StoryEditor

Ako ušetriť v domácnosti na energii

13.12.2005, 23:00

Na zabezpečenie chodu domácnosti je potrebné značné množstvo elektrického prúdu. Možností, ako znížiť spotrebu pri domácich prácach, je veľa.
Kde možno šetriť
-- chladenie a mrazenie potravín
-- príprava teplej vody
-- varenie a pečenie
-- umývanie riadu
-- pranie, sušenie a žehlenie
-- osobná hygiena
-- kultúra a oddych
K všetkým týmto činnostiam potrebujeme (okrem tepelnej pohody, o ktorej budeme hovoriť neskôr) ešte aj
˙ Svetlo.
Chladenie a mrazenie potravín
˙ Nie je jedno, kde chladničku alebo mrazničku umiestnite. Mala by stáť čo najďalej od zdrojov tepla, na vetranom mieste so zadnou stranou (čierna mreža) vzdialenou od steny 10 cm, aby mohla "dýchať", aby teplo odoberané zvnútra mohlo byť odvetrané. Nezakrývajte vetracie otvory zariadení zabudovaných do kuchynskej linky. Nie je tiež dobré vystavovať ich slnku.
˙ Neotvárajte príliš často dvierka a nenechávajte ich dlho otvorené. Zvlášť dôležité je mať takýto systém v mrazničke.
˙ Čím nižšiu teplotu chceme dosiahnuť, tým viac energie na to potrebujeme. Ak nastavíme termostat chladničky na teplotu +7 °C namiesto na +5 °C, znížime spotrebu až o 15 %.
˙ Optimálna teplota v mrazničke je -18 °C. Nižšie teploty zvyšujú spotrebu energie. Veľkosť mrazničky zvoľte tak, aby bola celoročne aspoň na dve tretiny naplnená.
. Jeden až dvakrát ročne treba chladničku a mrazničku odmraziť a vyčistiť. Hrúbka námrazy viac ako 2 až 3 mm začína zvyšovať spotrebu a vrstva 1 cm a viac je priamo žrút energie, pretože teplo, ktoré treba odviesť, sa musí doslova prebojovať vrstvou ľadu na výparníku, čo vyžaduje zvýšený príkon energie.
˙ Potraviny do chladničky ukladajte vždy v uzavretých obaloch a nádobách, schladené na izbovú teplotu. Do mrazničky používajte vodo- a vzduchotesné obaly. Z netesných obalov uniká vlhkosť, zráža sa na stenách a primŕza, čo spôsobuje zvýšenie spotreby. Nikdy nedávajte do chladničky a mrazničky horúce hrnce.
Teplá voda
Ak domácnosť nie je napojená na centrálne, respektíve diaľkové zásobovanie teplou vodou a teplú vodu zabezpečuje prietokový ohrievač a elektrický bojler, platia tieto pravidlá:
˙ ohrievacie zariadenie umiestniť čo najbližšie k miestu odberu
˙ rozvodné vedenia dobre tepelne zaizolovať
˙ regulátor teploty ohrevu nastavte maximálne na 60 °C. V kuchyni stačí teplota vody od 50 do 60 °C, v kúpeľni od 40 do 45 °C. Zohrievať vodu na 80 °C a potom pridávaním studenej dosiahnuť požadovanú teplotu je zbytočné plytvanie energiou
Varenie a pečenie
˙ Používajte riad vyrobený z emailovanej alebo nehrdzavejúcej ocele, prípadne z liatiny. Hrnce musia mať bezpodmienečne rovné dno a dobre priliehajúcu pokrievku.
˙ Priemer dna by mal byť o 1 až 2 cm väčší, ako priemer varnej dosky. Ak je menší, nastávajú značné straty tepla.
˙ Na hrnci má byť vždy pokrievka. Šetríte tým energiu, napríklad uvariť 1,5 litra vývaru za jednu hodinu v odkrytom hrnci spotrebuje trikrát viac energie ako v hrnci s pokrievkou.
˙ Na dusenie mäsa a zeleniny stačí menšie množstvo tekutiny, ak použijete pokrievku.
˙ Vypínajte varnú dosku 5 až 10 minút pred ukončením varenia. Tak dlho si varná doska udrží vyhovujúcu teplotu aj po vypnutí.
˙ Jedlá, ktorých tepelná príprava je dlhšia ako 40-45 minút, varte v tlakovom hrnci. Je to úspornejšie a rýchlejšie.
˙ Nie všetky knedle musia plávať v litroch vriacej vody. Možno ich rovnako dobre urobiť na pare -- na rošte umiestnenom nad menším množstvom vriacej vody.
˙ V rúre pečte mäso, iba ak ho je viac ako 1 kg. Ak ho je menej, použite sporák.
˙ Predhrievajte rúru iba v nevyhnutných prípadoch, ak to vyžaduje technológia prípravy jedla.
˙ Využívajte miesto v rúre na súčasné pečenie na viacerých plechoch.
˙ Vypínajte rúru 10 minút pred ukončením pečenia a využite tak zvyšné teplo.
Mikrovlnná rúra oproti sporáku ušetrí až 70 % energie.
˙ Udržiavajte vnútro čisté. Zvyšky jedál zvyšujú spotrebu energie.
˙ Nepoužívajte kovový riad, neprepúšťa mikrovlny a môže spôsobiť poruchy. Aj metalický dekor porcelánu môže robiť problémy.
˙ Tekutiny do 1 litra možno v mikrovlnke zohriať rýchlejšie a s menšou spotrebou prúdu ako na sporáku.
˙ Zemiaky a zeleninu (na drobno pokrájané) do 1 kg možno uvariť s malým množstvom vody alebo iba mokré. Na väčšie množstvá ako 1 kg použite sporák.
˙ Hotové jedlá do troch porcií možno rýchlo a s malou spotrebou zohriať na "jedlú" teplotu.
˙ Nakoniec technický údaj: príkon mikrovlnky sa pohybuje medzi 1 000 až 2 000 W.
Kde vám poradia
Poradenstvo funguje v každom krajskom meste vždy v pondelok a stredu od 14. do 18. hodiny. Na konzultácie je vhodné vopred sa objednať na číslach 02/59 30 00 91 alebo 0903 250 848. Pre projekt Úspory energie -- bezplatné energetické poradenstvo, bola vytvorená informačná stránka www.usporyenergie.sk, kde nájdete e-mailové kontakty na poradcov a adresy poradenských miest.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 05:28