freepik.com
StoryEditor

Hýčkajte si svojich zamestnancov. Benefity, ktoré určite ocenia

24.08.2023, 00:00

Každý zamestnávateľ by chcel vidieť tváre svojich zamestnancov usmiate ako na fotografii. A tiež by sa chcel každý zamestnanec pri svojej práci usmievať rovnako. Samozrejme, nie je to vždy možné, ale každý zamestnávateľ môže poskytnúť pár krokov k tomu, aby sa jeho zamestnanci cítili príjemne, chodili do práce s radosťou a hlavne, aby si udržal najkvalitnejších ľudí čo najdlhšie.

Hýčkanie svojich zamestnancov je kľúčovým aspektom úspešnej firemnej kultúry a vedenia. Zabezpečiť, že sú vaši zamestnanci spokojní, motivovaní a oddaní svojej práci, môže mať pozitívny vplyv na produktivitu, lojalitu a tiež úspech vášho podniku. V tomto článku preskúmame rôzne spôsoby, ako si hýčkať svojich zamestnancov na základe rôznych benefitov, a vytvoriť im tak pozitívne pracovné prostredie, do ktorého sa budú vracať s radosťou.

Doprajte im priestor na vzdelávanie

Je úplne jedno aké, ale hlavne, aby súviselo s náplňou práce. Posielajte ich na rôzne školenia či workshopy. Konferenčné priestory v nejakom krásnom kongresovom hoteli sú na to ako stvorené. Vďaka týmto školeniam sa budú môcť vzdelávať viac a tým sa im môžu postupne otvárať dvere k novým pracovným príležitostiam. Drvivá väčšina ľudí chce na sebe pracovať a učiť sa novým veciam. Takto im to umožníte v rámci pracovnej doby. Okrem toho ich môžete vzdelávať aj za pomoci rôznych kurzov. Samozrejme, závisí to od konkrétnej pracovnej sféry, ale na výber je ich mnoho, napríklad IT kurzy, marketingové kurzy, kurzy grafického dizajnu a tak ďalej. Vďaka týmto kurzom sa môžu naučiť vždy niečo nové alebo zlepšiť svoje schopnosti ešte viac.

Bonusy a odmeny

Pokiaľ je to samozrejme možné, doprajte im aj nejaké bonusy a odmeny, napríklad raz ročne alebo na polročnej báze. Je to samozrejme len na vás. Taktiež skúste zaviesť nejaké odmeny na základe výkonu práce. Tak svojich zamestnancov budete motivovať k lepšiemu výkonu. Odmena však nemusí byť len finančná. Samozrejme, môžete im dať rôzne darčekové poukážky, napríklad na wellness, masáž, nákup do potravín a podobne. Možností je skutočne veľa, takže výber je len vo vašich rukách.

Vytvorte im kvalitné pracovné prostredie

Možno sú to také banálnosti, ale napríklad minibar, chladnička, klíma, stôl, stolička a podobné vybavenie môžu mať veľký vplyv na výkon zamestnancov. Doprajte im v práci pohodlie. Veď pokiaľ sedí v nejakej kancelárii človek 8 hodín zo svojho dňa, potrebuje sa cítiť fakt komfortne. Zabezpečte im tiež kvalitné technické vybavenie. Dôležité je tiež dopriať im v práci pokojné prostredie, ktoré samozrejme nebudú robiť len kvety a pekné dekorácie, ale hlavne kvalitné a dobré medziľudské vzťahy. Snažte sa vytvoriť také prostredie, kde sa nebudú báť vyjadriť svoje názory alebo kritiku. Aj takýto feedback je niečo, čo vás a vašu firmu môže posúvať vpred. Preto sa snažte byť v rámci možností aj šéfom s dobrým srdcom.

Postarajte sa aj o ich hladné krky

Nemusí to byť len formou stravných, ktoré sú už viac-menej samozrejmosťou. Na pracovisku si môžete vyčleniť niektoré dni v mesiaci, kedy budete zamestnancom zabezpečovať rôzne pokrmy. Môžete si urobiť napríklad pondelky zdravia, kde budú mať vždy k dispozícii v pondelok zeleninu a ovocie. Napríklad raz za mesiac si spravíte deň snackov. Môžete im objednať obložené chlebíčky, malé dezerty a podobne. Taktiež nezabúdajte na to, aby mali pravidelne v chladničke alebo skrinke doplnené rôzne základné veci, ako napríklad mlieko, voda, káva, čaj, nejaké malé pochutiny a podobne.

Myslite na ich zdravie

Zdravie zamestnancov musí byť samozrejmosťou. Je veľmi dobrým benefitom umožniť im minimálne jeden sick-day za rok, ktorý budú mať preplatený. Taktiež by ste im mohli nakúpiť rôzne vitamíny, ktoré môžu užívať. Tieto vitamíny by ste mali do veľkých zásob nakúpiť ešte počas zimy, kedy je človek oveľa viac náchylnejší na rôzne choroby. Nie je na škodu mať aj nejaký ten CBD joint, ktorý si počas extrémne vypätého dňa budú môcť ísť na svojej fajčiarskej pauze vyfajčiť a dať sa do väčšej pohody. Hlavne, ak absolvovali psychicky náročný meeting. Taktiež im môžete zabezpečiť preplatenie niektorých vyšetrení do určitej sumy a podobne.

Doprajte im zábavu

Určite viete, že človek potrebuje niekedy aj vypnúť, hlavne keď má toho skutočne naložené na pleciach veľmi veľa. Nie je na škodu mať nejakú chillovú miestnosť alebo herňu, kde si budú môcť odskočiť a odreagovať sa aj s ostatnými kolegami. Verte, že aj taká polhodina im pomôže a nakopne ich. Najlepším však čo môžete spraviť, je ísť raz za čas na nejaký spoločný teambuilding, napríklad aj počas pracovnej doby. Nie je nič lepšie, ako spoznať viac svojich zamestnancov, užiť si s nimi príjemné a zábavné chvíle, a taktiež vytvoriť dobré vzťahy medzi nimi. Môžete si vymyslieť fakt čokoľvek, či je to už splavovanie rieky, lyžovačka, turistika, grilovačka, úniková hra alebo čokoľvek iné, verte, že ich to nabije energiou a to sa odzrkadlí aj na ich výkone.

Toto je len niekoľko málo tipov, možností je neskutočné množstvo. Takéto hýčkanie zamestnancov nie je iba kľúčom k ich spokojnosti, ale aj k úspechu vášho podniku. Keď sa zamestnanci cítia hodnotení, podporovaní a pracujú v dobrom prostredí, budú ochotnejší vynaložiť extra úsilie pre vašu firmu. V tomto prípade ani nemusíme hovoriť, že to povedie k zvýšenej produktivite, nižšej fluktuácii a posilneniu firemnej kultúry, čo sú všetko kľúčové faktory na dosiahnutie dlhodobého úspechu. A ak vám o to ide, tak potom nie je na čo čakať.

menuLevel = 2, menuRoute = news/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 17:25