StoryEditor

Nemecké regióny vítajú obnovenie hraničných kontrol, krok však vidia ako oneskorený

17.10.2023, 10:44
Autor:
ČTKČTK

Stacionárne kontroly na vybraných miestach vykonáva spolková polícia od pondelkového večera. Jeden z kontrolných bodov je na odpočívadle Am Heidenholz pri Breitenau na saskej diaľnici A17.

Nemecké regióny privítali pondelkové rozhodnutie spolkovej ministerky vnútra Nancy Faeserovej dočasne obnoviť stacionárne kontroly na hraniciach s Českom, Poľskom a Švajčiarskom, hoci tento krok vidí ako oneskorený vzhľadom na vyhrotenú migračnú krízu. Spokojné s postupom Faeserovej sú aj Sasko s Bavorskom, ktoré s Českom hraničí.

Saský minister vnútra Armin Schuster, ktorý patril k hlasným zástancom obnovenia hraničných kontrol s Českom a Poľskom, v rozhovore s agentúrou DPA povedal, že bolo dôležité spustiť kontroly súbežne s ohlasovacím konaním v Bruseli. Faeserová v pondelok povedala, že informovala Európsku komisiu, ako vyžaduje hraničný kódex Únie, spolková polícia zároveň začala prípravy.

Stacionárne kontroly na vybraných miestach vykonáva spolková polícia od pondelkového večera. Jeden z kontrolných bodov je na odpočívadle Am Heidenholz pri Breitenau na saskej diaľnici A17, ktorá je pokračovaním českej D8 medzi Prahou a Drážďanmi.

"Súčasná situácia, keď čelíme viacerým rizikám, je veľmi napätá," povedal Schuster. Saský minister vnútra v posledných týždňoch opakovane poukazoval na to, že Sasko čelí prudkému nárastu migrantov bez dokladov a že prevádzači pašujú do Nemecka bežcov v nebezpečných podmienkach.

Kontroly privítal tiež bavorský minister vnútra Joachim Herrmann. Bavorsko pritom o kontroly s Českom nežiadalo, uvádzalo ale, že iné nemecké regióny to môžu vidieť inak. "Rozšírenie hraničných kontrol prichádza s oneskorením, pretože migračná situácia sa zhoršuje týždňami a mesiacmi," povedal Herrmann v rozhovore s DPA.

Podľa Herrmanna je teraz potrebné vyslať do pohraničia ďalších spolkových policajtov. Dodal, že bavorská krajinská hraničná polícia bude so spolkovými kolegami v strážení hraníc naďalej spolupracovať. Bavorsko je jediným nemeckým regiónom, ktorý činnosť krajinskej pohraničnej polície obnovil.

Obrat Faeserovej, ktorá dlhodobo stacionárne kontroly s Českom, Poľskom a Švajčiarskom odmietala, ocenil tiež braniborský premiér Dietmar Woidke. "Musíme podniknúť všetko, čo je v našich silách, aby sme zabránili nelegálnemu prevádzačstvu. Súčasný stav nie je únosný," dodal.

To, že kontroly zaviedlo Nemecko s oneskorením, si podobne ako Herrmann myslí aj bádensko-württemberský minister vnútra Thomas Strobl. "Už na zasadnutí ministrov vnútra (spolkových krajín) v decembri 2022 som spolkovú vládu vyzýval, aby na nemecko-švajčiarskej hranici výrazne zintenzívnila policajné kontroly.

Dobre, že spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová k tomu teraz dospela," povedal Strobl podľa denníka Badische Zeitung. Poznamenal, že pre kontroly bol najvyšší čas. "Naše mestá, obce a vidiecke regióny sú na hranici preťaženia," dodal.

Kontroly Nemecko obnovilo zatiaľ na desať dní s možnosťou následného predĺženia o dva mesiace. S skorým odvolaním kontrol však nemožno počítať.

Nemecké médiá s odvolaním sa na vládne a policajné zdroje uvádzajú, že sa očakáva ďalšie predĺženie ako v prípade Rakúska. Nemecko vykonáva kontroly na hranici s Rakúskom od jesene 2015 a opakovane ich predlžuje o pol roka. Teraz Faeserová oznámila Európskej komisii, že prehliadky na bavorsko-rakúskej hranici budú pokračovať najmenej do mája 2024.

01 - Modified: 2024-05-17 15:15:19 - Feat.: - Title: Aktivisti zvažujú právne kroky proti rozšíreniu závodu Tesly pri Berlíne 02 - Modified: 2024-05-16 11:32:20 - Feat.: - Title: Nemecký parlament zbavil poslanca AfD Bystroňa imunity, polícia prehľadala jeho kanceláriu 03 - Modified: 2024-05-15 10:00:55 - Feat.: - Title: V Nemecku sú zmrazené ruské aktíva za takmer štyri miliardy eur 04 - Modified: 2024-05-15 08:04:20 - Feat.: - Title: Slovenská ekonomika vstúpila do úvodu roka silným rastom, ťahala ju spotreba domácností aj verejnej správy 05 - Modified: 2024-05-14 19:46:15 - Feat.: - Title: Politik AfD Höcke dostal za použitie nacistického sloganu pokutu 13-tisíc eur
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
17. máj 2024 22:57