Predseda Federálneho rezervného systému Jerome Powell. FOTO: Reuters
StoryEditor

Fed stále počíta so znižovaním úrokov, znižovanie inflácie však isté nie je, tvrdí Powell

06.03.2024, 17:28
Autor:
ČTKČTK

Ekonomický výhľad je neistý a nie je zaručené, že bude pokračovať súčasné spomaľovanie inflácie smerom k dvojpercentnému cieľu.

Centrálna banka USA stále očakáva, že ešte tento rok zníži svoju základnú úrokovú sadzbu. Či však bude pokračovať súčasné tempo spomaľovania inflácie, nie je isté. Uviedol to dnes v prejave pred výborom pre finančné služby Snemovne reprezentantov šéf Fedu Jerome Powell.

Ak sa ekonomika bude vyvíjať prevažne tak, ako sa čaká, bude pravdepodobne vhodné začať v určitom momente tohto roka znižovať úroky, uviedol Powell.

Spomaľovanie inflácie

Ekonomický výhľad je však neistý a nie je zaručené, že bude pokračovať súčasné spomaľovanie inflácie smerom k dvojpercentnému cieľu.

Powell poznamenal, že inflácia sa od roku 2022, keď dosiahla 40-ročné maximum, podstatne zmiernila. Existujú však riziká na oboch stranách, a to že príliš skoré zníženie sadzieb by mohlo zrýchliť infláciu, aj to, že príliš dlhé udržiavanie menovej politiky na prísnej úrovni by mohlo poškodiť expanziu ekonomiky, vďaka ktorej sa nezamestnanosť už dva roky drží pod štyrmi percentami.

image

Akcie v Spojených štátoch oslabili, najvýraznejšie klesol index technologického trhu Nasdaq

Powellov prejav sa drží jazyka, ktorý on aj jeho kolegovia v poslednom čase používajú na charakteristiku súčasného stavu ekonomiky a na vyjadrenie o tom, kedy začnú znižovať úrokové sadzby.

Tento rok je navyše neistota posilnená tým, že sa budú konať prezidentské voľby, v ktorých sa zrejme stretnú súčasný demokratický prezident Joe Biden a jeho republikánsky predchodca Donald Trump.

Vysoké úroky

Powell tak znovu nepovedal, kedy by presne mohlo dojiť k uvoľneniu menovej politiky. Zopakoval, že bankári stále potrebujú mať väčšiu dôveru v to, že inflácia bude ďalej spomaľovať, než znížia základný úrok. Ten sa od júla drží v rozmedzí 5,25 až 5,2 percenta, teda najviac za viac ako 20 rokov.

Pre voličov to znamená, že úrokové sadzby pri hypotékach na bývanie, kreditných kartách a úveroch pre malé podniky zostanú vysoké. Aj keď táto prísna menová politika pomáha zmierniť vysokú infláciu, pravdepodobne prispela k súčasnému nízkemu hodnoteniu Bidena.

image

Kvantitatívne sprísňovanie nemá na trhy dramatický vplyv

Nedávne štatistické údaje príliš neprispeli k objasneniu smeru vývoja ekonomiky a inflácie. Niektorí analytici predpokladajú, že cenové tlaky budú postupne poľavovať, iní potom, že vyššia inflácia bude pretrvávať. Investori očakávajú, že znižovanie sadzieb sa začne v júni.

Powell má povesť centristu s republikánskymi koreňmi, udržiava však dobré vzťahy s demokratmi i republikánmi. Do menového výboru Fedu ho vymenoval demokratický prezident Barack Obama.

Do funkcie šéfa Fedu ho povýšil Trump a Biden ho potvrdil na druhé funkčné obdobie. Kroky Fedu môžu rozhodnúť o tom, či prezidentské hlasovanie bude v prostredí nízkej inflácie, nízkej nezamestnanosti a klesajúcich úrokových sadzieb, ktoré zvyčajne favorizuje úradujúceho prezidenta, alebo v náročnejších podmienkach, upozornila agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-03-05 22:49:16 - Feat.: 1 - Title: Akcie v Spojených štátoch oslabili, najvýraznejšie klesol index technologického trhu Nasdaq 02 - Modified: 2024-03-05 14:30:00 - Feat.: 1 - Title: Kvantitatívne sprísňovanie nemá na trhy dramatický vplyv 03 - Modified: 2024-03-04 22:18:45 - Feat.: 1 - Title: Akcie v Spojených štátoch klesli. Trh čaká na vystúpenie Powella v Kongrese a ekonomické dáta
01 - Modified: 2024-05-01 19:29:00 - Feat.: - Title: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby, vyhlásil Powell 02 - Modified: 2024-05-01 19:05:00 - Feat.: - Title: Americký dolár pred rozhodnutím Fedu o sadzbách mierne oslabuje 03 - Modified: 2024-05-01 18:24:20 - Feat.: - Title: Fed šiestykrát po sebe nezmenil úrokové sadzby 04 - Modified: 2024-04-30 18:00:00 - Feat.: - Title: Centrálne banky majú problém, keď sa svet mení 05 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 13:56