StoryEditor

Používanie vlastného náradia

29.03.2006, 00:00

Používanie vlastného náradia
Som zamestnancom Lesov SR, kde poberám mzdu. Keďže používam vlastnú motorovú pílu, dostávam vo výplatnej páske nezdanenú mzdu. Za rok približne 72 000 Sk. V pracovnej zmluve to nemám zadefinované. Musím robiť daňové priznanie, nemôžem použiť § 3 ods. 5 písmeno f)?
-- Z vašej otázky nie je jasné, podľa akého zákona chcete postupovať, keď ste uviedli iba číslo paragrafu. Rovnako nie je jasné, prečo vám nevie odpovedať ani daňový úrad.
Spresnime si aj pojmy:
-- "Vo výplatnej páske ste nedostávali nezdanenú mzdu," ale zamestnávateľ vám vyplácal nezdanený príjem. Mzda je peňažné plnenie alebo plnenie peňažnej hodnoty (naturálna mzda) poskytované zamestnávateľom zamestnancovi za prácu. Keďže v tomto prípade nejde o peňažné plnenie za prácu, nejde o mzdu.
-- Aby príjem za používanie vašej vlastnej motorovej píly nebol predmetom dane, museli by byť splnené podmienky, ktoré ustanovuje:
-- Zákonník práce č. 311/2001 Z. z. v znení neskorších predpisov v § 145 ods. 2 a
-- zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov v § 5 ods. 5 písm. f).
Za podmienok dohodnutých v pracovnej zmluve môže zamestnávateľ zamestnancovi poskytovať náhrady za používanie vlastného náradia, vlastného zariadenia a vlastných predmetov potrebných na výkon práce, ak ich využíva so súhlasom zamestnávateľa.
Náhrada za používanie vlastného náradia, zariadenia a predmetov potrebných na výkon práce poskytovaných zamestnávateľom zamestnancovi podľa Zákonníka práce, nie je predmetom dane len v tom prípade, ak táto náhrada je určená na základe výpočtu, teda na základe objektívnej kalkulácie nákladov spojených s použitím vlastného náradia, vlastného zariadenia a vlastných predmetov potrebných na výkon práce.
Používanie vašej vlastnej motorovej píly na výkon práce nie je dohodnuté v pracovnej zmluve a pravdepodobne ani neexistuje kalkulácia nákladov, ktoré vám vznikajú s jej používaním pri výkone práce pre zamestnávateľa. Nespĺňate tak podmienky ustanovené Zákonníkom práce ani zákonom o dani z príjmov. V takomto prípade je príjem 72 000 Sk predmetom dane. Podľa môjho názoru ste povinný podať daňové priznanie a tento príjem zdaniť.
Je však nutné poznamenať, že ak by zamestnávateľ s používaním vašej vlastnej motorovej píly na výkon práce nesúhlasil, nebol by vám počas roka sumu 72 000 Sk vyplatil. Chýba tu však písomná dohoda, resp. podmienky používania motorovej píly nie sú dohodnuté v pracovnej zmluve a pravdepodobne neexistuje ani kalkulácia nákladov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
16. máj 2024 18:27