Generálny sekretár Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Oto Nevický odhaduje, že nová vláda bude musieť riešiť množstvo problémov. FOTO: TASR/J. Novák
StoryEditor

Nová vláda musí mať odvahu riešiť dlho zanedbávané problémy

14.09.2023, 00:00

Jednou z top dlhodobo zanedbávaných oblastí je zdravotníctvo, ktoré je najviditeľnejším zlyhaním služieb, ktoré má štát poskytovať občanom za ich dane a odvody.

Je mnoho priorít, ktoré treba s novou vládou a jej politickou reprezentáciou bezodkladne riešiť. Na rozvoj podnikateľského prostredia sú potrebné zmeny, po ktorých podnikatelia dlhodobo volajú. Mnohé oblasti sú v zlom stave už niekoľko rokov a, žiaľ, sú riešené iba čiastkovo a nesystematicky.

Jednou z top dlhodobo zanedbávaných oblastí je rozhodne zdravotníctvo, ktoré je najviditeľnejším zlyhaním služieb, ktoré má štát poskytovať občanom za ich dane a odvody. Slovenské zdravotníctvo čelí sérii krízových situácií spôsobených dlhodobo kriticky nízkym financovaním sektora, vysokými cenami energetických komodít, rastúcou infláciou a nedostatkom personálu. Najväčšia zdravotná poisťovňa má opakovane problémy s financiami, projekty nových nemocníc z plánu obnovy meškajú a zdravotníci buď zo systému odchádzajú, alebo sa sťažujú na zlé podmienky. Oproti okolitým krajinám dáva Slovensko na tento sektor výrazne menej prostriedkov, čo spôsobuje každoročné prehlbovanie problému.

Ďalším vypuklým problémom slovenských zamestnávateľov, ktorý má výrazný dosah na trh práce, je vzdelávanie a z toho prameniaci nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Ten vzniká predovšetkým v dôsledku neefektívneho prepojenia vzdelávania s trhom práce. Dane, ktoré podnikatelia odvádzajú do systému, sa im nevracajú vo forme kvalitných absolventov. Nemenej dôležitými oblasťami, ktoré treba riešiť, je napríklad reforma daňovo-odvodového zaťaženia, zlepšenie vymožiteľnosti práva, zníženie administratívnej záťaže, nedostatok nájomných bytov, dopravná infraštruktúra či flexibilnejší Zákonník práce. Uvedomujeme si, že súčasný stav verejných financií je neudržateľný, preto v rámci konsolidácie verejných financií od vlády očakávame ambiciózne úsporné opatrenia verejnej správy, snahu o zoštíhlenie štátu tým, že začne šetriť sama na sebe a zvýši tak svoju efektivitu.

Naša krajina potrebuje novú víziu a vládu, ktorá bude myslieť za hranice štvorročného mandátu. Vedie nás k tomu súčasný hospodársky vývoj a dlhodobé neriešenie podstatných vplyvov na tento stav. Ak sa konečne prístup vlády a politikov nezmení, nebudú odvážni a zodpovední za budúci vývoj a najmä kvalitu nášho podnikateľského sektora, doplatia na to ďalšie generácie a budeme na chvoste Európy.

Zlepšenie životnej úrovne obyvateľov a podnikateľov by malo byť dôležitým cieľom pre každú krajinu. Dobrému hospodárovi by však malo záležať na podpore slovenských podnikateľov, keďže si uvedomuje ich dôležitosť pre slovenskú ekonomiku. Dňa 30. septembra si nejdeme voliť najlepšieho kamaráta alebo partnera. Ideme si zvoliť najlepšiu možnosť pre našu krajinu a my ako hlavní platcovia daní ponúkame novej politickej garnitúre aktívnu spoluprácu na odbornej úrovni pri hľadaní tých najlepších riešení.

01 - Modified: 2023-08-26 22:01:22 - Feat.: 1 - Title: Čo čaká Slovákov? Politici motajú medové motúzy a chcú rozhadzovať. No realita bude celkom iná 02 - Modified: 2023-09-25 11:34:52 - Feat.: 0 - Title: Predvolebný HNClub, 19.9. 2023, hotel Devín 03 - Modified: 2023-09-10 14:33:03 - Feat.: 1 - Title: Matovič predstavil 10 kľúčových podmienok OĽANO: 4-dňový pracovný týždeň a odmietnutie návrhov PS
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 02 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 03 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Amerika prestáva chodiť do školy. Ako však bude ekonomicky konkurovať Číne? 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-28 09:04:10 - Feat.: - Title: Odchod z práce ako nový národný šport? Firmám miznú stovky ľudí, hlavný dôvod je tento
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 03:42