Richard Sulík. FOTO: HN/Marek Daňo
StoryEditor

Komentár Richarda Sulíka: Ivan Mikloš je posledný, kto môže pripustiť, že nebude dosť elektriny

22.06.2023, 09:48

Problémom bol podľa Richarda Sulíka vtedajší minister hospodárstva Pavol Rusko, toho času čestný občan Leopoldova, ktorý nejak moc nechcel kooperovať so kšeftármi z SDKÚ a tak ho bolo potrebné odstrániť.

Privatizácia Slovenských elektrární, a.s. bola najviac škandalózna, štát v pomere k reálnej hodnote získal najmenej, ešte horšia je akcionárska zmluva a architekt tejto katastrofy je Ivan Mikloš, v tom čase minister hospodárstva. Čítate správne, hospodárstva.

V tomto článku je celkom vecne a korektne opísaná privatizácia SE a.s. Zmluva o predaji bola podpísaná 17. februára 2005 a začalo vyjednávanie o dohode medzi akcionármi. Inými slovami, začalo natŕčanie rúk a boj o to, kto si koľko uchmatne z privatizačného koláča.

Problém bol vtedajší minister hospodárstva Pavol Rusko, toho času čestný občan Leopoldova, ktorý nejak moc nechcel kooperovať so kšeftármi z SDKÚ a tak ho bolo potrebné odstrániť. To sa stalo 24. augusta 2005 a na dva mesiace ho nahradil Ivan Mikloš. To stačilo na to, aby sa „správne“ nastavili procesy a aby Mikloš s Dzurindom inštalovali do funkcie poslušného a vedomosťami nezaťaženého ministra, ktorého našli v osobe Jirka Malchárka. Zvyšok poznáme dôverne z gorily, napríklad jedna miliarda slovenských korún úplatok a podobné chuťovky.

Handrkovanie o privatizačnú dohodu a akcionársku zmluvu skončilo 28. apríla 2006 a dopadlo pre krajinu veľmi zle.

Napriek tomu, že štátu patrí stále ešte 34 percent, nemá na vedenie elektrární prakticky žiaden dosah. Napríklad na obchodnú politiku. Zo strany štátu nemá kto zabrániť, aby SE, a.s. predávali elektrinu z reaktoru MO3 ešte pred jeho spustením za ceny, o ktorých sa vtedy vedelo, že budú rásť. No a keďže pacta sunt servanda a EMO3 nabehli o rok neskôr, museli SE, a.s. dokúpiť elektrinu za extrémne vysoké ceny, ktorú následne predali za pôvodné, nízke ceny. Takto vznikla strata vyše 200 miliónov eur, pre porovnanie akcionár SE, a.s., pán Křetínský mal v rovnakom období rekordný zisk 4 miliardy eur. Štát sa tomuto môže dnes akurát tak bezmocne prizerať vďaka škandalóznej privatizácii pod taktovkou Ivana Mikloša.

Avšak, ani keby štát vlastnil 51 percent v SE, a.s. a akcionárska dohoda by bola korektná, nebolo by a nebude možné zvládnuť nápor, ktorý sa na Slovensko chystá. Elektroautá totiž nie sú jediná položka zvyšujúca dopyt po elektrickej energii. V najbližších rokoch nás totiž čaká:

  • Viac ako desaťtisíc tepelných čerpadiel ročne, ktoré do značnej miery zavádzajú vykurovanie rodinných domov elektrinou
  • Rovnako silne rastúci počet klimatizačných jednotiek v domácnostiach zvyšujú dopyt po elektrickej energii
  • Dve oblúkové elektropece v US Steel, každá s výkonom 375 MW. To je spolu 750 MW a ročne cca 6 TWh
  • Prechod priemyslu na Industry 4.0, čo je nič iné ako masívne inštalovanie desaťtisícov priemyselných robotov, ktoré sú poháňané elektrinou
  • Jedna až dve baterkárne, so spotrebou odhadom 2 TWh každá
  • Opätovný nábeh hliníkarne Slovalco s ročnou spotrebou viac ako 2 TWh
  • Zvýšený dopyt zo zahraničia po elektrine vyrobenej na Slovensku, keďže aj v ostatných krajinách EÚ bude rásť spotreba, no Nemecko ako najväčšia ekonomika EÚ odstavila 14 funkčných atómiek​
  • A k tomu všetkému masívny nárast elektromobility, čo je ďalších 6 TWh

Samozrejme, že sa budú inštalovať solárne panely a občas možno nejaká vrtuľa, ale to je elektrina skôr náhodilá. To, čo slovenský priemysel potrebuje, je stabilný baseload. Teda elektrina, ktorá je spoľahlivo dostupná v každom momente.

To dokáže nízkoemisne iba jadro. Pre porovnanie, pri výrobe 1 kWh v jadrovej elektrárni vzniká 12 gramov CO2, pri výrobe 1 kWh v uhoľnej elektrárni vznikne 820 gramov CO2, teda 68-krát viac.

Rozumiem tomu, že 12 rokov do zákazu spaľovacích motorov sa môže zdať byť dlho, no nie je to pravda. Postavenie novej jadrovej elektrárne trvá najmenej 20 rokov, Mochovce sa stavajú 40 rokov a ešte stále chýba jeden blok.

Preto je veľmi krátkozraké teraz robiť opatrenia, ktoré zvýšia spotrebu elektriny (masívny, zákonodarcom vynútený prechod na elektromobilitu) a zároveň nemať ani len rozostavaný ďalší zdroj. Síce je v príprave Bohunice 5, ktorý som inicioval ešte ja ako minister hospodárstva, ale to nebude stačiť. Silný zdroj bude potrebný na východe, napríklad v obci Kecerovce, ktorý východu dodá energiu. O tom však inokedy. 

01 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal 02 - Modified: 2024-04-23 07:45:19 - Feat.: - Title: Mikloš priznáva chybu: Podcenili sme prejavovanie väčšieho pochopenia, to potom využil Fico 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 04 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 05 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 03:21