StoryEditor

Spojené štáty uvalili sankcie na dve provizórne židovské osady na Západnom brehu

14.03.2024, 16:59
Autor:
ČTKČTK

Výstavbu osád na okupovaných územiach považuje za nelegálnu a za prekážku k mieru väčšina krajín sveta.

Spojené štáty dnes uvalili sankcie na dve provizórne židovské osady na okupovanom Západnom brehu Jordánu a na troch izraelských osadníkov, ktorých vinia z páchania násilia voči Palestínčanom.

S odvolaním sa na oznámenie amerického ministerstva financií o tom informovala agentúra Reuters. Ide o ďalší zásah administratívy prezidenta Joea Bidena proti činnosti židovských osadníkov na palestínskych územiach, ktorá je podľa USA jednou z prekážok na ceste k mieru medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

Americké ministerstvo financií zaradilo do zoznamu sankcionovaných subjektov dve organizácie, takzvané farmy Mošes Farm a Zvis Farm, a troch izraelských občanov, ukázali webové stránky ministerstva.

Portál Axios už v stredu neskoro večer s odvolaním sa na troch nemenovaných amerických predstaviteľov napísal, že tieto provizórne židovské osady či stanovištia sa stanú terčom amerických sankcií, pretože ich využívajú osadníci na svoje výpady proti Palestínčanom.

Axios pritom upozornil, že význam tohto kroku spočíva v tom, že prvýkrát budú sankcie uvalené na celé subjekty, teda biotopy osadníkov ako celky, a nie len na jednotlivcov.

Bidenova administratíva už na začiatku februára uvalila sankcie na štyroch Izraelčanov, ktorých viní z podielu na násilnostiach páchaných proti Palestínčanom na Západnom brehu.

Signalizovala tak silnejúcu nespokojnosť Spojených štátov s politikou vlády izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a návrat k skoršiemu dlhodobému stanovisku USA, od ktorého upustila vláda exprezidenta Donalda Trumpa, a síce že rozširovanie izraelských osád na okupovaných palestínskych územiach odporuje medzinárodnému právu.

Výstavbu osád na okupovaných územiach považuje za nelegálnu a za prekážku k mieru väčšina krajín sveta.

Na Západnom brehu a vo východnom Jeruzaleme, teda na územiach, ktorých sa Izrael zmocnil počas vojny v roku 1967, žije vyše 700-tisíc Izraelčanov a osady územne trieštia oblasť, kde chcú mať Palestínčania svoj budúci štát. V súčasnej izraelskej vláde však zasadajú náboženskí a ultranacionalistickí politici s úzkymi väzbami na osadnícke hnutie, podľa ktorých Izrael iba osídľuje územie, ku ktorému jeho národ viažu biblické, historické a politické väzby.

Od začiatku vojny proti hnutiu Hamas v Pásme Gazy - rozpútané v odvete za jeho októbrové teroristické útoky - izraelské sily tiež výrazne zintenzívnili nehodu proti extrémistom na Západnom brehu, ktorým však často padnú za obeť aj civilisti. Podľa záznamov OSN bolo na tomto palestínskom území od 7. októbra zabitých najmenej 358 ľudí, z toho štvrtinu tvoria deti.

01 - Modified: 2024-05-10 07:40:21 - Feat.: - Title: Izrael a Hamas musia byť flexibilní, ak chcú prímerie, tvrdí Egypt 02 - Modified: 2024-05-10 06:58:34 - Feat.: - Title: Poznáme sa 40 rokov. Verím, že s Bidenom prekonáme nezhody, vyhlásil Netanjahu v americkej televízii 03 - Modified: 2024-05-10 04:39:32 - Feat.: - Title: Izrael sa kvalifikoval do finále piesňovej súťaže Veľká cena Eurovízie 04 - Modified: 2024-05-09 18:15:24 - Feat.: - Title: Izrael zostane v boji proti Hamasu sám, ak bude musieť, reaguje Netanjahu na varovania z USA 05 - Modified: 2024-05-09 16:18:05 - Feat.: - Title: Biden podľa Trumpa stojí na strane Hamasu, keď hrozí zastavením dodávok Izraelu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
10. máj 2024 21:58