StoryEditor

Inkaso s eurom prekročí hranice

27.06.2006, 00:00
Medzinárodní poskytovatelia služieb si budú môcť inkasovať poplatky od klientov priamo do zahraničia.

Vstupom Slovenska do eurozóny sa rozšíria aj možnosti v platobnom styku, predovšetkým v zahraničí. Najciteľnejšie zmeny zrejme pocíti sektor služieb. V tomto smere určite nájde uplatnenie cezhraničné inkaso. Jeho zavedením si účet za energie, telefón či inú službu budú môcť inkasovať priamo materské spoločnosti slovenských podnikov v zahraničí. "Táto služba by mala byť najmä pre veľkých medzinárodných poskytovateľov služieb s dosahom na široké vrstvy odberateľov, rovnako ako je to dnes v tuzemskom rozsahu na Slovensku," tvrdí hovorkyňa VÚB Alena Walterová. "Cezhraničné inkaso môžu využívať aj finančné inštitúcie, ktoré chcú ponúkať služby vo viacerých štátoch," dopĺňa John Chaplin, poradca pre oblasť európskeho platobného systému First Data International. Podľa neho to využijú aj ľudia, ktorí žijú v jednej krajine a pracujú v inej. Zatiaľ čo inkaso je v súčasnosti možné využívať iba na domácom trhu, od 1. januára 2008 bude táto služba dostupné kdekoľvek v dvadsiatich piatich štátoch Európskej únie a na Islande, v Nórsku, vo Švajčiarsku a v Lichtenštajnsku. Vyplýva to z projektu Jednotnej oblasti platieb v eurách (SEPA), ktorý má zjednodušiť platobný styk v rámci únie. Po vstupe do eurozóny to pocíti aj Slovensko.

Bez overovania
A ako bude cezhraničné inkaso v praxi vyzerať? U nás to dnes funguje tak, že banka po prijatí výzvy na inkaso musí najprv skontrolovať, či je inkaso na účte prípustné, do akej výšky, kto ho povolil a až potom dáva príkaz na uvoľnenie peňazí. Na každý pohyb s peniazmi klienta musí mať jeho súhlas. Po vstupe do eurozóny si zahraničný poskytovateľ služby pri vystavení faktúry požiada o jej preplatenie v domácej banke. Tá skontaktuje banku klienta, ktorá mu peniaze z účtu stiahne. "Na rozdiel od súčasného systému na Slovensku však slovenská banka nebude pri uvoľňovaní peňazí do zahraničia čakať na to, či jej klient dá na túto platbu súhlas. V európskom ponímaní bude výzva na inkaso znamenať priamu požiadavku na stiahnutie peňazí bez ohľadu na to, či tam súhlas klienta je alebo nie," vysvetľuje Peter Tejbus, riaditeľ divízie platobného styku a vysporiadania Slovenskej sporiteľne.

Klienti získajú
Výhody zo služby by mal mať platca aj príjemca. "Platca získa jednoduchý spôsob platenia záväzku bez rizika oneskorenia platby, a tým aj možných následkov. Zvýši sa tiež jeho ochrana na celom európskom trhu," hovorí Marta Meixnerová, predsedníčka Komisie pre platobný a zúčtovací styk asociácie bánk. Príjemca inkasa podľa nej získa možnosť použitia elektronického podpisu na zmluve s platcom. Môže tak znížiť administratívne náklady, naopak, miera zabezpečenia bude vyššia.

Zodpovednosť preberie banka
Môže sa však stať, že príkaz na inkaso bude neoprávnený. Podľa navrhovaných pravidiel klient nesmie pocítiť žiadne komplikácie - zodpovednosť preberie na seba banka. "Ak sa bude klient sťažovať, že mu boli peniaze z účtu stiahnuté neoprávnene, banka mu ich musí vrátiť. Stratu si bude následne vymáhať v zahraničnej banke. Klienta sa to nemôže dotknúť," dodáva Tejbus. Banka podľa neho ručí za to, že siahla klientovi na účet. Na druhej strane odosielajúca banka ručí za to, že má písomný dokument so súhlasom majiteľa účtu na použitie jeho peňazí. Pôjde teda o zodpovednosť medzi bankami.

Banky čakajú ďalšie náklady
Zatiaľ čo zavedenie cezhraničného inkasa klient nesmie negatívne pocítiť, iné to bude v prípade bánk. Budú totiž musieť byť pripravené takúto službu akceptovať, nebudú ju však povinné aktívne poskytovať. Pre ne to bude rizikovejšia operácia a vymáhanie peňazí v prípade neoprávneného inkasa ich môže stáť určité náklady. "Pôjde o komplikovaný projekt, ktorého technické riešenie bude určite znamenať pre banku náklady a investície do personálnych a softvérových kapacít," myslí si riaditeľ PR Tatra banky Roman Začka. Na zmeny budú musieť banky myslieť s dostatočným časovým predstihom. Navyše to bude v čase, keď budú vrcholiť prípravy na samotné zavedenie novej meny.

Čo prinesie cezhraničné inkaso
Pre platcu:

- jednoduchý spôsob platenia záväzku bez rizika oneskorenia platby, a tým aj možných následkov
- väčšia ochrana spotrebiteľa v rámci širšieho trhu EÚ
Pre príjemcu:
- možnosť použitia elektronického podpisu na zmluve s platcom
- vyššia miera zabezpečenia
- nižšie administratívne náklady
- istota ukončenia platieb v rámci vopred určeného času

01 - Modified: 2003-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Umieračik agrokomplexu na východe 02 - Modified: 2003-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Separátne výsledky hospodárenia ASP 03 - Modified: 2003-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Union banka počíta posledné dni života 04 - Modified: 2003-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. máj 2024 14:37