StoryEditor

Obchodné centrá môžu byť aj ekologické

10.05.2024, 00:00

Spoločnosť KLM real estate sa okrem pôsobenia na Slovensku rozrástla aj na český trh, kde aktuálne otvorila svoje pobočky ekologických obchodných centier Klokan v Humpolci a Lipníku nad Bečvou. KLM sa rozhodla pri výstavbe retailových centier postupovať inak, a začala ich realizovať s energetickou úsporou, vďaka čomu ukázala, aké sú výhody a prínosy zelených stavieb. Svoje skúsenosti preukázali aj pri výstavbe logistických centier a veľkokapacitných skladoch, hlavnou činnosťou sú však retailové centrá.

Úspora vďaka zeleným strechám

Prvým zeleným centrom Klokan na Slovensku, ktoré spoločnosť otvorila, bolo centrum vo Zvolene. Odvtedy sa rozrastajú aj v ďalších mestách. „Ohlasy nájomcov sú veľmi pozitívne, podarilo sa im znížiť spotrebu energie v letných mesiacoch. Keďže fungujú na tepelných čerpadlách, spotreba elektriky je pomerne vysoká a vďaka tomu, že strecha je pokrytá zeleňou, dochádza pri chladení v letnom období k značným úsporám. Okrem toho sme zasadili vyše 100 vzrastlých dubov, ktoré sme doviezli z rôznych krajín Európy, zeleň na stenách sa rozrástla, vybudovali sa retenčné nádrže, z ktorých sa zavlažuje celý pozemok. Spokojná je samospráva, pretože sme priniesli niečo nové do mesta, spokojní sú zákazníci, tým pádom aj my,“ hovorí Rastislav Čačko, člen predstavenstva KLM real estate.

Základom týchto retail parkov je zelená strecha, ktorá znižuje prehrievanie v budove. Pri bežných strechách teplota stúpa až na 80 stupňov, pri zelených je možné zmierniť teplotu o 30 až 40 stupňov. Ďalšou výhodou je zadržiavanie vody v priestore. „Vybudovali sme takzvané retenčné zariadenia, čo sú hlavne retenčné dlažby a retenčné nádrže. Týmto systémom sa snažíme zadržať čo najviac vody v tom prostredí, kde stojí každý Klokan. Takto je to napríklad v Chorvátskom Grobe. Všetky naše budovy majú certifikáty A, čiže snažíme sa plniť parametre inak ako je štandartom pri podobných budovách na Slovensku a v Čechách,“ dodáva Čačko.

image

Rastislav Čačko

KLM real estate

Environmentálna zodpovednosť

KLM k stavbám zväčša prináša aj pridanú hodnotu. Vo Zvolene vystavali dubovú alej, v Chorvátskom Grobe vysadili okolo 1800 stromov. V rámci obchodných centier budujeme cyklochodníky. Vo Zvolene a v ďalších mestách, kde bol dostatočný priestor, sa vybudovali dažďové jazierka. „Aktuálne v Banskej Bystrici bude časť zelenej strechy a dažďové jazierko. V tejto oblasti, kde sú priemyselné budovy, zachováme časť zelene. Práve to naše OC Klokan bude takým zeleným svetielkom v rámci zastavaného územia,“ upresňuje Čačko.

So zelenými úpravami spoločnosť KLM začala pri projekte nákupného centra vo Zvolene už od začiatku stavby, kedy zrecyklovala zhruba stotisíc ton materiálu zo starej kopy stavebného odpadu do terénnych úprav a základov stavby. „Niekde bol postup takýto, ale každé miesto je individuálne. V Banskej Bystrici sa napríklad odváža kvantum mazlavej hmoty a nahrádza sa spevneným kamenivom. Na pozemku bolo veľa vody a rástlo tam rákosie. Miestni si mysleli, že je to také špeciálne miesto s mokraďou. Špeciálne však bolo, že 40 rokov tam tiekol hlavný vodovod, ktorý sa podarilo pri výstavbe opraviť. Čiže vždy to robíme tak, aby sme dodržiavali environmentálne zákony,“ hovorí Rastislav Čačko.

Expanzia na český trh

Nové obchodné centrá buduje KLM aj v Čechách, konkrétne prvé dve už otvorila v Humpolci a Lipníku nad Bečvou. Tiež sa môžu pochváliť zelenými opatreniami. Keďže spoločnosť KLM má nájomných partnerov na Slovensku aj v Čechách podobných, tento expanzný krok vyplynul zo situácie. Ako hovorí Čačko: „Základným motívom bolo, že väčšina našich nájomcov pôsobí v Čechách. Sú s našou prácou spokojní a potiahli nás, aby sme s nimi išli do Čiech. Zároveň mám okolo seba neskutočne šikovných a zodpovedných ľudí,takú silnú kamarátsku partiu,ktorú to rovnako ako mňa baví. Pred 4 rokmi sme sa teda rozhodli, že ideme do toho. Vytvorili sme tím a kúpili prvé projekty, získali sme stavebné povolenia a začali sme stavať. Podarilo sa otvoriť prvé centrá v Humpolci a Lipníku, aktuálne pracujeme na štyroch ďaľších nových projektoch. Presun bol teda prirodzený, jazyková aj mentálna bariéra s našimi susedmi je nízka, ľahšie sa aj prispôsobujeme zákonným podmienkam, i keď niektoré veci sú samozrejme iné, ako napríklad nájomné zmluvy. Tým sme sa ale úspešne prehrýzli a sme radi, že sa Humpolec a Lipník otvorili.“

