StoryEditor

Made in ČSSR

23.03.2006, 23:00
Infografika -- Made In ČSSR

-- O loupežníku Rumcajsovi -- prvá séria príbehov lúpežníka, jeho ženy Manky a syna Cipíska vznikla v roku 1967, spolu sa nakrútilo 39 dielov. Výtvarníkom bol Radek Pilař, ktorý vymyslel aj postavičku Večerníčka. Rumcajsa v roku 2004 kompletne digitálne vykolorovali, a tak prispôsobili potrebám dnešného diváka.

-- Maxipes Fík -- seriál o veľkom bernardínovi, ktorý prestal rásť, keď vypil sud piva, a jeho malej majiteľke Áji, kreslil Jiří Šalamoun, komentár nahovoril Josef Dvořák. Od roku 1976 vznikli dve trinásťdielne série: Maxipes Fík a Divoké sny Maxipsa Fíka.

-- Bob a Bobek -- králiky z klobúka si na obrazovkách po prvý raz zacvičili v roku 1979. Pôvodný seriál z produkcie Československej televízie má 39 dielov, Bob a Bobek na cestách, ktorých vlani dokončili Ateliéry Bonton Zlín, 52. Príbehy Boba a Bobka patria k najrozsiahlejším českým seriálom vôbec.

-- Mach a Šebestová -- žiakov 3. B, disponujúcich čarovným slúchadlom, ktoré plní každé želanie, vymyslel Miloš Macourek, dvojrozmernú podobu im dal výtvarník Adolf Born. Spolu so psom Jonatánom absolvovali televíznu premiéru v roku 1982 a hneď sa stali legendami. Zaslúžil sa o to určite aj Petr Nárožný s azda najrýchlejším komentárom na svete.

-- Říkání o víle Amálce -- je to už viac ako tridsať rokov, čo sa víla Amálka narodila z hmly, pozrela do studničky, zistila, že je pekná a hneď jej bolo veselo. Premiéra Amálky bola v roku 1975, odvtedy stihol režisér Václav Bedřich nakrútiť aj Maxipsa Fíka, Makovú panenku, Boba a Bobka... Vílu Amálku si však sám aj nakreslil.

-- Pásli ovce valasi -- Maťko a Kubko sú takmer Amálkinými rovesníkmi. Kreslené série vznikli na motívy knihy Marianny Grznárovej, prvá v roku 1972. Najobľúbenejším slovenským večerníčkom sa určite stali aj vďaka vynikajúcemu rozprávačovi Jozefovi Kronerovi. Vlani absolvovalo 13 dielov digitálnu rekonštrukciu obrazu, vyšli na DVD.

-- Puf a Muf --
kreslené čiernobiele rozprávky o dvoch nezbedných kocúroch Pufovi a Mufovi nakreslil podľa scenára Nataše Tánskej Viktor Kubal v rokoch 1971 -- 1973. Kubalov štýl bol skratkovitý a úsporný, možno preto stihol vyrobiť viac ako 400 filmov. K jeho ďalším postavičkám patria Peter, Dita, Panák z križovatky či Anjel a Čert.

-- Janko Hraško --
jeden z mála v zahraničí úspešných slovenských večerníčkov, takisto z dielne karikaturistu Viktora Kubala.

-- Tri svište --
didaktický výtvor, sedemdielny seriál Slovenskej televízie Košice, ktorého hlavnou témou je ochrana prírody. Svište sú typické pre prírodnú rezerváciu Vysoké Tatry, a preto aj príbehy boli zasadené do tohto prostredia. Každý má okrem gagov aj výchovné časti. Deti sa majú zábavnou formou naučiť, čo je v chránenej prírodnej rezervácii dovolené a čo nie.

-- Vták Gabo -- seriál beztextových grotesiek prináša neobyčajného hrdinu, ktorý je kamarátom všetkých detí. Hrdina autorky Bernadetty Šilingerovej býva v darovanom klobúku a snaží sa robiť len a len dobré veci. Vták Gabo už preletel mnohé krajiny, všetky s úspechom.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
17. máj 2024 20:02