Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Euromince budú zrejme prvýkrát vyobrazovať svätcov, navrhlo ich Bulharsko

20.02.2024, 08:03
Autor:
ČTKČTK

Návrhy s kresťanskými motívmi sa doteraz objavovali iba na pamätných minciach, ale aj tie sa v niektorých prípadoch stretávali s výhradami.

Bulharsko bude zrejme prvou krajinou Európskej únie, ktorá na bežné euromince nechá vyraziť podobizne svojich svätých. Na bulharskej jednoeurovej mincu by sa tak mal objaviť patrón Bulharska Ivan Rilský, na dvojeurovej potom pravoslávny mních Paisij Chilendarský.

Po ukončení schvaľovacieho procesu to oznámila centrálna banka Bulharska, ktoré sa usiluje o vstup do eurozóny v budúcom roku. Náboženské motívy sa doteraz objavovali iba na pamätných minciach spoločnej európskej meny, upozornila agentúra APA.

Bulharská vláda sa usiluje o vstup krajiny do eurozóny v roku 2025. Pôvodne plánovala zaviesť euro už tento rok, krok však musela odložiť okrem iného pre príliš vysokú infláciu.

image

Boj o identitu. Bulharsko a Severné Macedónsko sa sporia o menšinu v Albánsku

Zakladateľ slávneho Rilského kláštora Ivan Rilský (876 - 946) bol prvým bulharským pustovníkom. Je považovaný za patróna Bulharska i najdôležitejšieho svätého tamojšej pravoslávnej cirkvi. Od roku 1999 je vyobrazený na mincu v hodnote jedného leva. Na jednoeurovej mincu má byť tento svätec vyobrazený s krížom a svätožiarou.

Pajsije Chilendarského (1722 - 1773) rovnako ako Ivana Rilského považuje bulharská pravoslávna cirkev za svätého. Pokladaný je tiež za prvého bulharského historika aj jednu z kľúčových postáv bulharského národného obrodenia v 18. a 19. storočí.

Rilský je na mincu vyobrazený s hábitom, krížom a svätožiarou, na mincu s Chilendarským bude nápis Boh žehnaj Bulharsku.

Na začiatku februára schválila Rada Európskej únie návrhy nových mincí, žiadny z členských štátov eurozóny proti nim totiž nevzniesol námietky. Návrhy s kresťanskými motívmi sa doteraz objavovali iba na pamätných minciach, ale aj tie sa v niektorých prípadoch stretávali s výhradami.

V roku 2013 mohlo Slovensko vydať dvojeurovú pamätnú mincu s vyobrazením slovanských vierozvestcov Cyrila a Metoda až po tom, čo prekonalo odpor Francúzska a Grécka, ktorým sa okrem iného nepáčilo vyobrazenie krížov a svätožiary.

image

Lagardeovej výstraha Slovensku: "Škaredý" odvod je nad sily vašich bánk (otázky a odpovede)

Nakoniec bola pamätná minca vyrazená podľa pôvodného návrhu. V tom istom roku bolo zamietnuté plánované vyobrazenie Krista ako Pantokratora na andorských minciach. Naproti tomu Vatikán vydal pri príležitosti Svetového dňa mládeže v brazílskom Riu de Janeiro tiež dvojeurovú mincu so sochou Krista.

Výhrady voči minciam z Andorry a Slovenska odkazovali na porušenie zásady náboženskej neutrality. Schválenie euromincí nemá žiadne oficiálne kritériá, členským štátom však dáva možnosť vzniesť odôvodnené námietky.

Jediným ďalším národným svätcom na eurominciach je svätý Marinus z Rimini, ktorý je vyobrazený na dvadsaťcentových minciach zo San Marína. San Maríno je síce členom eurozóny, nie je však členským štátom EÚ. Vatikánske mince s portrétom pápeža Jána Pavla II. (1978-2005), ktoré boli dané do obehu za jeho života a ešte pred jeho kanonizáciou, sú stále v obehu.

01 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu 04 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 05 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 12:12