StoryEditor

Kandidáti na generálneho riaditeľa RTVS: má to byť moderná, trendy televízia

29.05.2017, 13:14
Autor:
(pš)(pš)
Uchádzači o pozíciu generálneho riaditeľa RTVS aj tom koľko nových staníc chcú spustiť.

Už zajtra čaká všetkých kandidátov na pozíciu generálneho riaditeľa RTVS verejné vypočutie. Ešte predtým sme vyspovedali uchádzačov s najväčšími šancami o ich plánoch s verejnoprávnou inštitúciou.

O koľko staníc plánujete rozšíriť ponuku verejnoprávnej televízie? O aké tematické okruhy ide?

Václav Mika: Nerád by som prezrádzal podrobnosti z môjho projektu ešte pred vypočutím kandidátov na pôde NR SR. Rozhodne v mojom projekte tému rozšírenia programovej ponuky prinesiem vo svojej vízii, a to nielen pre oblasť televízneho, ale aj rozhlasového vysielania.

 Jaroslav Rezník: Plánujem Trojku ako športovo-publicistický televízny okruh. Z toho vyplynie aj inovované nastavenie prvých dvoch okruhov. O vnútornej aj vonkajšej logike tohto kroku hovorím v projekte a budem ho prezentovať aj na vypočutí.

Michal Ruttkay: V oblasti televíznych služieb navrhujem tretí programový okruh so zameraním na šport a životný štýl. Jeho súčasťou budú športové prenosy, športová publicistika, športové dokumenty, športové spravodajstvo, magazíny o životnom štýle a dokumenty. A, samozrejme, virtuálny digi kanál TUBA alebo štvorka. Plánujem nový rozhlasový okruh so zameraním na hovorené slovo a online kanál zameraný na životný štýl.

Zuzana Ťapáková: V mojom projekte hovorím aktuálne o zachovaní dvoch programových služieb s perspektívou tretej. Jej konkrétne zameranie sa však v tejto chvíli nedá presne definovať. Veľa závisí od súčasného stavu akvizičnej knižnice, archívov, množstva zakúpenia licencií na programy, ako aj športové práva atď. V neposlednom rade aj profesijných a ľudských kapacít, ktorých evidentne zatiaľ nie je dostatok na to, aby vykryli samostatný spravodajský či športovo-spravodajský kanál. V mojich úvahách sa prikláňam skôr k plnoformátovej službe. Chce to však určite reálne a veľmi racionálne zváženie všetkých možností.

Aká je vaša priorita v prípade, že by ste sa stali šéfom RTVS?

Václav Mika:  Udržateľný rozvoj verejnoprávneho média vo vysielaní rozšírenom o online a nové platformy. Inštitucionálne je to, prirodzene, o ľuďoch, technológiách aj vzťahoch.

Jaroslav Rezník: Posilniť úlohu verejnoprávnych médií a zabezpečiť ich ďalší systematický a dlhodobý rozvoj, pretože ich považujem za nevyhnutný hodnotový prvok pri budovaní zdravej demokratickej spoločnosti. Znie to síce ako klišé, ale stojím si za tým.

Michal Ruttkay: Aby RTVS bola modernou národnou inštitúciou, ktorá bude určovať trendy. A pritiahne aj mladú generáciu. A okamžité priority po zvolení? Predovšetkým by som vychádzal z dát a zmeny by boli určite v programe, v spravodajstve a hlavne v online. V programe a spravodajstve by išlo hlavne o skvalitnenie a rozšírenie programovej ponuky. Vízia je kľúčový faktor, lebo celková dynamika spoločenských procesov je rýchlejšia, než sme si boli ochotní pripustiť. Miesto a úloha RTVS v týchto procesoch je veľkou príležitosťou.

