StoryEditor

Nemecko na medzinárodnom súde odmietlo obvinenia z napomáhania genocíde v Gaze

09.04.2024, 16:22
Autor:
ČTKČTK

Nikaragua obvinila Berlín, že finančnou a vojenskou pomocou Izraela porušuje medzinárodné právo.

Nemecko dnes na Medzinárodnom súdnom dvore (ICJ) rázne odmietlo obvinenia zo strany Nikaraguy, že v Pásme Gazy uľahčuje porušovanie medzinárodného práva, vrátane dohovoru o genocíde z roku 1948, tým, že predáva zbrane Izraelu a poskytuje mu ďalšiu podporu pri vojenskej ofenzíve.

Stredoamerická krajina obvinila Berlín, že finančnou a vojenskou pomocou Izraela porušuje medzinárodné právo. Nikaragua žiada ICJ, aby predbežným opatrením túto pomoc zastavil a tiež aby nariadil Nemecku obnoviť financovanie úradu OSN pre palestínskych utečencov UNRWA.

"Vo chvíli, keď sa na to pozrieme bližšie, nikaragujské obvinenia sa rozpadajú," povedal dnes v Haagu podľa agentúry AP člen nemeckého právneho tímu Christian Tams.

ICJ sa začal zaoberať podnetom predloženým Nikaraguou v pondelok. "Od prvých dní izraelskej agresie proti Pásmu Gazy bolo jasné, že sú páchané vážne zločiny proti medzinárodnému právu," povedal pred súdom nikaragujský zástupca Carlos José Argüello Gómez. "Napriek tomu Nemecko zvýšilo svoju vojenskú pomoc Izraelu," dodal.

Druhý deň dvojdňového prejednania sťažnosti bol vyhradený nemeckým argumentom. Tams súdu povedal, že od začiatku terajšieho konfliktu 7. októbra tvorilo osem percent nemeckého vývozu zbraní do Izraela výstroj ako vesty, helmy či prístroje pre nočné videnie.

Zo štyroch prípadov schválených vývozov útočných zbraní sa tri týkali zbraní nevhodných na použitie v boji, išlo napríklad o cvičnú muníciu, zdôraznil Tams.

Právna poradkyňa nemeckého ministerstva zahraničných vecí Tania von Uslar-Gleichenová súdnemu dvoru povedala, že nikaragujský podnet bol uponáhľaný a založený na chatrných dôkazoch a mal by byť zamietnutý. Taktiež táto právnička uviedla, že nemecké vývozy zbraní boli starostlivo preverené, aby sa zabezpečilo, že sú v súlade s medzinárodným právom.

"Nemecko robí maximum, aby dostálo svojej zodpovednosti ako voči Izraelčanom, tak aj Palestínčanom," povedala von Uslar-Gleichenová. Nemecko je pritom medzi štátmi najväčším poskytovateľom humanitárnej pomoci Palestínčanom.

Von Uslar-Gleichenová zdôraznila, že bezpečnosť Izraela je pre Nemecko prioritou vzhľadom na históriu nacistického vyhladzovania Židov. "Nemecko sa poučilo zo svojej minulosti, ktorej súčasťou je zodpovednosť za jeden z najstrašnejších zločinov v dejinách ľudstva, šoa," povedala zástupkyňa Berlína.

01 - Modified: 2024-05-17 07:11:14 - Feat.: - Title: V Štokholme sa strieľalo blízko izraelskej ambasády, polícia uzavrela okolie 02 - Modified: 2024-05-17 05:08:00 - Feat.: - Title: Kanada uvalila sankcie na štyroch "extrémistických" židovských osadníkov 03 - Modified: 2024-05-16 14:32:42 - Feat.: - Title: Grécko navrhlo vytvorenie celoeurópskeho systému protivzdušnej obrany 04 - Modified: 2024-05-16 11:12:03 - Feat.: - Title: Pri tankovej paľbe z vlastných radov zahynulo v Pásme Gazy päť izraelských vojakov 05 - Modified: 2024-05-16 09:59:34 - Feat.: - Title: USA dokončili inštaláciu móla pri Gaze, do regiónu sa má dostať ďalšia humanitárna pomoc
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
17. máj 2024 10:55