StoryEditor

Kúpele nie sú len o liečbe, ale aj o relaxe

06.11.2006, 23:00

Rajecké Teplice patria k najpríťažlivejším a v poslednom období aj k najnavštevovanejším slovenským kúpeľom. Obľubujú ich aj ľudia, ktorí potrebujú "vypnúť" a nabrať energiu. O pozadí úspechu hovoríme s marketingovým a personálnym riaditeľom Slovenských liečebných kúpeľov Rajecké Teplice Ing. Pavlom Balcárkom.

Viaceré slovenské kúpele pocítili v uplynulých dvoch -- troch rokoch rapídny pokles návštevníkov. V prípade vašich zariadení sa však na nedostatok hostí sťažovať nemôžete. Čím to je, že dokážete ľudí nielen pritiahnuť, ale i motivovať na opätovnú návštevu?
-- Z hľadiska kapacity patríme k stredne veľkým kúpeľom. Celkovo je v našich ubytovacích zariadeniach k dispozícii približne 500 lôžok a v poslednom období dosahujeme priemernú vyťaženosť na úrovni 92 percent. Na slovenské pomery je to skutočne vysoké číslo. Ľudí určite priťahujú priaznivé účinky našich liečivých vôd, krásne prírodné prostredie a v neposlednom rade špičková úroveň služieb, ktorá však v Rajeckých Tepliciach nebola vždy samozrejmosťou.
Pred desiatimi rokmi, keď kúpele boli privatizované, patrili k najzanedbanejším zariadeniam svojho druhu na Slovensku. Postupne nový majiteľ investovali do modernizácie a rekonštrukcie všetkých ubytovacích i kúpeľných zariadení. Našou výstavnou skriňou je štvorhviezdičkový hotelový, liečebný a relaxačný komplex Aphrodite, ktorý svojím vybavením spĺňa aj tie najnáročnejšie kritériá. Pod jednou strechou máte možnosť absolvovať veľké množstvo liečebných, relaxačných i skrášľovacích procedúr podľa vlastného výberu, či konzultácie s lekárom. Aj všetky ostatné hotelové kapacity v našich kúpeľoch prešli zásadnou rekonštrukciou a dnes spĺňajú trojhviezdičkový štandard, majú vlastné stravovacie zariadenia. Hotel Veľká Fatra je priamo prepojený s kúpeľným komplexom Aphrodite. K pohode kúpeľných hostí, samozrejme, patrí aj športové a kultúrne vyžitie. Okrem turistiky, návštevy kultúrnych pamiatok či posedenia v rybárskej bašte, majú k dispozícii aj letné kúpalisko, tenisové kurty, mini golf, ihriská na plážový volejbal a množstvo iných atrakcií. Najväčším lákadlom, ktorého účinky mnohí návštevníci pocítili na vlastnom zdravotnom stave, sú však jednoznačne blahodarné účinky našich liečivých vôd.

Koľko návštevníkov prichádza v priebehu roka do vašich kúpeľov?
-- To je ťažká otázka. Okrem klientov, ktorí sú ubytovaní v našich zariadeniach, totiž viacerí návštevníci bývajú aj v iných penziónoch, hoteloch či v súkromí. Navyše pomerne vysoký podiel návštevníkov tvoria ľudia, ktorí k nám prichádzajú relaxovať a nabrať sily prostredníctvom krátkodobého, zväčša jednodňového pobytu. Väčšina z nich prichádza cez víkendy. Ak teda zoberieme do úvahy všetkých hostí, tak ročne prejde našimi kúpeľmi približne 120-tisíc ľudí. Väčšinu z nich tvoria slovenskí návštevníci. Z hľadiska ubytovaných hostí je však na prvom mieste česká klientela, ktorá si pobyty u nás veľmi obľúbila. K našim významným partnerom patria napríklad České dráhy, ktoré do Rajeckých Teplíc vysielajú svojich zamestnancov na rekondičné pobyty. Naša poloha a prostredie sú veľmi atraktívne aj pre hostí z Poľska. Prostredníctvom cestovných kancelárií k nám však tiež prichádza čoraz viac návštevníkov z Nemecka, Rakúska, ale i Izraela, Ruska, Ukrajiny a ďalších krajín.

Ovplyvnili vás nejako zmeny v preplácaní nákladov na kúpeľnú starostlivosť ?
-- Samozrejme, že nás nové podmienky ovplyvnili, avšak nie až tak dramaticky ako v prípade niektorých iných kúpeľov. Na vzniknutú situáciu sme boli celkom dobre pripravení. Už pred zavedením spomínaných legislatívnych zmien sme sa totiž nezameriavali iba na klientov vysielaných zdravotnými poisťovňami, ale nezanedbávali sme ani ostatné kategórie návštevníkov. Liečebný a relaxačný komplex Aphrodite priťahuje množstvo záujemcov o jednodňové pobyty. V našej ponuke majú široké zastúpenie aj rôzne krátkodobé liečebno-relaxačné pobyty v štýle wellness. Určené sú pre zaneprázdnených ľudí, ktorí nemôžu stráviť v kúpeľoch tri -- štyri týždne, ale napríklad počas víkendového pobytu si u nás dobre oddýchnu a naberú energiu do nového pracovného týždňa.
Okrem toho sa nám podarilo nadviazať veľmi dobrú spoluprácu s viacerými veľkými podnikmi, ktoré k nám vysielajú svojich pracovníkov na krátkodobé regeneračné a ozdravné pobyty. Neustále nám stúpa aj podiel samoplatcov. Na zdravotné poisťovne teda určite nie sme bytostne odkázaní a ich podiel na celkovom počte našich návštevníkov sa v poslednom čase zredukoval asi na desať percent.

V povedomí mnohých ľudí sú kúpele stále zapísané ako miesto, kam sa chodí až vtedy, keď na tom nie ste zdravotne najlepšie. Mení sa táto vžitá predstava?
-- Veľká časť ľudí si spomenie na kúpele až vtedy, keď nastúpia nejaké zdravotné problémy. Táto situácia sa však jednoznačne mení. Do nášho kúpeľného komplexu prichádza čoraz viac pracovne vyťažených ľudí, ktorí potrebujú jednoducho "vypnúť", ale aj hostí v aktívnom veku, ktorí vnímajú návštevu kúpeľov ako najlepšiu prevenciu rôznych civilizačných ochorení. Zaujímavým trendom je aj to, že sa postupne znižuje vekový priemer návštevníkov a čaro kúpeľného pobytu objavuje čoraz viac mladých ľudí.

Zdá sa, že na nedostatočný záujem si vaše kúpele sťažovať nemôžu. Aké ďalšie rozvojové zámery pripravujete do budúcnosti?
-- Vedenie kúpeľov má rozpracované niektoré projekty na rozšírenie bazénovej a saunovej časti. Mali by tam pribudnúť ďalšie navzájom prepojené vnútorné a vonkajšie bazény. Plánujeme tiež rozšírenie saunového sveta a rekonštrukciu hotela Veľká Fatra, ktorý by sme chceli prebudovať v štýle kúpeľného komplexu Aphrodite. Radi by sme tiež rozvinuli užšiu spoluprácu s mestom Rajecké Teplice. Moderné kúpele totiž nie sú len o bazénoch či procedúrach. Návštevník vyžaduje atraktívne prostredie aj mimo kúpeľných objektov, chce sa poprechádzať po nákupnej zóne, navštíviť obchod so suvenírmi a podobne. Bez spoločného a koordinovaného postupu s miestnou samosprávou sa však takéto projekty realizujú veľmi ťažko.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
10. máj 2024 14:55