StoryEditor

Našim farmárom dá únia 90 miliárd

28.01.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Slovenskí farmári dostanú z únie v rokoch 2007 -- 2013 viac ako 2,5 miliardy eur (približne 90 miliárd Sk). Každý príjemca pritom bude musieť do financovaných projektov vložiť 60 percent zo svojich zdrojov. Predseda agrokomory Ivan Oravec uviedol, že poľnohospodári budú musieť siahnuť po úveroch z komerčných bánk, čo sa však podľa neho stane účinným prostriedkom na kontrolu efektívneho využitia prostriedkov.
Národný strategický plán rozvoja vidieka má štyri časti. Najvýznamnejšou, kam budú prúdiť vyčlenené eurá, je druhá časť - orientuje sa na zlepšenie životného prostredia a krajiny. Zahŕňa investície do multifunkčných poľnohospodárskych a lesníckych systémov, pričom obsahuje až 50 percent celkového rozpočtu stratégie (1,242 miliardy eur).
Prvá časť programu, takzvaná OS1, sa sústreďuje na zlepšenie konkurencieschopnosti nášho poľnohospodárstva. Takzvaná OS3 je zameraná na diverzifikáciu vidieckeho hospodárstva (vyše 358 miliónov eur).
Súčasťou strategického plánu je po prvýkrát aj program LEADER (74,5 milióna eur), ktorý je určený na vnútorný rozvoj a podporu miestnych partnerstiev na vidieku.
Strategický plán predstaví Slovensko v Bruseli a po jeho úpravách v máji by sa mohol začať realizovať už v júni tohto roka.
TASR

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. máj 2024 18:49