StoryEditor

Voyo prináša dokument s kontroverznou témou, ktorá rozdeluje spoločnosť

15.11.2022, 11:42
Autor:
redred
  • V utorok 15. novembra 2022 priniesla platforma Voyo predplatiteľom nový dokument z dielne redakcie publicistiky televízie Markíza s názvom "Interupcie na Slovensku".
  • Dokumentárny titul vôbec prvýkrát komplexne ukazuje, aký je súčasný stav v rámci problematiky interrupcií v našej krajine.
  • Film prináša to, ako je táto téma vnímaná spoločnosťou, ale rozpovie aj silné príbehy dotknutých žien.

Neželané tehotenstvo stavia ženy do ťažkej životnej situácie.„Tento exkluzívny dokument počúva príbehy žien, ktoré interrupciu podstúpili. Tiež počúva lekárov, ktorí chcú využívať najmodernejšie technológie, ale aj tých, ktorí to odmietajú. A ukazuje činy a argumenty protipotratových hnutí a vnáša pohľad do súčasnej politickej diskusie,“ približuje Henrich Krejča, riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky TV Markíza, ktorý bol supervízorom pri celom procese tvorby dokumentu.

„Téma interrupcií ešte na Slovensku nebola takto komplexne a zároveň objektívne spracovaná. Dlhodobo názorovo rozdeľuje ľudí, vyvoláva vášne ako u laikov, tak aj u odborníkov a pravidelne sa vracia do parlamentu v podobe nových návrhov zákonov na úpravu tohto legálneho zdravotného úkonu. Dokument „Interrupcie na Slovensku“ komplexne ukazuje, kde sa momentálne táto téma nachádza, ako ju vníma spoločnosť a čo pri nej cítia dotknuté ženy,“ dodáva Zuzana Štelbaská, šéfredaktorka publicistiky TV Markíza, ktorá mala na starosti dramaturgiu projektu.

image

Autorky dokumentu Lenka Stanková a Barbora Mareková.

Autorky dokumentu, režisérka Lenka Stanková a redaktorka Barbora Mareková, oslovili množstvo odborníkov, ktorí sa na Slovensku téme interrupcií venujú."Od začiatku sme si povedali, že chceme priniesť komplexný film, ktorý by divákovi ponúkol názorovú pestrosť, silné výpovede, nové informácie o ktorých doposiaľ nevedel, ale dotkli sme sa aj historického pozadia témy, ešte pred vznikom samotného interrupčného zákona. Našou ambíciou bolo vytvoriť ucelenú mozaiku, ktorá môže divákovi pomôcť ľahšie sa zorientovať v tejto zložitej téme," hovorí Lenka Stanková.

Počas tvorby dokumentu jeho autorky vycestovali aj na zahraničnú kliniku, aby poukázali na najmodernejšie postupy, ktoré na Slovensku nie sú dostupné, pretože stoja mimo naše zákony. „Vypočuli sme si príbehy žien, ktoré majú s interrupciou priamu skúsenosť. Skúmali sme, čo chcú dosiahnuť poslanci a mimovládne organizácie a rozprávali sme sa aj s predstaviteľmi rímskokatolíckej cirkvi a aktivistami, ktorí sa na Slovensku pokúšajú o zákaz interrupcií. A navštívili sme aj nemocnicu, kde pre výhradu vo svedomí neposkytujú interrupcie na žiadosť ženy vôbec,“ uzavrela Barbora Mareková.

 

Interrupcie na Slovensku

réžia: Lenka Stanková

námet: Barbora Mareková

scenár: Lenka Stanková, Barbora Mareková

kamera: Peter Pálfy, Peter Krajmer, Jozef Lukáč, Marek Kochanský, Matej Prochác, Peter Dodek, Ľubomír Šutý

dron: Jozef Lukáč

redaktorky: Barbora Mareková, Lenka Stanková

rešerš TV archívov: Lenka Stanková

zvuk: Martin Pristič, Jozef Mikovič

výber hudby: Lenka Stanková

zvukový mix: Slavomír Lalík

strih: Eduard Voltmann

grafika: Martin Venutti

colorgrading: Branislav Pavlovič

produkcia: Gabriela Kubincová

dramaturgia: Zuzana Štelbaská

supervízia: Henrich Krejča

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. máj 2024 19:43