Do iných krajín sa zatiaľ spoločnosť nechystá, ale nové projekty sa pripravujú. Okrem posledného otvorenia v Bytči sa plánuje Senica, Šaľa, Banská Bystrica, Piešťany. „Začneme stavať Žilinu, Dolné Krškany pri Nitre, Svidník, v Čechách Úpice,Bystrice pod Hostýnem,Uničov, možno na prelome rokov ešte Rimavskú Sobotu, Chorvátsky Grob, takže rozpracovaných projektov je veľa, mnohé sú ešte vo fáze kúpy pozemkov, úpravy územného plánu, prípravy územných rozhodnutí, takže ideme rýchlym tempom. Verím, že Klokanov pribudne ešte dosť, ale do konca roka by sme ich chceli mať asi 20,“ hovorí Čačko.

Rozrastanie projektov

Inšpiráciu čerpajú aj zo zahraničia, napríklad zelené rastlinné prestrešenia na parkovisku, ktoré pomáhajú vychladiť horúci asfalt vzali pozorovaním z Chorvátska. „Počas cestovania vidíme ako to funguje vo svete a zároveň sa bavíme s rôznymi združeniami na ochranu životného prostredia a komunikujeme o ďalších možnostiach. Myšlienky sa tvoria prirodzene, máme aj niečo premyslené, čo by sme chceli do budúcna zrealizovať, to ukážeme pri výstavbe nových Klokanov“ dodáva Rastislav Čačko.

V Terchovej spoločnosť KLM zrealizovala projekt Vŕšky, kde sa nachádza komplex rôznych služieb, ako je ubytovanie v chalupách a apartmánovom dome, tak aj wellness, reštaurácia s pivárňou, drobné obchodíky s lokálnymi produktami, priestor na kempovanie, detské ihrisko a podobne. Plánuje sa aj projekt Vŕšky II. Rozšírenie počíta s výstavbou komunikácií, vrátane parkovacích miest, chodníkov.

„Plánuje sa aj dvojka, prvú časť sme otvárali v 2009 roku, a máme veľmi dobré ohlasy. Dostavovali sa kongres aj wellness časti, dokupovali sme časť pozemku, kde sa rieši povolenie na dostavanie celého projektu, čiže v druhej časti to bude ešte krajšie a väčšie. Máme tam tiež pivovar, ktorý chceme rozširovať,“ upresňuje Čačko.

image
KLM real estate

Komunitné aktivity

Projekty, ktoré spoločnosť KLM real estate stavia sú stavané s environmentálnou zodpovednosťou a ako sami prisvedčili, pomoc z eurfondov by určite pomohla. „Do obchodných centier, ktoré sme do teraz postavili, sme preinvestovali 150 mil euro. Tie, ktoré ideme stavať tento a budúci rok, to budú stáť okolo 200 miliónov eur. Pomohli by nám určite dotácie z eurofondov,čím by sme množstvo zelených opatrení ešte radikálne zvýšili. Žiaľ, nemáme k nim prístup,“ upresňuje Rastislav Čačko.

Spoločnosť KLM podporila aj projekt Obnovy Pustého hradu, spolupracuje s Nadáciou Detského kardiocentra, podporuje hokej, futbal, volejbal aj našu nádejnú lyžiarku Rebeku Jančovú. „Jednoducho chceme byť v meste podporovateľmi viacerých komunitných aktivít, aby sme pomohli mestu,v ktorom pôsobíme. Snažíme sa nájsť pridanú hodnotu,“ ukončuje Čačko zo spoločnosti KLM real estate.

KLM real estate predstavuje 20 ročné skúsenosti v oblasti developmentu. Prostredníctvom svojich divízií pôsobia na Slovensku a v Českej republike. Hlavným zameraním spoločnosti je development nákupných centier, retail parkov, logistických parkov, dovolenkových bytov, bytových domov a individuálnej bytovej výstavby.

Kto je Rastislav Čačko

Vyštudoval Obchodnú Fakultu na Ekonomickej Univerzite v Bratislave.Počas štúdia založil spoločnosť Inmedia,ktorá sa zaoberala distribúciou potravín do všetkých zariadení verejného stravovania.Tú,ako najväčšiu na Slovensku vo svojom obore predal a začal sa venovať realitám.Spoločne so svojimi dvoma spoločníkmi,Vladimírom Bučekom  a Michalom Kozačekom,založili spoločnosť KLM real estate,ktorá je dnes jedným z najväčších developerov retailparkov na Slovensku a v Čechách.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
13. máj 2024 09:17