StoryEditor

Kde nájsť štipendiá

11.10.2006, 00:00

Zohnať štipendium pre mladého človeka je dosť náročné. Musí sa vedieť zorientovať v ponukách našich vysokých škôl. Štipendiá ponúkajú aj rôzne nadácie a programy EÚ. Podstatné je vedieť, čo chce študovať, podľa toho musí hľadať vhodné štipendium.
Kto ponúka štipendiá
-- Európska únia organizuje programy Socrates a Leonardo da Vinci. Tieto programy zastrešuje Slovenská akademická asociácia pre medzinárodnú spoluprácu v Bratislave SAAIC a národné kancelárie programov. Program Mládež organizuje NAFYM, ktorý funguje v rámci IUVENTY.
-- Vysoké školy na základe bilaterálnych dohôd so zahraničnými univerzitami. Viac informácií sa dozviete na zahraničných oddeleniach rektorátov vysokých škôl.
-- Rôzne štipendijné programy nájdete aj na webových stránkach zahraničných vysokých škôl.
-- Štipendiá ponúkajú aj nadácie (Medzinárodný Vyšehradský fond, www.visegradfund.org, Nadácia otvorenej spoločnosti -- Open society Foundation, www.osf.sk, Britská rada, www.britishcouncil.sk) a nadácia Rotary.
-- Zahraničné nadácie a inštitúcie, o ktorých nájdete informácie v Slovenskej akademickej a informačnej agentúre SAIA.
-- Ministerstvo školstva na základe bilaterálnych dohôd. Väčšinu z nich administruje SAIA. Jej pobočky nájdete v Bratislave (Nám. slobody 23), Banskej Bystrici (Tajovského 51), Košiciach (B. Němcovej 32), v Nitre (Univerzita Konšt. Filozofa, Trieda A. Hlinku), v Prešove (Preš. univerzita, Ul. 17. novembra 11) a v Žiline (Ul. vysokoškolákov 22).
-- O ostatných bilaterálnych štipendiách sa môžete informovať na Veľvyslanectve Francúzskej republiky v SR (www.france.sk), na Veľvyslanectve Holandského kráľovstva v SR (Ul. Fr. Kráľa 5, Bratislava), v Španielskej agentúre pre medzinárodnú spoluprácu (www.mae.es, www.aeci.es) a v Komisii J. W. Fulbrighta pre vzdelávacie výmeny v SR (ide o štipendiá do USA -- www.fulbright.sk) Fulbright.
-- CEEPUS -- Central European Exchange Programme for University Studies. Ide o stredoeurópsky výmenný program pre univerzitné štúdiá v Bulharsku, Českej republike, Chorvátsku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku, SR, Slovinsku a Rakúsku. Bližšie informácie nájdete v SAIA www.saia.sk

Programy Európskej únie
SOCRATES je európsky akčný program zameraný na spoluprácu v oblasti vzdelávania. Rozpočet programu pre všetky účastnícke krajiny (30) SOCRATES II je 1 850 miliónov eur.
Podprogram MINERVA
Kladie si za cieľ propagáciu európskej spolupráce v oblasti otvoreného a dištančného vzdelávania a informačných a komunikačných technológií vo vzdelávaní.
Podprogram GRUNTVIG
Je zameraný na podporu európskej spolupráce v oblasti celoživotného vzdelávania, najmä na oblasť vzdelávania dospelých.
Podprogram Prieskum a inovácia
Táto časť programu SOCRATES je zameraná na tvorcov politiky vzdelávania, autority v oblasti vzdelávania, vedcov, asociácie, vedúcich pracovníkov, vzdelávacích poradcov, štátne orgány, školiteľov, podniky, rodičov, žiakov, školy a pod.
Podprogram ERASMUS
ERASMUS sa snaží o zvyšovanie kvality a uplatnenie európskej dimenzie vysokoškolského vzdelávania prostredníctvom medzinárodnej spolupráce medzi univerzitami, posilňovaním európskej mobility a zlepšovaním transparentnosti a plného akademického uznania štúdia a kvalifikácií v únii.
Podprogram LINQUA
Podprogram LINQUA sa sústreďuje na podporu jazykovej rôznorodosti, zlepšenie kvality výučby a štúdia jazykov a lepší prístup k celoživotnému vzdelávaniu podľa individuálnych potrieb.
Podprogram COMENIUS
Časť COMENIUS sa zameriava na zvyšovanie kvality a posilnenie európskej dimenzie v školskom vzdelávaní formou medzinárodnej spolupráce medzi školami, podporou profesijného rastu pedagógov, podporou výučby jazykov a interkultúrneho povedomia.
Jean Monnet projekt
Ide o program, ktorého zámerom je prostredníctvom udeľovania grantov akademickým inštitúciám prispievať k zlepšovaniu vedomostí a skvalitňovaniu informácií týkajúcich sa budovania Európy.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
16. máj 2024 06:24