StoryEditor

Záruky na úvery na znižovanie spotreby energie

19.12.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

S cieľom zlepšenia tepelnoizolačných vlastností bytových domov by sa bankové záruky za úvery od Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB) mali rozšíriť aj na projekt znižovania spotreby tepla v bytových domoch. Projekt zastrešuje Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR (MVRR). Žiadateľ o bankovú záruku za úver môže vykonať v dome opravu, modernizáciu alebo rekonštrukciu bytového domu. Na spoločné priestory tento typ záruky možno udeliť iba raz počas životnosti domu. Vyplýva to z návrhu na zmenu Programu štátnej podpory obnovy bytového fondu formou poskytovania bankových záruk za úvery, ktorý posunul predkladateľ MVRR SR do procesu pripomienkového konania.

Banka žiadateľovi o bankovú záruku vyhovie, ak v rámci stavebných úprav a prác v bytovom dome dosiahne zníženie spotreby tepelnej energie pri vykurovaní minimálne o 20 percent oproti výpočtovo určenej potrebe tepla na vykurovanie pred uskutočnením úprav. Bankovú záruku je možné poskytnúť do sto percent istiny úveru, ktorý nepresiahne výšku oprávnených nákladov. Možno ju schváliť s lehotou platnosti do siedmich rokov, ak úver na jeden byt je od 7 000 do 30 000 korún a do 10 rokov pri úvere na byt do 300 000 korún. Pri niektorých projektoch sa dá získať záruka SZRB s lehotou platnosti do 15 rokov a maximálna výška úveru na stavebné úpravy predstavuje 400-tisíc korún.

Keďže sa k návrhu zmluvy budú vyjadrovať minister výstavby a šéf SZRB, podľa MVRR už nebude potrebná komisia na schvaľovanie žiadostí o poskytnutie bankovej záruky na spomínaný projekt redukcie energetickej náročnosti bytových domov. V roku 2005 smerovalo zo štátneho rozpočtu na podporu programu bankových záruk 100 miliónov korún. V nasledujúcich dvoch rokoch sa uvažuje o sume 80 miliónov a 50 miliónov korún.

SZRB dosiahla k 30. septembru tohto roka zisk bežného obdobia 546,51 milióna korún. Bilančná suma banky predstavovala 15,36 miliardy korún. Podľa riaditeľky odboru marketingu SZRB Tatiany Harsovej tvorili najvýznamnejšiu časť majetku úvery poskytnuté bankám a úvery poskytnuté klientom, ktoré predstavujú 57-percentný podiel na bilančnej sume. Objem úverov poskytnutých klientom prostredníctvom iných bánk prevažne na rozvoj infraštruktúry, ekologické projekty, rozvoj bytovej výstavby, tzv. nepriamych úverov, dosiahol ku koncu septembra 1,3 miliardy korún.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 08:12