Daniel Křetínský. FOTO: HN/Pavol Funtal
StoryEditor

Spoločnosť českého magnáta Křetínského ukončila prevádzku piatich uhoľných blokov na Slovensku a v Nemecku

03.04.2024, 16:44
Autor:
ČTKČTK

Skupina EP Corporate Group označila krok za míľnik na svojej ceste k udržateľnej budúcnosti bez uhlia.

Skupina EP Corporate Group (EPCG) Daniela Křetínskeho ukončila na záver marca prevádzku piatich uhoľných blokov na Slovensku a v Nemecku.

Cesta k udržateľnosti

Spoločnosť o tom dnes informovala v tlačovej správe a krok označila za míľnik na svojej ceste k udržateľnej budúcnosti bez uhlia. Z prevádzky vyradila celkový inštalovaný výkon 1 910 megawattov.

Posledné dva generátory uhoľnej elektrárne v obci Vojany zatvorili 26. marca. O dva dni neskôr definitívne skončila prevádzka nemeckej hnedouhoľnej elektrárne v Mehrume v Dolnom Sasku. Koncom marca odstavili bloky E a F hnedouhoľnej elektrárne v brandenburskom Jänschwalde.

image

Dodávky elektriny sú zabezpečené, uhoľné elektrárne nie sú potrebné, tvrdí nemecký minister

Vlani skupina odstavila hnedouhoľnú elektráreň Nováky a skončila tiež výroba elektriny v uhoľnej elektrárni v severoírskom Kilroote. EPCG tak ročne ušetrí viac ako 15 miliónov ton emisií uhlíka, uvádza v tlačovej správe.

Ďalší miľník

"Je to ďalší míľnik v našej dlhodobej stratégii premeny nášho portfólia výroby energie na zdroje s nulovými alebo nízkymi emisiami," uviedol výkonný riaditeľ EP Power Europe Jan Špringl.

Do skupiny EPCG patrí Energetický a priemyselný holding (EPH), mediálna skupina Czech Media Invest a EC Investments. V EPCG má Křetínsky 89,3 percenta akcií a zvyšných 10,7 percenta skupina manažérov EPH.

image

Vreckové jadrové reaktory tie veľké nenahradia. Skôr uhoľné elektrárne a teplárne

V Nemecku plánujú skupiny EPH a EP Energy Transition do roku 2030 rozvoj projektov obnoviteľných zdrojov energie s celkovým inštalovaným výkonom presahujúcim 8-tisíc MW.

Súčasťou tejto iniciatívy je nahradenie výrobných kapacít vysoko účinnými elektrárňami na zemný plyn, ktoré budú pripravené spaľovať vodík a ďalšie obnoviteľné plyny. Investície do transformácie sa odhadujú na desať miliárd eur.

01 - Modified: 2024-02-06 11:01:41 - Feat.: 0 - Title: Už len krôčik. A máme v rukách takmer neobmedzený zdroj energie, hovorí fyzik 02 - Modified: 2024-03-28 09:33:29 - Feat.: 1 - Title: Poliaci zvažujú malú atómovú revolúciu. Nové reaktory majú byť 400 kilometrov od Slovenska 03 - Modified: 2024-03-26 18:30:00 - Feat.: 1 - Title: Fico sľubuje novú atómovú elektráreň, no tá na otočku na Slovensku nebude stačiť (Brífing HN)
01 - Modified: 2023-10-01 16:50:39 - Feat.: - Title: Bitka o Telegraph: Záujem oň má nemecký gigant Axel Springer aj český miliardár Křetínsky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 06:45