Zuzana Ťapáková: Pretaviť do praxe filozofiu, ktorá sa nesie celým mojím projektom. Teda formovať RTVS ako silnú alternatívu ku komerčným staniciam. Nechcem, aby sa čísla sledovanosti stali modlou a tomu sa podriaďoval obsah vysielania. RTVS je národno-kultúrnou inštitúciou, verejnoprávnym médiom a filozofiou svojej programovej ponuky sa musí pohybovať inde, ako je komerčný sektor. Samozrejme, nemôže abdikovať na snahu o získavanie pozície na trhu, ale nie za každú cenu. Príkladom by mohol byť Slovenský rozhlas, ktorý si svoje postavenie udržiava aj bez rezignácie na verejnoprávnosť.

Priorita pre televíziu?

Václav Mika: Prirodzene, na televíziu platí rozšírenie programových služieb a prvenstvo v oblasti produkcie a koprodukcií.

Jaroslav Rezník: Vyvážený rozvoj multikanálového televízneho vysielania a dôraz na segment nových médií.

Zuzana Ťapáková: Veľa som napovedala v predchádzajúcej odpovedi. Televízia musí nájsť správnu hranicu, v ktorej dokáže napĺňať obsah verejnoprávnosti a na druhej strane konkurovať komerčným staniciam. Z Jednotky je potrebné vytvoriť etalón toho najlepšieho v rámci akvizícií, vlastnej tvorby či športu a na Dvojke rozvíjať to, čo je v zárodkoch – kvalitnú občiansku a investigatívnu publicistiku, diskusie v pestrejšej a veľkorysejšej podobe, filmy pre náročnejšieho diváka, dokumentárne cykly o významných ľuďoch z vedy, výskumu, medicíny, umenia (niečo v podobnom duchu ako je Trinásta komnata či Portrét na TA3) a podobne.

Priorita pre rozhlas?

Václav Mika: Digitalizácia, rozšírenie programových služieb – teda počtu staníc – a rozvoj umeleckých telies.

Jaroslav Rezník: V rozhlase sa potrebujeme vrátiť k prirodzenej a autentickej komunikácii s poslucháčom, vrátiť mu hĺbku a súčasne ho prepojiť s novými technologickými možnosťami.

Michal Ruttkay:  Rozhlas by som hlavne zblížil s televíziou. A riešil by som aj platové disproporcie. Zameral by som sa na to, aby som urobil známymi aj rozhlasové okruhy a ich ľudí. Zaviedol by som 24-hodinovú vysielaciu službu pre menšiny a hendikepované skupiny.

Zuzana Ťapáková: Pri rozhlase sa moja priorita volá dovoliť rozhlasu nadýchnuť sa. V poslednom období sa v porovnaní s televíziou dostal do úzadia a stal sa akoby nechceným dieťaťom. Napriek tomu to obdivuhodne zvládol a dokázal si udržať nielen verejnoprávny obsah, ale aj obhájiť svoje miesto na trhu.

 

01 - Modified: 2022-07-04 04:24:05 - Feat.: - Title: Nepatril k favoritom, napriek tomu je novým šéfom RTVS. Aké plány má Ľuboš Machaj s verejnoprávnou inštitúciou? 02 - Modified: 2022-06-30 10:14:18 - Feat.: - Title: Na začiatku medzi favoritov nepatril, karty zamiešalo OĽaNO. Machaj je novým šéfom RTVS 03 - Modified: 2022-06-29 13:54:47 - Feat.: - Title: Bude novým šéfom RTVS Ľuboš Machaj? SaS ho uprednostnila pred Rezníkom 04 - Modified: 2022-06-29 08:05:18 - Feat.: - Title: Už dnes chcú poslanci rozhodnúť o novom šéfovi RTVS. Jeden kandidát odstúpil 05 - Modified: 2022-06-15 16:32:47 - Feat.: - Title: Jaroslav Rezník: RTVS sa za uplynulých päť rokov posunula dopredu najvýraznejšie v celej histórii
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
29. apríl 2024 09:35