne je veľmi veľa programov, kde si môžete upraviť fotky, závisí však od toho, čo od danej úpravy očakávate a aké máte s úpravou skúsenosti. Už napríklad v samotných smartfónoch je možné upravovať si fotografie a dokonca aj na niektorých sociálnych platformách je to možné tiež. Avšak ak hľadáte niečo profesionálne, je hneď niekoľko známych programov a nástrojov, ktoré vám umožnia upravovať fotky.

  • Jedným z najpopulárnejších nástrojov je Adobe Lightroom. Tento program ponúka široké možnosti úpravy, od zlepšovania farieb po odstraňovanie nedostatkov. Samozrejme upravovať fotografie v tomto programe môže byť pre začiatočníkov náročné, ale Skillmea tu má pre vás online kurz Lightroom, vďaka ktorému sa naučíte všetko od začiatku. Okrem Adobe Lightroomu tu sú aj iné programy a aplikácie, ktoré môžete využiť.
  • Adobe Photoshop. Photoshop je ďalším výborným nástrojom od Adobe, ktorý je známy svojou schopnosťou detailne upravovať fotografie. Je skvelý na retušovanie a tvorbu grafiky. Radí sa k jedným z najpopulárnejších a najobľúbenejších programov.
  • GIMP. Toto je zas bezplatný open-source nástroj s množstvom funkcií, ktoré ponúkajú profesionálne upraviť fotky.
  • Snapseed. Ak hľadáte niečo na úpravu do telefónu, Snapseed je mobilná aplikácia od spoločnosti Google, ktorá ponúka pokročilé možnosti úpravy fotiek niekoľkými klikmi na vašom smartfóne.
  • Canva. Tento nástroj je veľmi obľúbený vďaka svojej všestrannosti, ktorá zahŕňa nielen online foto editor, ale aj ďalšie grafické nástroje. Je skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú premeniť svoje digitálne fotografie na niečo nové, či už ide o vizitku, plagát, obal alebo príspevok na sociálnej sieti.

Niekoľko stručných tipov na úpravu fotiek

Teraz, keď viete, kde začať s úpravou fotiek a aké nástroje na to použiť, tu vám ponúkame stručne niekoľko užitočných tipov, ktoré vám pri úprave môžu pomôcť. Niekedy stačí použiť len automatické vylepšenie, no a ak nie, tak potom môžete skúsiť niečo z týchto tipov:

  • Vyváženie bielej. Pred začatím úpravy farieb na fotkách, je vhodné zamerať sa na korekciu vyváženia bielej. Niektoré fotky bývajú fotené za rôznych svetelných podmienok - od denného svetla až po umelé osvetlenie, od zapadajúceho slnka po farebné svetlá na diskotékach. Softvér ako napríklad Lightroom poskytuje širokú škálu nástrojov na korekciu vyváženia bielej, ktoré vám umožnia odstrániť nežiaduce farebné odtiene.
  • Nastavenie expozície. Môžete potom pokračovať tým, že upravíte expozíciu, aby bola fotografia dobre osvetlená a detailná. Môžete zvýšiť alebo znížiť jas, kontrast a stíny podľa potreby.
  • Nastavenie kontrastu zase môže pridať hĺbku a dramatický efekt vašim fotkám.
  • Korekcia farieb. Dajte svojim fotkám život. Zlepšite farby na vašich fotkách tak, že upravíte napríklad sýtosť, teplotu, zvýrazníte jednu farbu, alebo iné.
  • Retušovanie. To je taký, v podstate, základ. Vďaka nemu pekne odstránite nedokonalosti alebo nežiaduce objekty z fotky.

A aký je rozdiel medzi Adobe Photoshop a Adobe Lightroom?

Tieto dva programy sú veľmi populárne. Adobe Photoshop a Adobe Lightroom sú ale dva odlišné grafické nástroje od spoločnosti Adobe. Photoshop je komplexný grafický editor vhodný na detailné úpravy a tvorbu grafiky, vrátane odstránenia objektov a kompozície. Lightroom sa zameriava na správu a úpravu fotografií, predovšetkým vo formáte RAW a JPEG. Je ideálny pre rýchle úpravy farebných tónov a kontrastu, a umožňuje efektívnu úpravu veľkého množstva fotografií. Photoshop je viac vhodný pokiaľ robíte nejaké kreatívne práce, zatiaľ čo Lightroom je skvelý pre správu fotografií a konzistentný vzhľad väčšieho množstva snímok. Čo sa týka ale profesionálov, tí často využívajú obe aplikácie v rámci svojho pracovného procesu. Je to preto, aby dosiahli čo najoptimálnejšie výsledky. Čiže pokiaľ sa aj vy chcete venovať niečomu podobnému, a nemáte skúsenosti, určite vám odporúčame prácu s obomi nástrojmi. Ak ste v nich začiatočník, neváhajte absolvovať kurz Lightroom a Photoshop, aby ste získali všetky potrebné znalosti pre začiatočníka.

menuLevel = 2, menuRoute = news/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 08:47