Podľa Mareka Harbuľáka môže zatvoriť až 80 percent reštaurácií.HN Peter Mayer
StoryEditor

V odvetví gastra hrozí vlna krachov

28.12.2020, 23:00
Podniky už nemajú žiadne rezervy, minuli ich počas prvej vlny, tvrdí pre HN Marek Harbuľák, generálny manažér Zväzu hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky.

Slovensko zažíva druhý lockdown, hoci nie až taký tvrdý ako na jar počas prvej vlny pandémie. Viete vyčísliť, aký dosah bude mať súčasná situácia spojená s protipandemickými opatreniami na zamestnanosť v segmente gastra a hotelierstva?
Aktuálne čísla zatiaľ nemáme. Dokážeme však porovnať dáta spred začiatku letnej sezóny, teda po tvrdom lockdowne, keď sme boli povinne zatvorení, s rovnakým obdobím minulého roka. Keď sa pozrieme na údaje, ktoré zverejnil Štatistický úrad, uvidíme, že pred tohtoročným letom pracovalo v oboch odvetviach o 20-tisíc ľudí menej než pred minulým. A musím povedať, že ani počas hlavnej turistickej sezóny nedosiahli počty úroveň z vlaňajšieho roka. Rádovo hovoríme zhruba o 20-percentnom poklese.

Máte aspoň odhad, koľko ľudí môže celkovo prísť o prácu za tento rok?
Na základe toho, aký vývoj tržieb vidíme, sa obávame, že ku koncu aktuálneho roka bude v našich službách pracovať až o 36-tisíc ľudí menej v porovnaní s rovnakým termínom vlaňajška. Prišli o prácu práve v dôsledku oboch vĺn pandémie a s ňou spojených opatrení.


Môžete zhodnotiť, či bola situácia spoločností podnikajúcich v odvetví gastra a hotelierstva horšia na jar alebo teraz?
Každá vlna mala nejaké svoje naj. Pri prvej bolo najhoršie to, že sme boli zo dňa na deň zatvorení a prvý mesiac či dva sme vôbec nevedeli, kedy znova otvoríme. Na druhej strane sme síce nefungovali, mali sme však aspoň nejaké minimálne rezervy.

Dnes to vyzerá ako?
Druhú, jesennú vlnu sprevádza značný chaos, najprv vo vyjadreniach a potom v prijatých opatreniach, ktoré postupne prichádzali. Chýbal nám a stále chýba jasný plán, podľa ktorého by sme vedeli, kam situácia speje a smeruje. Zároveň pri vše...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
01. máj 2024 23:46