StoryEditor

Tisíce poľnohospodárov v Lotyšsku protestovalo proti dovozu obilia z Ruska do Európskej únie

05.02.2024, 21:12
Autor:
TASRTASR

Farmári prišli aj s radom ďalších požiadaviek, vrátane zníženia byrokracie a zníženia dane z pridanej hodnoty na miestne pestované ovocie a bobuľoviny.

Tisíce farmárov protestovali v pondelok po celom Lotyšsku, pričom žiadali zákaz dovozu ruského obilia a potravín do Európskej únie. Informovala o tom agentúra AFP.

"Jednou rukou pomáhame Ukrajincom, no druhou nechávame agresorskú krajinu (Rusko) kradnúť obilie na Ukrajine a predávať ho v Európe s obrovským ziskom," kritizoval organizátor protestu Juris Lazdiňš.

V rozhovore pre agentúru AFP na zhromaždení v meste Jelgava Lazdiňš vysvetlil, že lotyšskí farmári požadujú "odrezanie Ruska od takýchto spôsobov financovania jeho vojnového úsilia".

image

Kolóna traktorov nespokojných farmárov sa vydala k Rímu, štrajk bol aj v Ženeve

AFP doplnila, že Lotyšsko je hlavným dovozcom ruských agropotravinárskych produktov vrátane obilnín a olejnín.

Protesty lotyšských poľnohospodárov sa konali v 16 mestách. Okrem zákazu dovozu ruského obilia a potravín do Európskej únie farmári prišli aj s radom ďalších požiadaviek, vrátane zníženia byrokracie a zníženia dane z pridanej hodnoty na miestne pestované ovocie a bobuľoviny.

Lazdiňš v príhovore k účastníkom zhromaždenia vyhlásil, že cieľom je, aby sa zdravé, lokálne vypestované ovocie a bobuľoviny stali cenovo dostupnejšie pre spotrebiteľov.

AFP si všimla, že na rozdiel od niektorých nedávnych protestov v iných krajinách EÚ bola lotyšská polícia pri tejto akcii nápomocná a pomohla kolónam traktorov dostať sa do mesta Jelgava tak, aby nenarušili obvyklú premávku na cestách.

Minister pôdohospodárstva Armands Krauze pre televíziu LTV ubezpečil, že vláda sa sťažnosťami poľnohospodárov zaoberá. Dodal: "Sám som farmár, rozumiem im".

image

Odpratávajú balíky sena, čistia cesty. Štrajk poľnohospodárov vo Francúzsku sa skončil dohodou

V rozhovore pre televíziu však minister nespomenul žiadne časové rámce pre farmármi požadované reformy.

Demonštranti však žiadajú konkrétne výsledky a plánujú pochod na hlavné mesto Riga, ak ich požiadavky nebudú riešené do 12. februára.

Väčšina protestujúcich traktorov viezla transparenty so sloganmi požadujúcimi menej byrokracie a okamžité kroky na zastavenie dovozu "krvavého obilia" z Ruska. Iní transparentný upozorňovali na dôležitosť farmárov. "Bez poľnohospodárstva budete hladní, nahí a - čo je najhoršie - aj triezvi!" stálo na jednom z plagátov.

 

01 - Modified: 2024-05-09 18:23:07 - Feat.: - Title: Gazprom rozpredáva nehnuteľnosti v Moskve, zdôvodňuje to sťahovaním do Petrohradu 02 - Modified: 2024-05-09 18:19:32 - Feat.: - Title: Hackeri odvysielali v ukrajinských televíziách vojenskú prehliadku v Moskve 03 - Modified: 2024-05-09 18:10:58 - Feat.: - Title: Zelenskyj po odhalení ruských agentov odvolal šéfa bezpečnostného úradu 04 - Modified: 2024-05-09 17:02:21 - Feat.: - Title: Vplyvný polský sudca s prístupom k tajným informáciam z NATO utiekol do Bieloruska. Zastal sa Ruska 05 - Modified: 2024-05-09 14:58:07 - Feat.: - Title: Poľsko zadržalo na hraniciach ruského dezertéra, Moskva o ňom chce informácie
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. máj 2024 22:02