Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kríza v Červenom mori predražuje námornú dopravu a môže zvýšiť infláciu, tvrdia analytici

04.01.2024, 12:55
04.01.2024, 13:51
Autor:
ČTKČTK

Suezský prieplav predstavuje najkratšiu trasu na dodávku tovarov z Ázie a Blízkeho východu do Európy. Túto trasu využívala pred útokmi približne tretina kontajnerových plavidiel.

Kríza v Červenom mori, kde jemenskí rebeli už týždne útočia na obchodné lode, ďalej predražuje námornú dopravu a podľa analytikov môže prispieť aj k rastu inflácie.

Medzinárodná námorná organizácia (IMO) v stredu uviedla, že najmenej 18 námorných dopravcov už svoje lode prestalo posielať cez Červené more a z bezpečnostných dôvodov posádkam nariaďujú dlhšiu trasu, a to okolo mysu Dobrej nádeje na juhu Afriky.

Aby sa námorní dopravcovia vyhli útokom jemenských Húsíov, ktorí majú podporu Iránu, v posledných týždňoch už odklonili plavidlá s nákladom tovaru celkovo za viac ako 200 miliárd dolárov.

Ide o lode, ktoré mali v pláne využiť trasu, ktorá vedie Červeným morom a ďalej cez Suezský prieplav. V námornej doprave je to kľúčová dopravná tepna, ktorá spája Indický oceán so Stredozemným morom.

Dokonalá búrka 

Globálny obchod sa podľa manažérov logistických firiem preto ocitol v dokonalej búrke - prakticky denne sa zvyšujú sadzby za prepravu, objavujú sa dodatočné poplatky a rôzne príplatky, čas dodania tovaru sa preťahuje a hrozí, že výrobky určené na predaj na jar a v lete dorazia do obchodov neskoro.

Lode, ktoré oboplávajú Afriku, totiž neskoro priplávajú do Číny a ďalších oblastí v juhovýchodnej Ázii, aby tam náklad vyzdvihli.

"Tlak na dodávateľské reťazce, ktorý v roku 2022 spôsobil ‘prechodnú‘ časť inflácie, sa môže vrátiť, ak budú problémy v Červenom mori a v Indickom oceáne pokračovať," povedal podľa portálu televízie CNBC generálny riaditeľ globálnej poradenskej spoločnosti Lindsey Group Larry Lindsey.

image

Pre útoky jemenských povstalcov v Červenom mori presmerovalo lodnú dopravu už 18 spoločností, upozorňuje OSN

Americká centrálna banka (Fed) aj centrálne banky ďalších krajín bojujú s vysokou infláciou zvyšovaním základných úrokových sadzieb, aj keď je pravdepodobné, že Fed začne čoskoro sadzby znižovať.

"Ani Fed, ani Európska centrálna banka (ECB) s tým nemôžu nič urobiť," upozorňuje Lindsey s odvolaním sa na spomínaný tlak na dodávateľské reťazce. Preto možno očakávať, že úrokové sadzby sa znížia, aj keď sa tlak na rast inflácie mierne zvýši.

V súčasnosti sa nevyužíva asi 20 percent kapacity plavidiel, pretože výrazne klesol objem objednávok v priemysle, upozorňujú experti. Prevádzkovatelia veľkých zaoceánskych lodí ďalej obmedzujú využívanie svojich plavidiel, zatiaľ čo nižšia prepravná kapacita spolu s dlhším obdobím potrebným na prepravu tovaru spôsobujú nárast cien za služby dopravcov.

Sadzby sa zdvojnásobili 

Húsíovci útočia na obchodné lode okolo úžiny Báb al-Mandab, ktorá má pre námornú dopravu strategický význam. Oddeľuje južnú časť Červeného mora od vôd Arabského mora. Husíovci už skôr vyhlásili, že budú útočiť na všetky lode, ktoré majú nejakú súvislosť s Izraelom. Chcú tak podporiť palestínske hnutie Hamas v boji proti izraelskej armáde.

