StoryEditor

Dvojkoľajnosť vo vzťahu k Rómom je nebezpečná

23.10.2014, 00:00
Dnes píše

Zase pre Rómov, a kedy začnete stavať pre bielych? Vnímaná dvojkoľajnosť v prístupe štátu k občanom môže ešte viac zvýšiť napätie v spoločnosti. Rómska téma sa na Slovensku dlho povaľovala, keďže žiadna strana sa jej nechcela chytiť a riskovať stratu preferencií. A keď, tak to vyzeralo všelijako: mali sme stratégie, ale nemali sme vlastníka témy a ani výsledky. Navyše, peniaze z fondov EÚ, určené na inklúziu chudobných, sa niekam podeli.

Náš štát by mal slúžiť všetkým svojim občanom rovnako. Rovnako neznamená dávať všetkým to isté, či sú zdraví, chorí, malí, alebo veľkí, ale dávať všetkým s rovnakými potrebami rovnaké možnosti, aby dosiahli želaný výsledok. To je v súlade s odporúčaniami Európskej únie – nevytvárať exkluzívne programy určené len pre vybrané skupiny, v tomto prípade pre Rómov.

Každá vec, ktorá sa povaľuje, si časom svojho vlastníka nájde. Ak sa rómskej téme bránili ministerstvá, logicky si našla svojho vlastníka na úrade rómskeho splnomocnenca, ktorý je takto vnímaný doma aj v zahraničí, vrátane únie. Úrad so štedrou dotáciou z Európskej komisie sa dnes stáva paralelnou vládnou a politickou štruktúrou na Slovensku. Má vlastné politiky, má vlastné programy výstavby, má vlastný politický program – a nič z toho mu nemožno mať za zlé. Podporuje svojich, má svoje záujmy a svoje štandardy. Týmto však vytvára dvojkoľajnosť, o akej sa iným menšinám, našťastie, ani nesníva.

Možno si poviete, jeden úrad je niekedy šikovnejší, ako celá vláda. To by platilo, ak by jeho snahy pomáhali Rómom stať sa občanmi všeobecne rešpektovanými svojím okolím. A to na Slovensku závisí od toho, či pracujú, alebo nie. Dnes sa skôr zdá, že exkluzívne rómske programy sú zamerané na transfer financií od „špinavých gadžov, ktorí roky rozkrádali peniaze určené pre Rómov, a stáročia im „robili zle“, k rómskej ekonomickej elite.

Dvojkoľajnosť a exkluzívnosť sú dobré na rozdeľovanie ľudí a na vytváranie napätia. Nie je správne, ak kontaktným miestom pre starostov snažiacich sa o rozvoj zmiešaných obcí je úrad rómskeho splnomocnenca. Nie je správne, ak o rozvoji obcí a o živote majority v nich rozhoduje úrad pre jednu menšinu. Vo výsledku to nepomôže nikomu, naopak. Myslím si, že Rómovia by sa mali vrátiť na ministerstvá ako súčasť politík zameraných na rozvoj Slovenska a jeho regiónov, a úrad by sa mal viac venovať otázkam rómskej kultúry.

Zajtra píše: Oszkár Világi, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Slovnaft

01 - Modified: 2006-11-28 10:24:11 - Feat.: 0 - Title: Dolár stráca pôdu pod nohami
01 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 02 - Modified: 2024-04-07 07:36:35 - Feat.: - Title: Slovenskí Rómovia v Bruseli vystúpili pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov 03 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 04 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 05 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
04. máj 2024 13:10