StoryEditor

Kráľ, ktorý nikdy nezomrel

16.08.2007, 00:00
Z rock'n'rollu urobil medzinárodný jazyk popu. Spolu s Beatles a Michaelom Jacksonom patrí k najpredávanejším umelcom všetkých čias.

Jeho tanečné pohyby sa zapísali do histórie. Jeho účes sa stal kultovým. Zomrel pred tridsiatimi rokmi, no veľa jeho obdivovateľov tomu neverí. "Kráľ" Elvis Presley.
Mamkin chlapček
Kto by si myslel, že muž, ktorý svojimi panvovými krúživými pohybmi na pódiu vždy spôsobil uragán, bol kedysi hanblivým utiahnutým chlapcom? Nuž, svetlá reflektorov a búrlivý potlesk divákov robí s človekom zázraky. Kým však chuť slávy ochutnal Elvis Presley, v škole mu nik nepovedal inak ako "mamkin chlapček". Práve matka zohrávala v Elvisovej kariére osudovú úlohu. Kvôli jej narodeninám totiž 23-ročný Elvis v roku 1953 obetoval 3,98 dolára a zaplatil si za možnosť nahrať pre svoju mamu pieseň v malom nahrávacom štúdiu Sun Records. Talent mladého muža, v tom čase šoféra kamiónu, si všimol majiteľ štúdia Sam Phillips. Elvis tak začal štúdio navštevovať častejšie, pridali sa k nemu gitarista Scotty Moore, basista Bill Black a kariéra Presleyho sa mohla krok po kroku začať.
Prelomový rok
Prelomovým bol pre Elvisa rok 1956. V novembri 1955 Sun Records predalo Elvisa nahrávacej spoločnosti RCA za 35-tisíc dolárov. A hneď koncom januára nasledujúceho roka prišlo "zemetrasenie". V éteri sa objavil prvý singel pod značkou RCA Heartbreak Hotel. O dva mesiace už bol na čele amerického rebríčka a na konte mal milión predaných kópií. V tom čase vyšiel Elvisovi aj prvý album, ktorý obsahoval najmä piesne country umelcov. Nová hviezda bola na svete.
"Napriek tomu, že Elvis je stále považovaný za rock'n'rollovú ikonu, patril predovšetkým k umelcom, ktorí dokázali vyťažiť maximum z afroamerického dedičstva blues, gospelu a country music a tento konglomerát geniálnym spôsobom pretaviť do novátorskej podoby," hovorí pre HN hudobný publicista Peter Motyčka. A práve fúziou týchto rozličných žánrov si Elvis získal obdiv nielen u fanúšikov, ale aj kolegov - hudobníkov. A je jediným umelcom, ktorý je zapísaný až v štyroch rôznych hudobných Sieňach slávy. Známe sú napríklad výroky Johna Lennona, že bez Elvisa by Beatles asi nevznikli. Ako vraví Motyčka: "Elvis prehodil americkú populárnu hudbu na inú koľaj."
Symbol slobody
Elvis oslovil vtedajšiu americkú mládež nielen svojím charizmatickým a originálnym hlasovým prejavom, ale aj spôsobom obliekania, účesom či provokatívnymi "tanečnými figúrami". "Niektorí ľudia poklepávajú nohou, iní prstami a ďalší sa hojdajú zboka nabok. Ja robím všetko naraz," povedal "Kráľ" v roku 1956. Elvisov, pre niektorých kontroverzný prejav, sa stal symbolom sexuálnej slobody 60. rokov.
Do hudobnej histórie sa zapísalo množstvo jeho hitov - či už drsnejších zo začiatku kariéry alebo baladických z jej záveru. "Ťažko vyzdvihnúť jednu - dve skladby, ale spôsob, akým pretavil a interpretoval prevzatý hudobný materiál (Jailhouse Rock, alebo blues Hound Dog známe od čiernej speváčky Big Mama Thornton), fascinuje dodnes," hovorí Peter Motyčka. Elvis si totiž žiadnu zo svojich skladieb nezložil. S hlasom však čaroval.
Elvisovu rozbehnutú kariéru nezastavila ani jeho dvojročná služba v armáde - postaral sa o to predovšetkým jeho manažér Tom Parker. Keď sa z vojenčiny v roku 1960 vrátil, rock'n'roll už nebol tým, čím býval, a tak aj Elvis začal spievať jemnejšie piesne. Pod vplyvom Parkera sa vrhol aj na filmovú dráhu. Ako herec síce vďaka svojej popularite zarábal, ale kvalitou herectva za spevom ďaleko zaostával. Škoda, že popri filme sa akosi zabúdalo na rozvíjanie jeho hudobnej cesty.
Poslednýkrát na vrchole
Po roku 1967, keď sa oženil s Priscillou, sa opäť túžil dostať na vrchol svojej slávy. Stálo ho to však veľa síl a aj preto musel čoraz častejšie hľadať podporu v liekoch. Manželstvo sa mu po piatich rokoch rozpadlo, výrazne pribral a verejné vystúpenia mu spôsobovali čoraz väčšie problémy. Kráľ rock'n'rollu sa predstavil publiku poslednýkrát 26. júna 1977 v Market Square Arena v Indianapolise. O necelé dva mesiace, 16. augusta, zomrel vo veku 42 rokov vo svojom dome v Gracelande. Oficiálna lekárska správa hovorí, že zomrel na zlyhanie srdca. Nie každý tomu však verí.

01 - Modified: 2003-06-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Arafat: Izrael ponúka veľmi málo
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/relax, menuAlias = relax, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
17. máj 2024 12:00