StoryEditor

Pomocná ruka na trase Slovensko -- Rusko

30.10.2005, 23:00

Najvýznamnejšie medzníky z histórie banky:
1991 vznik Akciovej obchodnej banky "FORA-BANK"
1991 vznik Akciovej obchodnej banky "FORA-BANK"
1994 Profilovanie banky ako hypotečnej. Rozpracovanie a realizácia Programu hypotekárneho úverovania fyzickým a právnickým osobám. Vstup do Asociácie hypotečných bánk. Zvýšenie základného imania banky na 100 000 000 rubľov.
1995 Vstup do spolku zakladateľov Moskovskej peňažnej burzy. Prihlásenie do informačno-dealingového systému REUTERS-DEALING. Zvýšenie základného imania na 2 000 000 000 rubľov
1999 Banka ako jedna zo šiestich splnomocnených bánk vládou Moskvy začala realizovať program "Moskovský hypotekárny program"
2000 zvýšenie základného imania na 5 333 700 rubľov (denominovaných)
2002 Otvorenie zastúpenia banky na Slovensku.
FORA-BANK v Ruskej federácii poskytuje bankové služby a úvery fyzickým aj právnickým osobám, vykonáva operácie na trhu cenných papierov a trhu drahých kovov. Klientske portfólio je dostatočne diverzifikované a zahŕňa priemyselné podniky, obchody, stavebníctvo a dopravu, a tiež podniky zo sféry služieb.
Pomocná ruka na trase Slovensko -- Rusko
Základom klientskej politiky FORA-BANKY je princíp rozvíjania dlhodobých partnerských vzťahov. Svojim klientom predkladá širokú škálu bankových produktov -- vrátane rozpočtovo-pokladničných služieb, úverovania, poskytovania garancií a ručenia -- ako aj uskutočňovanie devízových operácií, rozmiestnenie dočasne voľných peňažných prostriedkov za výhodných podmienok, brokerské služby na trhu cenných papierov, vkladové služby, vedenie operácií na trhu drahých kovov, poskytovanie individuálnych sejfov na ochranu cenností, dopravu peňažnej hotovosti špeciálnou pancierovou automobilovou prepravou. Popritom sú ešte ďalšie doplnkové služby na obsluhu klientov, ktoré ponúka FORA-BANK bezplatne.
Veľké možnosti sa núkajú podnikom na získanie doplnkových príjmov spravovaním ich dočasne voľných prostriedkov. Popri tradičných bankových vkladoch banka v roku 2003 pokračuje v aktívnom rozširovaní sféry obratu vlastných zmeniek. AKB "FORA-BANK" sa vždy pridŕža konzervatívnej a vyváženej politiky v oblasti úverovania, smerovanej na formovanie likvidného úverového portfólia, dosiahnutie potrebnej úrovne výnosov za podmienok ochrany prijateľnej úrovne úverového rizika. Banka aktívne poskytuje štandardné úvery a stálym klientom, ktorí majú dobrú finančnú reputáciu a značné obraty v rubľoch a iných menách, poskytovala úverovanie bankového účtu formou dočasného úveru. Lehoty a podmienky úverovania boli určované individuálne, vychádzajúc z účelu, určeného garanciou a doterajšej bankovej praxe. Spolu s tradičnými bankovými úverovými produktmi v roku 2003 pokračuje v používaní takých nástrojov strednodobého a dlhodobého úverovania, ako je finančný lízing, a faktoring, ako nástroj krátkodobého financovania s postúpením peňažnej pohľadávky.

V súčasnosti je úverová politika banky zameraná na perspektívne a rentabilné úvery, ktoré zodpovedajú strategickým zámerom banky. Základnými princípmi úverovej politiky sú komplexný prístup pri oceňovaní úverových rizík, vysoká kvalita prijatého zabezpečenia, možnosť operatívnej zmeny, poradenská podpora pre klientov, zameraná na znižovanie rizika.
Etablovanie FORA-BANK na Slovensku
O jej pôsobnosti v našej krajine nás informoval Ing. Michal Oravec, riaditeľ zastúpenia v SR.
V roku 2002 boli Národnej banke Slovenska predložené dokumenty na založenie zastúpenia banky. Zakladaciu listinu sme dostali 17. 9. 2002. Zastúpenie sa etablovalo v Bratislave v historickom centre mesta, kde sa nachádza aj v súčasnosti. Zastúpenie rozbiehalo svoju činnosť za výdatnej pomoci Ministerstva hospodárstva SR, ktoré aj v súčasnosti poskytuje cenné usmernenia, informácie a kontakty. Predstavitelia FORA-BANK sa zúčastňujú zasadaní zmiešaných rusko-slovenských komisií pre hospodársku činnosť, ktoré usporadúva Ministerstvo hospodárstva SR so svojimi partnermi z jednotlivých regiónov Ruskej federácie (RF). Činnosť zastúpenia v SR je zamierená na hospodársku sféru, predovšetkým v investičnej oblasti, vo vyhľadávaní konkrétnych projektov, ktoré sú na Slovensku už odskúšané a v RF by sa dali úspešne realizovať. Na to by FORA-BANK v Moskve poskytla finančnú podporu. Chcem zdôrazniť, že naše slovenské zastúpenie nemá bankovú licenciu, na Slovensku teda žiadne bankové služby neposkytujeme.
Čo je teda prvoradým cieľom na Slovensku?
Predovšetkým informovať o možnostiach použitia bankových služieb, úverov a ďalších finančných nástrojov FORA-BANK v RF tie slovenské firmy či výrobné závody, ktoré už majú svojich partnerov v Rusku, ale nenapredujú dostatočne dynamicky pre komplikované platobné procedúry. Nakoľko v súčasnosti medzi SR a RF nejestvuje priame bankové prepojenie, platby prechádzajú cez jednu, niekedy aj dve korešpondenčné banky mimo územia oboch krajín, čo má za následok viacnásobné platenie poplatkov a, samozrejme, predĺženie času realizácie platby.
V posledných rokoch sa u nás značne zjednodušili a unifikovali bankové procedúry tak pre podnikateľov, ako aj pre fyzické osoby. Situácia v RF v tomto smere je pre našich podnikateľov omnoho zložitejšia. Len na otvorenie účtu v ruskej banke potrebuje podnikateľ viacero dokumentov, úradne preložených a notársky osvedčených . Aj v tejto oblasti je naša materská banka pripravená poskytnúť pomoc.
Zastúpenie sprostredkuje predovšetkým informácie z hospodárskej oblasti medzi záujemcami z oboch strán. Firmám z RF vieme odporučiť služby právnych a realitných kancelárií, poskytnúť prehľad o súčasnej situácii v konkrétnej oblasti, ale nebránime sa ani ďalším témam, ako je pomaly rastúci záujem o turizmus v SR, liečebné kúpele a podobne. Opakovanou otázkou býva možnosť otvorenia účtu pre spoločnosti alebo rezidentov z RF v SR; v súčasnosti máme zistené podmienky troch slovenských bánk.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/slovensko-a-svet, menuAlias = slovensko-a-svet, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
16. máj 2024 21:47