StoryEditor

Košele zo Zornice

03.12.2006, 23:00

Prečo slovenskí muži nosievajú tak často jednofarebné a fádne košele? Lebo prúžky a káro im robia problémy pri dopasovaní kravaty. Hlavou im preletí básnická otázka -- treba snáď okoliu prezrádzať, že nemám vycibrený vkus? -- a overeným gestom siahnu po ošúchanej šedi. Radšej si vystavia vizitku neinvenčnosti a staromódnosti. Len žiaden experiment! Škoda. Invenční muži sú predsa len zaujímavejší.
Ešte väčšia škoda preto, lebo aj na Slovensku je výrobca, ktorý dokáže vyprodukovať moderné a trendové košeľové vzory, fazóny, strihy. Určite viete, o koho ide -- bývalá Zornica, dnes známa ako Zornica Banko Fashion Bánovce nad Bebravou. Košele patria do jej sortimentu už desiatky rokov. Vyše 20 rokov ich aj vyváža na Západ. Za posledné obdobie dokonca až 95 percent. U nás by ich nepredala. Bežný slovenský spotrebiteľ ozajstnú modernú košeľu zďaleka obíde. Na Slovensku je to tak.
Textilná fabrika v Bánovciach nad Bebravou funguje od roku 1951. Najprv ako trikotážny závod Trikota, ten však premenovali na Zornicu, ktorá zo sortimentu vypustila úplety. Zostali košele, blúzky, pyžamá, posteľná bielizeň, zástery či prikrývky. Za socializmu honba za masovou výrobou zatlačila do úzadia kvalitnú krajčírsku prácu, technológia sa zjednodušila. Tak sa v 60. a 70. rokoch rozbehla mašinéria produkujúca okrem iného 12 miliónov košieľ za rok. Z nich deväť putovalo do bývalého ZSSR. Najmä na Východe takéto košele zrejme bohato stačili. Mašinéria sa zastavila až po roku 1989 rozpadom východných trhov. Zornica si odberateľov začala hľadať inak. Prišli Taliani a rozkázali si košele s dvojitým švom začistené aj zvnútra. Šičky div že krv nepotili, kým sa znova nenaučili starej kvalitnej robote. Najprv to bolo sotva 50 košieľ za deň, postupne prišla aj výkonnosť a dnes šijú 4 500 košieľ a 1 200 blúzok denne. Z nich 95 percent pre Nemcov, Švajčiarov, Rakúšanov, Britov, Francúzov... Ale aj pre Čechov, lebo u nich sa košeľová výroba celkom rozpadla.
Ápropos, slovenskí muži. Niektorí z odvážnejších práve začínajú nosiť košele s kosmo šitým golierom. V Zornici už s týmto vzorom končia. Vo svete bol totiž šlágrom posledné dva roky a dnes je "demódny", ako tvrdia zasvätenci. Ale u nás to vôbec neprekáža. Hlavne, že sa objavili aspoň trocha invenčnejší muži.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. máj 2024 18:39