Sadzby za nákladnú dopravu z Ázie do severnej Európy sa tento týždeň viac ako zdvojnásobili, cena presiahla štyritisíc dolárov za klasický kontajner, ktorý na dĺžku meria 40 stôp (12,2 metra). Ceny na trase z Ázie do Stredozemného mora sa vyšplhali na 5175 dolárov za kontajner, niektorí dopravcovia už avizovali, že od polovice januára budú za dopravu kontajnera z Ázie do Stredozemného mora účtovať viac ako šesťtisíc dolárov. Príplatky sa pohybujú od päťsto do 2700 dolárov za kontajner.

image

"Ponesú zodpovednosť". USA so spojencami varovali húsiov, aby zastavili útoky na lode v Červenom mori

"Vzhľadom na náhly nárast cien za námornú dopravu by sme mali očakávať, že tieto vyššie náklady sa v prvom štvrťroku začnú prejavovať aj v dodávateľskom reťazci a potom dopadnú aj na spotrebiteľov," upozornil generálny riaditeľ námornej spoločnosti OL-USA Alan Baer. Firmy, ktoré už sa poučili z chaosu v dodávateľských reťazcoch spôsobenom pandémiou v rokoch 2021 a 2022, upravia ceny skôr ako neskôr, dodal Baer.

Ceny za prepravu z Ázie k východnému pobrežiu Severnej Ameriky vzrástli o 55 percent na 3900 dolárov za kontajner. Ceny za dopravu k západnému pobrežiu Severnej Ameriky sa zvýšili o 63 percent na viac ako 2700 dolárov. Očakáva sa, že viac dopravcov sa začne vyhýbať východnému pobrežiu a uprednostní prístavy na západnom pobreží. Aj v tomto prípade sa však ceny od 15. januára opäť zvýšia.

"Je to veľká vec. Inflačné tlaky totiž doteraz väčšinou zmiernil pokles cien tovarov," povedal investičný riaditeľ spoločnosti Bleakly Financial Group Peter Boockvar.

"A kým boje v Červenom mori môžu skončiť kedykoľvek, ak sa skončí vojna v Gaze, pre americkú centrálnu banku je to pripomienka toho, že sa nemôže uspokojiť so svojím doterajším bojom proti inflácii, ak nechce opakovať 70. roky," dodal. Sedemdesiate roky v USA poznačilo obdobie vysokej inflácie.

01 - Modified: 2024-01-03 20:08:53 - Feat.: 1 - Title: "Ponesú zodpovednosť". USA so spojencami varovali húsiov, aby zastavili útoky na lode v Červenom mori 02 - Modified: 2024-01-03 19:37:13 - Feat.: 1 - Title: Washington označil za smiešne obvinenia, že Spojené štáty boli zapojené do výbuchov v Iráne 03 - Modified: 2024-01-03 09:15:56 - Feat.: 1 - Title: Nečakaný krok USA: Najväčšiu loď všetkých čias sťahujú od brehov Izraela 04 - Modified: 2023-12-26 23:09:01 - Feat.: 1 - Title: Jemenskí povstalci udreli na juh Izraela, drony útočili na prístav aj loď 05 - Modified: 2023-12-23 12:04:26 - Feat.: 1 - Title: Dron zaútočil na tanker spojený s Izraelom pri brehoch Indie, spôsobil požiar na palube
01 - Modified: 2024-04-25 08:35:56 - Feat.: - Title: Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili jemenskí povstalci 02 - Modified: 2024-04-20 07:39:57 - Feat.: - Title: Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodných lodí v Červenom mori 03 - Modified: 2024-03-28 11:16:58 - Feat.: - Title: Prístav v Baltimore je blokovaný, škody sa rátajú každý deň 04 - Modified: 2024-03-26 14:35:36 - Feat.: - Title: Loď, ktorá zničila most v Baltimore, stratila pohon. Posádka varovala úrady, nárazu sa však nepodarilo predísť 05 - Modified: 2024-03-26 14:25:57 - Feat.: - Title: Húsíovci tvrdia, že za uplynulé tri dni zaútočili na šesť lodí v Červenom mori
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:26