StoryEditor

Pozor na zmeny v sociálnom poistení

02.08.2006, 00:00

Podľa zákona o sociálnom poistení (č. 461/2003) samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré boli povinne poistené do 30. júna a povinnosť platiť poistné im naďalej zostala, do 8. augusta prvýkrát zaplatia poistné z nového vymeriavacieho základu vypočítaného na základe výpisu z daňového priznania za rok 2005. Do 8. augusta sú povinné prvý raz zaplatiť poistné do Sociálnej poisťovne tie samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré do 30. júna poistné povinne platiť nemuseli, ale od 1. júla sa stali povinne dôchodkovo a nemocensky poistené vzhľadom na to, že mali v roku 2005 podľa daňového priznania príjem alebo výnos z podnikania a z inej samostatne zárobkovej činnosti vyšší ako 82 800 Sk. V prípade, že samostatne zárobkovo činná osoba nedosiahla príjem 82 800 Sk, jej povinná účasť zanikla, bola povinná sa odhlásiť a môže sa dobrovoľne poistiť na nemocenské poistenie a dôchodkové poistenie.

Novela zákona o sociálnom poistení
Od 1. augusta platí novela zákona o sociálnom poistení (č. 310/2006), ktorým sa mení odvodová povinnosť zamestnávateľov, zamestnancov a samostatne zárobkovo činných osôb, ako aj elektronické doručovanie tlačív.

Zamestnanec
(§ 4 ods. 2)
Na účely garančného poistenia sa rozšírila definícia zamestnanca o fyzické osoby vykonávajúce práce na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, t. j. dohody o vykonaní práce a dohody o brigádnickej práci študentov.

Samostatne zárobkovo činná osoba
(§ 5 písm. c)
Do kategórie samostatne zárobkovo činných osôb sa zaradili všetci znalci a tlmočníci, ktorí majú oprávnenie na vykonávanie činnosti podľa osobitného predpisu, teda aj tí, ktorí vykonávajú túto činnosť pre súdy a iné orgány verejnej moci a ktorí postavenie samostatne zárobkovo činných osôb na účely sociálneho poistenia doteraz nemali. Od 1. augusta 2006 sa tak už nebude rozlišovať, či znalci, tlmočníci a prekladatelia vykonávajú túto činnosť pre štátne orgány, orgány, na ktoré prešli úlohy štátnych orgánov alebo pre iný subjekt.

Zamestnávateľ
(§ 7 ods. 2)
V nadväznosti na novú definíciu zamestnanca sa rozšíril okruh zamestnávateľov podliehajúcich povinnému garančnému poisteniu o zamestnávateľa, ktorý zamestnáva fyzickú osobu na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Fyzické osoby vykonávajúce práce na základe dohody o brigádnickej práci študentov a dohody o vykonaní práce budú mať z garančného poistenia zamestnávateľa z dôvodu jeho platobnej neschopnosti nárok na dávku garančného poistenia. Z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru budú zamestnávatelia platiť poistné nielen na úrazové poistenie 0,8 % *, ale aj na garančné poistenie 0,25 % z odmeny za vykonanú prácu. Zamestnávatelia odvedú príspevok na garančné poistenie prvýkrát za august 2006 v septembri 2006 do výplatného termínu.

Osobný rozsah nemocenského poistenia
(§ 14 ods. 3)
Povinné nemocenské poistenie sa od augusta nebude vzťahovať na fyzické osoby, či už zamestnancov alebo samostatne zárobkovo činné osoby, ktorým bol priznaný starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %.

Osobný rozsah dôchodkového poistenia (§ 15 ods. 1 písm. a) a § 15 ods. 1 písm. b)
V nadväznosti na úpravu v § 14 ods. 3, z dôvodu, aby uvedený okruh fyzických osôb naďalej podliehal povinnému dôchodkovému poisteniu, ak popri poberaní starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku priznaného z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % vykonáva činnosť zamestnanca alebo samostatne zárobkovo činnej osoby, sa ustanovilo, že povinné dôchodkové poistenie bude viazané na rovnaké skutočnosti ako povinné nemocenské poistenie.
Povinne dôchodkovo poistený je zamestnanec, ktorý vykonáva prácu na území Slovenskej republiky alebo mimo územia Slovenskej republiky počas obdobia určeného zamestnávateľom, ak medzinárodná zmluva, ktorá má prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky, neustanovuje inak.
Povinne dôchodkovo poistená je samostatne zárobkovo činná osoba, ktorej príjem (príjem bez odpočítania výdavkov) z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti alebo výnos súvisiaci s podnikaním a s inou samostatnou zárobkovou činnosťou bol vyšší ako 12-násobok minimálnej mzdy.

Poistenie v nezamestnanosti
(§ 19 ods. 3 písm. b)
Ustanovilo sa, tak, ako v nemocenskom poistení, že aj poistenie v nezamestnanosti sa od augusta nebude vzťahovať na fyzické osoby -- zamestnancov alebo samostatne zárobkovo činné osoby, ktorým bol priznaný starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %.

