StoryEditor

Preplatky a nedoplatky poistného

31.05.2006, 00:00

Ak rozdiel poistného vypočítaný v ročnom zúčtovaní poistného a úhrnu preddavkov platiteľa poistného je záporný, ide o preplatok. Ak výsledkom ročného zúčtovania je preplatok, zdravotná poisťovňa po zúčtovaní vzájomných pohľadávok a záväzkov vráti preplatok poistencovi do 30. septembra.
Ak rozdiel poistného je kladný, ide o nedoplatok. Ak výsledkom zúčtovania je nedoplatok, poistenec musí odviesť nedoplatok príslušnej zdravotnej poisťovni podľa § 31a ods. 6 písm. e) zákona o zdravotnom poistení do 30. septembra. Ak poistenec v tomto termíne nedoplatok neodvedie, môže zdravotná poisťovňa uplatniť na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou voči poistencovi nárok na úrok z omeškania.

Ako sa vypočíta úrok
Úrok z omeškania sa vypočíta z dlžnej sumy nedoplatku a počtu dní obdobia od 30. septembra do dňa zaplatenia nedoplatku. Súčasne poistencovi môže úrad uložiť pokutu podľa § 26 zákona o zdravotnom poistení. Zdravotná poisťovňa je povinná vyrovnať preplatky alebo nedoplatky na poistnom tiež do konca septembra.
Pred uplynutím 30. júna, lehoty na podanie zúčtovania, sa môže podať opravné ročné zúčtovanie podľa § 19 ods. 18 zákona, v ktorom sa vyznačí, že ide o opravné ročné zúčtovanie. V takomto prípade sa na predošlé podané riadne ročné zúčtovanie neprihliada.
Ak poistenec zistil po uplynutí lehoty na podanie ročného zúčtovania, že jeho nedoplatok alebo preplatok je iný, ako uviedol v ročnom zúčtovaní, a to v neprospech príslušnej zdravotnej poisťovne, podá do 8 dní dodatočné ročné zúčtovanie podľa § 19 ods. 19 zákona o zdravotnom poistení. Na dodatočnom ročnom zúčtovaní vyznačí, že ide o dodatočné ročné zúčtovanie a zároveň uvedie deň, v ktorom zistil skutočnosti na podanie dodatočného ročného zúčtovania.

Dokedy treba zaplatiť nedoplatok
Rozdiel poistenec doplatí poisťovni do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po dni zistenia skutočností na podanie dodatočného ročného zúčtovania. Za obdobie medzi 30. septembrom a dňom doplatenia rozdielu vyplývajúceho z dodatočného ročného zúčtovania môže príslušná zdravotná poisťovňa uplatniť na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou voči poistencovi nárok na úrok z omeškania. Úrok z omeškania sa vypočíta z dlžnej sumy rozdielu a počtu dní obdobia od 30. septembra do dňa doplatenia rozdielu. V prípade, že nedoplatok alebo preplatok je iný, ako bol uvedený v ročnom zúčtovaní, a to v prospech poistenca, môže poistenec podať dodatočné ročné zúčtovanie. Príslušná zdravotná poisťovňa po zúčtovaní vzájomných pohľadávok a záväzkov vráti vzniknutý rozdiel v prospech poistenca poistencovi do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po dni zistenia skutočností na podanie dodatočného ročného zúčtovania.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. máj 2024 20:47