StoryEditor

Chce to kompas

21.07.2006, 00:00

V týchto dňoch rokuje vedenie Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR s koaličnými stranami a vedeniami rezortov o programovom vyhlásení vlády. Pokiaľ ide o podnikateľské prostredie na Slovensku, predstavitelia AZZZ SR pravidelne pripomínajú, že základom jeho dlhodobej stability je vyvážená environmentálna politika. Preto občas nastoľované otázky typu -- či tlak spoločnosti na riešenie problémov v oblasti životného prostredia nesťažuje život podnikateľov -- považujú v AZZZ SR za nesprávne formulované. Chce to, obrazne povedané, kompas a vedieť, kde je sever. Za potenciálne riziko a možnú brzdu podnikania skôr považujú ich odkladanie na plecia budúcich generácií. Pritom si, pochopiteľne, uvedomujú aj fakt, že ťarcha týchto problémov -- nech by sme si to akokoľvek želali -- sa nevyrieši akýmsi samospádom, prirodzeným vývojom voľnej hry trhových síl. Spoločensky užitočnému cieľu tu treba aspoň čiastočne pomôcť. To bol aj jeden z dôvodov, prečo sme podporili minulé vlády v ich rozhodnutiach iniciovať vznik Recyklačného fondu a obnoviť činnosť Environmentálneho fondu. Vďaka sústredeniu prostriedkov sa tak vytvorila základňa a príležitosť na množstvo aktivít domácich podnikateľov v perspektívnom odvetví priemyslu, výrazne sa zlepšila situácia v zbere a zhodnocovaní komunálnych odpadov a celkovo v odpadovom hospodárstve.
Isteže, všetko možno robiť lepšie a hľadať nové impulzy. V období, v ktorom žijeme, to už bude úloha pre novú vládu. Záujmom zamestnávateľov je rozvinúť s jej predstaviteľmi obojstranne užitočný dialóg vo všetkých oblastiach hospodárskeho života. AZZZ SR vníma problematiku zlepšovania podnikateľského prostredia v širšom kontexte -- teda okrem tradične opakovaných priorít, ako sú znižovanie daňového a odvodového zaťaženia, vymáhateľnosť práva, stabilná legislatíva, dobré odborné školstvo, kladie dôraz aj na rozvoj znalostnej ekonomiky, energetickú a potravinovú bezpečnosť a v nesposlednom rade akcentuje efektívny a autentický sociálny dialóg, zabezpečujúci priechodnosť reforiem, flexibilnú a kvalifikovanú pracovnú silu s vyššou mierou spolupatričnosti k firme, efektívnu, propodnikateľsky orientovanú štátnu a verejnú správu.
Sme za vytvorenie reálneho partnerského vzťahu v sociálnom dialógu na odvetvovej a vrcholnej úrovni v rámci Rady hospodárskeho a sociálneho partnerstva (RHSP), ako i za budovanie občianskej spoločnosti dovnútra SR a vo vzťahu k EÚ v rámci Hospodárskeho a sociálneho výboru (ECOSOC). Taktiež sme za posilnenie verejnoprávneho a tripartitného charakteru osobitne v inštitúciách, ako sú Sociálna poisťovňa, Všeobecná zdravotná poisťovňa a Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. To všetko by mala dopĺňať politická stabilita a transparentnosť vládnutia s tým, že sa nebudú uzatvárať politické koalície s vplyvom štátu na podnikovej úrovni a, naopak, že bude dominovať odbornosť. Chce to -- ako som už v úvode povedal -- dobrý kompas a správnu orientáciu najmä pri vypracovaní a prijatí dlhodobej vízie Slovenska na základe širokého politického a odborného, nestraníckeho konsenzu a jej postupné realizovanie v smere zdravého podnikateľského prostredia.
Ing. František Bruckmayer, generálny riaditeľ AZZZ SR

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
17. máj 2024 01:21