StoryEditor

Zníženie sadzieb naštartovalo finančné trhy

20.09.2007, 00:00
Zníženie úrokovej sadzby v USA o pol percentuálneho bodu na 4,75 percenta finančné trhy prekvapilo. Obchodníci čakali pokles iba o štvrť percentuálneho bodu. Pre finančné trhy to znamená upokojenie a signál, že sa blýska na lepšie časy, hoci koniec úverovej krízy je stále v nedohľadne.

Akciové burzy tak získali impulz na posilnenie, naopak, dolár sa dostal pod tlak. Z rozhodnutia americkej centrálnej banky profitovalo aj zlato.

Koruna sa posilnila
Na zníženie sadzieb okamžite reagoval dolár poklesom oproti euru na 1,399 dolára za euro. "Bol to signál pre devízových obchodníkov predávať doláre," hovorí díler Tatra banky Boris Somorovský. Špekulanti začínajú hľadať lepšie úročené meny. Predpokladá sa, že zamieria aj na rozvíjajúce sa trhy, kam patrí aj Slovensko. Keďže sa zmena úrokov udiala v noci nášho času, región mohol reagovať až včera. Slovenská mena sa oproti euru aj doláru zhodnotila približne o desať halierov. Podľa dílera posilňovanie koruny môže pokračovať. "Najviac si doteraz polepšila turecká líra a maďarský forint, ktoré získali okolo dvoch percent," dopĺňa díler.
Analytik Tatra banky Róbert Prega očakáva tento rok ešte jedno zníženie o štvrť percentuálneho bodu. "Upevnilo by to dôveru finančných trhov," myslí si analytik.

Akciové trhy
Zníženie úrokov, ktoré má oživiť ekonomiku otriasanú úverovou krízou, bolo výbornou správou pre investorov na akciových trhoch. Hlavné americké indexy si polepšili o viac ako dve percentá. Reprezentatívny indikátor S&P 500, ktorý sleduje 500 veľkých spoločností, sa dostal k trojpercentnému dennému skoku.
"Zníženie úrokov zapôsobilo priaznivo najmä v kontexte súčasných turbulencií na finančných trhoch, pretože signalizovalo, že americká centrálna banka Fed je pripravená bojovať s možným spomalením hospodárstva v USA. Slabosť americkej ekonomiky to okamžite nevylieči, no je to výrazná zmena menovej politiky, keďže doteraz sa hovorilo najmä o inflačnej hrozbe a raste sadzieb," myslí si portfóliový manažér ČSOB Asset Managementu Vladimír Ravinger. Podľa neho ďalšie zníženia do konca roka nie sú vylúčené.
Americké aj ostatné svetové akciové trhy reagovali prudkým rastom, pretože ide o udalosť, ktorá znižuje neistotu investorov. Až o neuveriteľných 3,7 percenta sa zdvihol japonský akciový index Nikkei. Dôvodom je to, že USA sú najväčším obchodným partnerom tejto ázijskej krajiny. K trojpercentnému dennému zisku sa priblížil aj francúzsky index CAC 40 a poľský WIG-20.
"Podporou pre trh boli aj lepšie ako očakávané výsledky americkej investičnej Lehman Brothers, ktorá bola zasiahnutá krízou na kreditných trhoch. Dáva to nádej, že finančný sektor nebol aktuálnymi problémami zasiahnutý tak hlboko, ako sa všeobecne čakalo," dokresľuje Ravinger.

Komodity sa naštartovali
Tak ropa, ako aj zlato zareagovali na rozhodnutie posilnením. "Takýto krok Fedu by mal totiž výraznejšie pomôcť spomaľujúcej americkej ekonomike zaradiť znovu vyšší rýchlostný stupeň, a to so sebou prinesie aj nárast dopytu po rope," vysvetľuje komoditný díler spoločnosti Fimex Capital Michal Májek. Jedinou obavou obchodníkov s ropou podľa neho bol možný pokles dopytu v USA ako dôsledok slabnúceho rastu hospodárstva.
Zlato odpovedalo prudkým posilnením. Zníženie sadzieb znamená, že úrokový diferenciál medzi eurom a dolárom, ktorý zatiaľ hral v prospech dolára, sa výraznejšie zníži, a tým sa zníži aj atraktivita americkej meny. Z toho ťaží cena zlata. "Závislosť medzi zlatom a dolárom sa opäť prejavila a tlačila žltý kov do nových maxím. Okrem toho si výrazne polepšili akciové trhy, dôvera investorov v americkú ekonomiku sa zvyšuje a zlato získava aj z tohto zvýšeného záujmu investorov," dopĺňa Májek.
Podľa neho by rozhodnutie Fedu malo mať pozitívny vplyv všeobecne na všetky komoditné trhy, keďže viera obchodníkov v možný ďalší rast finančných trhov bola obnovená, a to by malo prospieť aj komoditám. Navyše väčšina komodít sa obchoduje v dolároch, a prípadné ďalšie oslabenie americkej meny by znamenalo aj zvýšený dopyt po jednotlivých komoditách, ktoré sa stanú lacnejšími pre investorov a takisto záujemcov o fyzický nákup.

Komentár Fedu
"Dnešná akcia má pomôcť zabrániť niektorým nepriaznivým vplyvom na celú ekonomiku, ktoré by mohli inak vzrásť zo zlomov na finančných trhoch a zároveň má časom podporiť mierny rast," komentovala zníženie americká centrálna banka. Situácia okolo inflácie sa podľa Fedu mierne zlepšila, určité inflačné riziká však zostávajú. Vývoj na finančných trhoch zvýšil neistotu obklopujúcu ekonomický výhľad, banka však urobí všetko potrebné na podporu cenovej stability a udržateľného ekonomického rastu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
16. máj 2024 20:42