StoryEditor

Lotyšsko zatvorilo jeden hraničný priechod s Bieloruskom

19.09.2023, 19:24
Autor:
TASRTASR

Krajina chce dočasným uzatvorením zabrániť nelegálnej migrácii.

Lotyšsko v utorok dočasne uzavrelo jeden zo svojich dvoch hraničných priechodov s Bieloruskom v snahe zabrániť tak nelegálnej migrácii, informuje stanica CNN odvolávajúce sa na tamojšie médiá.

Prevádzku hraničného priechodu Silene pozastavili, zatiaľ čo druhý hraničný priechod s Bieloruskom zostane otvorený pre nákladnú dopravu, ako aj prevozy potrebnej humanitárnej pomoci či pre prípady naliehavej situácie.

Zámer zatvoriť hraničný priechod Silene ohlásil ešte minulý týždeň šéf lotyšskej pohraničnej stráže Guntis Pujáts. Podľa lotyšského verejnoprávneho telerozhlasu LSM argumentoval tým, že situácia na hraniciach je momentálne zrejme najvyhrotenejšia za ostatné tri roky, respektíve od roku 2021.

image

Ódor: Nelegálna migrácia nepredstavuje bezprostrednú hrozbu pre Slovensko

Napätie na hraniciach Lotyšska s Bieloruskom, ktoré je najbližším spojencom Moskvy, narastá od spustenia ruskej invázie na Ukrajinu z vlaňajšieho februára 2022. LSM uvádza, že len od začiatku septembra už lotyšská pohraničná stráž zabránila 1773 nelegálnym prechodom cez hranicu.

Lotyšsko, Poľsko a Litva obviňujú bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka z vytvárania migračnej krízy cieleným privádzaním migrantov k ich hraniciam. Situácia ešte viac eskalovala začiatkom leta, keď sa z Ruska do Bieloruska presunuli žoldnieri z ruskej Vagnerovej skupiny.

K presunu došlo na základe dohody, ktorú po júnovom neúspešnom pokuse vagnerovcov o zosadenie vrchného velenia ruskej armády dosiahol Kremeľ s Lukašenkom.

image

Litva dočasne uzavrie dva hraničné priechody s Bieloruskom, bojí sa prítomnosti wagnerovcov

Susedná Litva následne 18. augusta dočasne uzatvorila dva zo svojich šiestich hraničných priechodov s Bieloruskom. Zdôvodnila to práve prítomnosťou vagnerovcov na bieloruskom území.

Litovský prezident Gitanas Nauséda však nedávno podľa CNN povedal, že zatvorenie hraníc s Bieloruskom je už menej relevantné.

Hrozba, ktorú predstavujú vagnerovci, totiž podľa jeho slov slabne v dôsledku smrti vodcu týchto ruských žoldnierov Jevgenija Prigožina, ktorý zahynul pri 23. augusta pri páde lietadla na západe Ruska.

Lotyšsko od zatvorenia zmienených dvoch litovských priechodov hlásilo nárast cezhraničnej dopravy z Bieloruska.

01 - Modified: 2024-05-11 17:27:25 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Lotyši zdolali Poliakov po predĺžení, zajtra ich čaká zápas s Kazachstanom 02 - Modified: 2024-05-10 14:17:57 - Feat.: - Title: Bielorusko udelí azyl poľskému sudcovi Szmydtovi. Lukašenko ho označil za "normálneho" vlastenca 03 - Modified: 2024-05-10 08:09:42 - Feat.: - Title: Bielorusko plánuje poslať stovky migrantov na poľskú hranicu, tvrdí organizácia ByPol 04 - Modified: 2024-05-09 21:19:48 - Feat.: - Title: Poľský sudca, ktorý pred stíhaním utiekol do Bieloruska, prišiel o imunitu 05 - Modified: 2024-05-09 21:20:26 - Feat.: - Title: Vplyvný poľský sudca s prístupom k tajným informáciam z NATO utiekol do Bieloruska. Zastal sa Ruska
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
12. máj 2024 08:05