Platitelia poistného
(§ 128 ods. 4)
Spresnil sa okruh poistencov, ktorí nie sú povinní platiť poistné na invalidné poistenie. Poistné na invalidné poistenie neplatí poistenec, ktorý je dôchodkovo poistený po dovŕšení dôchodkového veku, poistenec, ktorému bol priznaný predčasný starobný dôchodok, a poistenec, ktorý má priznaný invalidný dôchodok z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %.
Poistné na invalidné poistenie neplatí zamestnávateľ
-- za zamestnanca, ktorý je dôchodkovo poistený po dovŕšení dôchodkového veku,
-- za zamestnanca, ktorému bol priznaný predčasný starobný dôchodok a
-- za zamestnanca, ktorý má priznaný invalidný dôchodok z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %.

Vymeriavací základ
(§ 138 ods. 15)
Vzhľadom na to, že na odmeňovanie práce vykonávanej na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru sa nevzťahuje zákon o minimálnej mzde, vymeriavacím základom zamestnávateľa na platenie poistného na úrazové poistenie a na garančné poistenie je skutočná odmena zamestnanca a na jeho určenie sa nevzťahujú ustanovenia o minimálnej výške.

Podanie
(§ 186 ods. 1, 2)
Novela zákona vytvorila právny rámec na komunikáciu medzi Sociálnou poisťovňou a fyzickými osobami a právnickými osobami tak, aby nebolo potrebné elektronické podania bez zaručeného elektronického podpisu potvrdzovať písomne.
Podľa § 186 ods. 2 fyzická osoba alebo právnická osoba môže organizačnej zložke Sociálnej poisťovne doručovať podanie aj elektronickými prostriedkami, ktoré umožňujú zachytenie obsahu právneho úkonu a určenie osoby, ktorá právny úkon urobila, ak o takomto postupe uzatvorí so Sociálnou poisťovňou písomnú dohodu. Dohoda obsahuje najmä náležitosti elektronického doručovania, spôsob overovania podania urobeného elektronickými prostriedkami a spôsob preukazovania doručenia.
Podanie urobené elektronickými prostriedkami, ktoré nebude podpísané zaručeným elektronickým podpisom podľa zákona o elektronickom podpise alebo urobené v súlade s dohodou so Sociálnou poisťovňou, bude potrebné potvrdiť písomne najneskôr do troch dní.

Povinnosti samostatne zárobkovo činnej osoby
(§ 228 ods. 6, 8)
V nadväznosti na úpravu v § 186 sa ustanovilo, že samostatne zárobkovo činná osoba je povinná prihlásiť sa na nemocenské poistenie a dôchodkové poistenie najneskôr do ôsmich dní od vzniku týchto poistení a odhlásiť sa z týchto poistení do ôsmich dní od ich zániku buď na tlačive, alebo aj inou formou, ktorej obsah a spôsob zasielania určí Sociálna poisťovňa. Na základe uvedeného, doklady -- ako výpis z daňového priznania vrátane výpisu z opravného daňového priznania za predchádzajúci kalendárny rok, dodatočné daňové priznanie, doklad preukazujúci prerušenie nemocenského poistenia a dôchodkového poistenia, oznámenie zmeny mena, priezviska, trvalého pobytu a zrušenia povolenia na trvalý pobyt alebo povolenia na prechodný pobyt, tlačivo Registračný list fyzickej osoby -- odoslané faxom alebo elektronickou poštou, ak sú podpísané zaručeným elektronickým podpisom alebo urobené v súlade s dohodou so Sociálnou poisťovňou, netreba písomne potvrdzovať a doručovať aj v papierovej forme.

Povinnosti zamestnávateľa
(§ 231 ods. 1 písm. b) bod 2)
Zamestnávateľ je povinný pred začatím výkonu práce prihlásiť do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia fyzickú osobu, ktorá vykonáva práce na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru nielen na účely úrazového poistenia a na účely zákona o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní, ale aj na účely garančného poistenia.
(§ 231 ods. 4)
V nadväznosti na úpravu v § 186 sa právny rámec pre elektronické doručovanie zohľadnil aj v právnej úprave povinností zamestnávateľa. Tlačivo odoslané elektronickou poštou, ktoré bolo podpísané zaručeným elektronickým podpisom alebo urobené v súlade s dohodou so Sociálnou poisťovňou podľa § 186 ods. 2, nebude musieť zamestnávateľ následne do troch dní odo dňa jeho doručenia Sociálnej poisťovni písomne potvrdiť.

Prechodné ustanovenie k úpravám účinným od 1. augusta
(§ 293q)
Vo väzbe na zmeny súvisiace s elektronickým zasielaním údajov sa prechodným ustanovením za dohodu podľa § 186 ods. 2 považuje aj vyhlásenie zamestnávateľa o pristúpení na podmienky elektronického zasielania údajov na účely sociálneho poistenia doručené Sociálnej poisťovni pred 1. augustom 2006.

*Zamestnávateľ platí poistné na úrazové poistenie vo výške 0,8 % z vymeriavacieho základu do 31. decembra 2006; od 1. januára 2007 sadzba poistného na úrazové poistenie pre zamestnávateľa bude závisieť od jeho zaradenia do nebezpečnostnej triedy, ktorá sa určuje v závislosti od bezpečnostného rizika jednotlivých skupín ekonomických činností podľa odvetvovej klasifikácie ekonomických činností, a bude v rozpätí od 0,3 % do 2,1 % z vymeriavacieho základu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
17. máj 2024 08:55